Piemont, jak sugeruje nazwa regionu, rozciąga się u stóp gór, między Alpami od północy i zachodu i Apeninami od południa. Przypomina puzzle ułożone z 1209 miasteczek i osad, z których każde położone jest we własnym, niepowtarzalnym krajobrazie, wśród pól, na wzgórzach lub górskich stokach, nad brzegami jezior albo wzdłuż rzek.
Podobne wydarzenia
sobota, godz. 12:00
środa, godz. 18:00
Podczas warsztatów Pani Claudia pokaże jak przygotować tradycyjne dania kuchni piemonckiej, opowie o historii i zwyczajach kulinarnych, o lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Przygotujemy:
- involtini di peperone (roladki z pieczonej papryki z tuńczykiem i kaparami)
- tagliolini al tartufo (makaron z truflami)
- risotto ai 4 formaggi e tartufo (risotto z 4 serami i truflami)
- costoletta alla valdostana con tartufo (kotlet cielęcy z szynką włoską, serem i truflami)
- 0torta gianduja (ciasto czekoladowo orzechowe)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).