Podobne wydarzenia
wtorek, godz. 18-20
Gdynia,
Floral Design
bilety 200 zł
niedziela, godz. 11:00
Gdańsk,
Sztuka Wyboru
bilety 30 zł
Podczas spotkania z cyklu "Wiosenne chwasty jadalne" porozmawiamy na temat tego, co zbierać i jeść w okresie od marca do maja włącznie. Wiosna to czas przebudzenia się natury do życia, a wraz z nią najróżniejszej roślinności. Nasze rodzime zioła i chwasty, nie ustępują smakiem, aromatem czy właściwościami leczniczymi tym roślinom, które pochodzą z cieplejszych regionów świata. Dlatego warto się dowiedzieć, gdzie je zbierać, jak przechowywać oraz jak przyrządzić w kuchni.
Pierwsza część warsztatów będzie się składać z części teoretycznej: opowiemy sobie gdzie zbierać kwiaty na syrop, jak suszyć i przechowywać prawidłowo zioła lub o tym, jak każda część rośliny, ma swój określony czas zbioru.
Następnie zacznie się degustacja sezonowych chwastów z pól, łąk i lasów. Pełne menu tego, co będziemy mogli zjeść, prześlę na maila przed samymi warsztatami (w zależności od tego ile i czego uda się znaleźć). Można się spodziewać ziołowego chleba, past, sałatek i naparów.
W następnej części podotykamy już konkretne rośliny, posmakujemy ich i opowiem o tym, co z nich zrobić w czasie choroby lub podczas przygotowywania obiadu.
Miejsce: Gdańsk, Sztuka Wyboru, ul. Słowackiego 19
Data: 03.04. 2016r
Godzina: 12:00
Czas twania: 2,5 godziny
Wstęp: 80zł
Zapisy na: roslinnezapisy@gmail.com
Prowadzi: Sebastian Kulis
www.roslinneporady.pl
Pierwsza część warsztatów będzie się składać z części teoretycznej: opowiemy sobie gdzie zbierać kwiaty na syrop, jak suszyć i przechowywać prawidłowo zioła lub o tym, jak każda część rośliny, ma swój określony czas zbioru.
Następnie zacznie się degustacja sezonowych chwastów z pól, łąk i lasów. Pełne menu tego, co będziemy mogli zjeść, prześlę na maila przed samymi warsztatami (w zależności od tego ile i czego uda się znaleźć). Można się spodziewać ziołowego chleba, past, sałatek i naparów.
W następnej części podotykamy już konkretne rośliny, posmakujemy ich i opowiem o tym, co z nich zrobić w czasie choroby lub podczas przygotowywania obiadu.
Miejsce: Gdańsk, Sztuka Wyboru, ul. Słowackiego 19
Data: 03.04. 2016r
Godzina: 12:00
Czas twania: 2,5 godziny
Wstęp: 80zł
Zapisy na: roslinnezapisy@gmail.com
Prowadzi: Sebastian Kulis
www.roslinneporady.pl