- 1 Ponad 200 książek trafi na bruk (66 opinii)
- 2 Koncertowe 10 lat Teatru Komedii Valldall (16 opinii)
- 3 Nowa galeria sztuki w Bankowcu w Gdyni (18 opinii)
- 4 Teatr komedii Valldal świętuje 10-lecie (38 opinii)
- 5 Kilkanaście minut owacji na stojąco w PFB (18 opinii)
- 6 "Carmen": miłość, wojna i śmierć (26 opinii)
Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój kultowego baru mlecznego
- Kiedy zostanie ponownie otwarty bar mleczny "Słoneczny" przy ul. Abrahama w Gdyni? - pytają stali bywalcy. Od kilkunastu dni trwa remont lokalu. - Chcemy otworzyć pod koniec maja albo na początku czerwca - odpowiada Monika Klepczyńska, właścicielka, dodając, że nowy wystrój będzie stylizowany na lata 70.
- Bar mleczny "Słoneczny" to jeden z najpopularniejszych lokali gastronomicznych w Gdyni.
- Swoich gości popularne Słoneczko karmi nieprzerwanie od 1959 roku.
- Mało kto wie, że to parter kamienicy przy skrzyżowaniu Władysława IV i Żwirki i Wigury został skonstruowany specjalnie w celach gastronomicznych.
Przez lata kilka zmian
Przez te lata obiekt przechodził metamorfozy. W XXI wieku - po przejęciu lokalu w 2005 roku przez nową właścicielkę - lokal zmienił się po raz pierwszy. Kolejny poważniejszy remont odbył się w 2018 roku. Wtedy zmienił się m.in. zewnętrzny wygląd lokalu.
Klienci i przechodnie przestali oglądać słoneczko w kapitańskiej czapce na witrynach lokalu. Naklejka - podobnie jak mewy i niebieskie pasy - zniknęła z szyb. Zastąpiły je minimalistyczne biało-czarne wlepki. Zniknął również biały napis Bar Mleczny Słoneczny. Te informacje zaczął przekazywać neon "Słoneczny" oraz napis nad wejściem "Bar mleczny" wykonany na dennicach. Odmalowana została również biała elewacja.
Bar mleczny "Słoneczny" w nowej odsłonie
Bar od kilkunastu dni jest zamknięty, bowiem przyszedł czas na kolejny remont lokalu. Rozpoczął się przed majówką i nadal trwa. Coraz więcej stałych bywalców pyta, kiedy zostanie zakończony,
Lokal jest bowiem jednym z najpopularniejszych tego typu miejsc w Gdyni. Klienci przychodzą na róg na ul. Abrahama w centrum miasta od samego rana. Po południu zaczyna się ruch obiadowy, który - zwłaszcza latem - trwa do godzin wieczornych.
Koniec remontu na pewno przed wakacjami
Zapytaliśmy u źródła.
- Planujemy zakończyć remont na koniec maja albo na początku czerwca. Chcielibyśmy, żeby było to jak najszybciej. Niestety, jak to bywa w przypadku takich prac, pojawiają się nieprzewidziane komplikacje. Mnie również zależy, żeby otworzyć bar jak najszybciej - mówi Monika Klepczyńska, właścicielka baru mlecznego "Słoneczny", która przyznaje, że przyszedł już czas na nową aranżację wnętrza, wyposażenie i urządzenia gastronomiczne.
Jak dodaje, zmieni się układ lokalu. Będzie więcej przestrzeni w okolicach tzw. "wydawki".
- Nie będzie tłoczno w środku. Mamy nadzieję, że układ na sali, który zaproponujemy, spowoduje, iż nie będzie kolejki nad głowami ludzi jedzących. Będziemy się starali żeby było ładnie i świeżo. Chcemy zachęcić młodych ludzi do odwiedzania baru - wskazuje.
Stylizacja na lata 70.
Pomóc ma stylizacja wnętrza na lata 70. - złoty czas barów mlecznych.
