• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Smaki Gdańska - kuchnia XIX wieku na nowo

Serdecznie zapraszamy do Filii Gdańskiej na wydarzenie związane z publikacją wyjątkowej książki kucharskiej. Najbliższe spotkanie w bibliotece przy ul. Mariackiej 42 będzie stanowić nie lada gratkę dla pasjonatów gotowania, historii i fotografii. Mamy przyjemność zaprosić na rozmowę z Aleksandrą Kucharską oraz Katarzyną Fiszer - autorkami "Smaków Gdańska".

cze 29

sobota, godz. 11:00

Gdańsk Nowy Port, Strajku Dokerów 5
Wstęp wolny

29 czerwca - 14 grudnia 2024, godz. 11:15 - 12:15

Gdańsk,
bilety 20 zł
ulgowy 0-12 zł
Publikacja "Smaków Gdańska" powstała z pasji do odtwarzania potraw z dawnych przepisów, jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów. Tak właśnie narodziła się koncepcja rekonstrukcji wybranych receptur i ich fotograficznego zapisu w formie martwych natur. "Smaki Gdańska" są albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak by można je było wykonać we współczesnej kuchni.

Spotkanie odbędzie w Filii Gdańskiej 14 lipca 2022 r. (czwartek) o godz. 17:00.
W trakcie wydarzenia będzie można zakupić książkę "Smaki Gdańska".

Informacje o publikacji:
Tytuł: "Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej "Gdańskiej książki kucharskiej" w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy"

Wydawnictwo: Bernardinum, Pelplin
Ilość stron: 256

Autorki:

Katarzyna Fiszer - fotograf i stylistka, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.

Aleksandra Kucharska - muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni.

Opinie

Sprawdź się

W oddziale Sztuki Dawnej można zobaczyć jedno z najważniejszych światowych dzieł sztuki. O jaki obraz chodzi?