• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kulinarna fiesta Don Kichota, czyli wieczór hiszpański w restauracji Wave hotelu Sheraton w Sopocie (1 opinia)

w każdy czwartek (do 27.06), godz. 18:00

Wstęp wolny

29 czerwca - 7 lipca 2024, godz. 20.00

Sopot
bilety 69-239 zł
ulgowy 49-149 zł
przedsprzedaż 49-199 zł
Kup bilet
Hiszpania to kraj Torreadorów, piłki nożnej, flamenco, ale przede wszystkim popularnego śródziemnomorskiego jedzenia i doskonałego wina. Żadna inna kuchnia europejska nie niesie ze sobą wpływu tylu kultur oraz nie posiada tak różnorodnych składników tworzących tutejsze dania. Doceniając kunszt potraw tego tętniącego życiem, feerią barw i smaków kraju, restauracja Wave zaprasza w piątek, 11.03.2011 na Kulinarną fiestę Don Kichota. Od godziny 18:00 Ewa Olejniczak, szef kuchni hotelu Sheraton w Sopocie wprowadzi gości w świat specjałów charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej: ryb, owoców morza, oliwy z oliwek, pikantnych wędliny, trunków i deserów.

Ewa Olejniczak, Szef Kuchni Sheraton Sopot Hotel
Ewa Olejniczak, Szef Kuchni Sheraton Sopot Hotel

Wieczór w formie bufetu rozpocznie się od tapas czyli tradycyjnych hiszpańskich zakąsek pobudzających apetyt w towarzystwie oliwek z migdałami i papryki nadziewanej serem. Koneserzy dobrych smaków rozkoszować się będą jamón serrano, czyli szynką dojrzewającą w górach. Wśród przysmaków Hiszpanii nie może zabraknąć queso manchego - sera owczego z la Manchy. Po rozbudzeniu kubków smakowych szef kuchni proponuje tradycyjne gazpacho z pomidorów dojrzewających w słońcu, a dla tradycjonalistów podobne do polskich pierogów empanadas faszerowane, w zależności od upodobań, tuńczykiem lub królikiem. Perłą wśród hiszpańskich potraw będzie przyrządzona specjalnie na ten wieczór paella z owocami morza, szafranem lub kurczakiem i chorizo. Dopełnienie uczty to galicyjska tarta de Santiego i krem kataloński. Do każdego dania serwowane będzie oryginalne wino hiszpańskie polecane przez Pawła Białęckiego, jednego z najlepszych polskich sommelierów .

Wieczór wzbogacą hiszpańskie utwory Señority Darii Zaradkiewicz przeplatane ariami z hiszpańskich oper w wykonaniu artystki teatralnej Justyny Jasiulewicz.
Dodatkowo, prócz licznych atrakcji, przewidziana jest loteria w której będzie można wygrać oryginalne hiszpańskie wyroby, wino Gran Coronas Cabernet Sauvignon, książki kucharskie oraz nagrodę główną- bilet dla 2 osób na majowy mecz piłki nożnej FC Barcelona, której fundatorem jest firma Kulinarne Podróże.

Patronem medialnym wydarzenia są: Gazeta Wyborcza i Radio Plus.

Rezerwacja: +48 (58) 767 1061

Tapas
Tapas

Opinie (1)

  • Queso manchego a nie manche :).

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Sprawdź się

W którym z gdańskich parków znajduje się popiersie Adama Mickiewicza?