- Sądzimy, że taki wystrój może się spodobać, bo retro wraca do łask. Nie jest tak, że mamy tylko starszych klientów, bo bywa, że ludzie odwiedzają nas całymi rodzinami, a renoma przechodzi z pokolenia na pokolenie. Ale oferta kulinarna w Gdyni jest szeroka, więc musimy zawalczyć o klienta - kończy.
Przypomnijmy, że dwa lata temu podobną zewnętrzną metamorfozę dzięki stowarzyszeniu Traffic Design przeszedł bar mleczny "Smakosz" przy ul. Chylońskiej w Chyloni, który powstał w 1961 roku.
Nowy szyld zamiast banera. Metamorfoza 60-letniego baru mlecznego "Smakosz"
Przy okazji zmian zyskał nowy szyld wraz z dwoma muralami na ścianach budynku. Pojawiły się też nowe plakaty i naklejki na drzwiach do lokalu.
Gdynia wczoraj i dziś
Rozpocznij quizMiejsca
Opinie wybrane
-
2024-05-19 09:39
Wystrój jest mi obojętny. Zostawcie tylko kucharki, obsługę i ceny. Pozdrowienia dla załogi mleczka ! (8)
- 289 8
-
2024-05-19 12:14
Jo, może być z koryta, byle tanio.
- 15 37
-
2024-05-19 11:49
W Gdyni było kilkanaście barów mlecznych Don Kichot Wojciech zniszczył je od razu- taka jego krzyżowa racja stanu. (3)
Widać jak elity traktowały w 90 roku zwykłych ludzi, zniszczyć stocznie, fabryki samochodów , pgr-y i zamknąć bary mleczne. Tacy ludzie jak szczurek którzy nie zapracowali na swoje tylko je dostali od rodziny to przekleństwo tego kraju. Zacznijmy to zmieniać od przywrócenia barów mlecznych. Ja pamiętam gdzie one były mogę pomóc. Zamiast 30 salonu sukien ślubnych czy pizzeri przywróćmy tanie i zdrowe jedzenie dla mas- amen
- 43 8
-
2024-05-19 18:11
W centrum Gdyni knajp z jedzeniem jest za dużo. (2)
Albo tanie albo zdrowe? Musisz jeść w kilku różnych miejscach tylko nie zapomnij kupić sobie lustro i dokładną wagę. Bary mleczne padły ze względów ekonomicznych i z powodu zmiany w gustach konsumentów.
- 3 16
-
2024-05-20 01:24
Nieprawda- zamknięcie dotowanych barów mlecznych to była decyzja polityczna.
Kolejki przed słoneczkiem a także wcześniej działającymi barami pokazuje że była masa chętnych na takie tanie i zdrowe posiłki. A cóż niby jest ważniejszego w mieście niż najedzeni mieszkańcy?- oskubani przez chciwym przedsiębiorców?
- 7 1
-
2024-05-19 18:17
A ile lumpexow w centrum Gdyni.
- 14 2
-
2024-05-19 11:30
W Gdańsku na starym mieście( kiedyś mleczny) , gulasz , ziemniaki plus surówka 36 zł. Smaczne, ale cena trochę przeraza. (2)
- 23 2
-
2024-05-19 14:34
W Warszawie na Marszałkowskiej zupa pomidorowa i naleśniki z serem plus śmietana to 20 zł, tańszy obiad z czymś mięsnym (1)
to 25 zł (w tym zupa), a 30 zł za zupę i coś lepsze z mięsa plus oczywiście dodatki. Bar Prasowy, ma stronę na FB, to może i cennik dla chętnych do obejrzenia. Część załogi - młode Ukrainki, przypuszczalnie subwencjonowane przez miasto.
- 6 0
-
2024-05-19 15:27
Prasowy jest dobry i tani i jest to "sieciówka" z ok. 20 placówkami.
- 4 0
-
2024-05-19 09:07
Jedyne miejsce w centrum gdzie mozna po prostu zjesc obiad bez zabawy w kelnerowanie (9)
Ceny juz nie te co kiedys ale smak jest domowy
- 197 10
-
2024-05-19 09:12
(8)
Sendwiccy, restauracja Portowa, kuchnia domowa, też bez zabawy w kelnerowanie, jedzenie lepsze. Fakt na pewno nie taniej.
- 13 17
-
2024-05-19 13:13
Na odwrót ...
..w Słoneczku jedzenie smaczniejsze, zdrowsze, ale niestety droższe.
- 16 1
-
2024-05-19 09:29
To ciekawe (6)
bo w Gdyni zrobili lumpex w jednym z
barów Sandwiccy. Więc nie za dobrze szedł interes.
Niech zrobią remont nikomu ten bar nie przeszkadza jest jakby ikoną Gdyni.
No chyba iż ludzie wolą by był następny lumpex. Jeszcze tylko porządek na Świętojańskiej a szczególnie na przystanku Traugutta i po kątach. Niech
to wróci do porządku.- 15 7
-
2024-05-19 14:07
Lumpex (3)
jest po sklepie odzieżowym jakby co. I sklep odzieżowy był tam od zawsze jak pamiętam. Ile lat mieszkasz w Gdyni, że bzdury piszesz?
- 9 1
-
2024-05-19 18:20
Na początku był sklep odzieżowy i zawsze na wystawie parasolki potem otworzyli interes Sandwiccy na krótko.
Teraz tam jest lumpex.- 2 2
-
2024-05-19 15:26
Elegant... (1)
....to byl przed lunpexem ale na od poczatkuto były 3 sklepy. Licząc od strony ul. Batorego to: byl sklep z dywanami i firanami + dodatki, następnie gdzie teraz Senwiccy to byla Telimena, a na końcu gdzie teraz Zabka sklep z porcelaną i szklem.
- 12 1
-
2024-05-20 19:59
Dobrze dziadku,koniec tej historii
- 0 4
-
2024-05-19 11:14
W którym miejscu zrobili ten lumpex w miejsce baru!? Kojarzę tylko jeden bar Senwickich na Władka
- 5 4
-
2024-05-19 09:40
Senwiccy (rodzina Senwickich) a nie Sand cze Send
- 18 6
-
2024-05-19 09:22
Nie do końca rozumiem fenomen barów mlecznych z cenami komercyjnymi (25)
oraz z dofinansowaniem z budżetu państwa....
- 39 119
-
2024-05-20 19:38
Odp.
Ciesz się że nie musisz rozumieć
- 5 1
-
2024-05-19 12:31
poczekaj, jeszcze chwilę "nasze słońce" to zmieni (1)
prąd i gaz to dopiero początek
- 26 15
-
2024-05-19 15:18
Tak było przed " nasze słońce", wcześniej" za lidera dobrej zmiany" już było drogo, nie tylko prąd czy gaz ale płaca
Cacper daj już spokój.
- 5 17
-
2024-05-19 09:57
otóż to, tam wcale nie jest tanio (8)
- 18 23
-
2024-05-19 10:29
(7)
Dofinansowanie jest tylko na dania jarskie.
- 18 6
-
2024-05-20 12:45
Ziemniaki i surówka , to raczej danie bezmięsne , reszta wyjdzie drogo.
- 1 1
-
2024-05-19 11:28
to podaj cenę jakiegoś dania jarskiego (5)
i zobaczymy czy to jest po tak zwanych kosztach, czy z 10 krotnym narzutem
- 7 13
-
2024-05-19 19:07
(4)
Naleśniki z twarogiem, bez dodatków typu cukier itd. 2 szt. 12 zł.
- 10 3
-
2024-05-20 00:22
W barze mlecznym na Grabówku naleśniki z twarogiem 2 szt. 6,95 Podobna cena naleśników z dżemem.
Od niedawna maja dofinansowanie i takie są ceny dań jarskich.- 5 0
-
2024-05-19 21:03
2 sztuki jacy rozrzutni - no to policzmy (2)
Koszt tych 2 naleśników czyli niecałe jajko, kawałek twarogu, odrobine mleka, dwie łyżki maki, to nie zamykasz się nawet w 1PLN
Czyli masz 11PLN zysku (nie licząc kosztów pracy, lokalu itd).
Skoro jest to w jakimś stopniu jeszcze dofinansowywane z naszych podatków, to wybacz, ale cena jest jak najbardziej komercyjna.
Tak przy okazji to chyba 3 euro.... za tyle mniej więcej to we Francji można kupić crepes...- 7 14
-
2024-05-22 10:12
Czyli masz 11PLN zysku (nie licząc kosztów pracy, lokalu itd).
Kurczę. To ja prowadząc działalność usługową mam 100% zysków! Nie no, fajnie mam. A tak zupełnie poważnie - dlaczego zgrabnie ominąłeś najwyższe pozycje kosztowe w branży gastronomicznej?
No ale policzmy. Sala konsumencka dla baru bez obsługi kelnerskiej to ok. 120m2. Do tego zaplecze produkcyjne kolejne 120. Zaokrąglimy to sobie do 250Kurczę. To ja prowadząc działalność usługową mam 100% zysków! Nie no, fajnie mam. A tak zupełnie poważnie - dlaczego zgrabnie ominąłeś najwyższe pozycje kosztowe w branży gastronomicznej?
No ale policzmy. Sala konsumencka dla baru bez obsługi kelnerskiej to ok. 120m2. Do tego zaplecze produkcyjne kolejne 120. Zaokrąglimy to sobie do 250 kwadratów. Czyli liczmy lekką ręką koło 20-25tysięcy zł/mc wynajem.
Dalej - pracownicy. Tutaj wiele nie powiem, ale obstawiam, że dla tego typu lokalu to 10 osób to absolutne minimum. Zakładając, że wszyscy zarabiają minimalną to masz miesięczny koszt w okolicy 50tys/mc. Czyli mamy 70 tysięcy tylko na lokal i pracowników. Mediów i pozostałych kosztów nie będę podliczać, ale gwarantuję Ci, że też idziemy tutaj w kolejne dziesiątki tysięcy złotych. Odpowiedz mi ile tych naleśników z marżą, którą uznałbyś za właściwą lokal musiałby sprzedać, aby zarobić tylko na swoje utrzymanie?- 6 0
-
2024-05-20 22:45
uwielbiam takie podliczenia. Cenę samochodu pewnie też wyliczasz na podstawie kosztów stali, szkła i gumy?
- 2 0
-
2024-05-19 09:46
(10)
Tanio było kiedyś.Teraz wodnista zupa 9zł a mielony z byle czego 8zł.Czyli kilogram mielonego 80zł.W Lidlu w promocjach 9zł za kilogram.Jaki wniosek w barze 10razy droższy
- 13 37
-
2024-05-19 18:16
Nic za darmo.
Gaz, prąd, czynsz, podatki, VAT i praca ludzi - to napędza ceny.
- 17 2
-
2024-05-19 12:53
Stołuj się w Lidlu (2)
- 30 4
-
2024-05-19 15:19
TEMAT bary, do rzeczy. (1)
- 4 6
-
2024-05-19 22:22
A to w Lidlu nie smażą mielonych?
- 7 1
-
2024-05-19 11:30
Kupujesz mięso w lidlu????? (3)
Ochyda.
- 23 8
-
2024-05-20 20:01
Jesz je w obrzydliwych foodtruckach
- 1 0
-
2024-05-19 20:16
Raczej ohyda
- 3 1
-
2024-05-19 14:56
ty pewnie w Biedronce...
- 8 7
-
2024-05-19 09:48
(1)
Ktoś nakazuje stołowanie się poza domem?
- 33 6
-
2024-05-20 20:01
Ty
- 0 0
-
2024-05-19 09:44
Jeżeli tam są dla ciebie ceny komercyjne, (1)
to lepiej nie chodź po innych lokalach, bo zawału dostaniesz.
- 50 2
-
2024-05-19 11:27
To są ceny komercyjne i to jak najbardziej, a to że gdzie indziej jest drożej
to tego faktu nie zmienia.
Powtarzam - ceny komercyjne w powiazaniu z dotacjami od państwa - to jest absurdalne.- 10 14
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.