- 1 Zaginione dzieła na wiadukcie i budynku (94 opinie)
- 2 Iwona, ofiara hejtu. O premierze T. Wybrzeże (21 opinii)
- 3 5 wystaw, na które warto wybrać się w maju (7 opinii)
- 4 Pogrzeby, które chcemy zapomnieć (108 opinii)
- 5 Tłum gości i kolejka po autografy (91 opinii)
- 6 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
Zagłębie gastronomiczne zamiast kwiaciarni
Wystawne wieńce pogrzebowe i kolorowe kwiaty na stałe wpisały się w krajobraz placu Dominikańskiego przy Hali Targowej w Gdańsku. Jednak z roku na rok kwiaciarni ubywa, a na ich miejscu pojawiają się lokale gastronomiczne. Czy kwiaciarnie znikną całkowicie na rzecz nowego kulinarnego zagłębia?
Fast food w Trójmieście
Doniesienia o tym ile kwiaciarni funkcjonowało w latach świetności placu Dominikańskiego różnią się od siebie. Wiesława Szmydt, właścicielka jednej z obecnych tam kwiaciarni, twierdzi że było ich trzynaście.
- Część osób, która prowadziła kwiaciarnie przeszła już na emeryturę, niektórzy zmarli, a nowi dzierżawcy nie chcą sprzedawać kwiatów. Na jedzenie zawsze jest większy popyt i dlatego to miejsce samoistnie się przebranżowiło - mówi Wiesława Szmydt, właścicielka kwiaciarni.
Teren placu Dominikańskiego należy do Gdańska, dzierżawi go Stowarzyszenie Przyjaciół Placu Dominikańskiego, w skład którego wchodzą właściciele lokali przy nim zlokalizowanych.
Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?
Z kilkunastu kwiaciarni zostały więc cztery, a w pozostałych pawilonach znajdują się obecnie: Dobra Pączkarnia, Avanti (sklep z elektroniką), Kebab Jerusalem, Baozi - kuchnia azjatycka, Kult Kebab, Krowarzywa, Bora Bora i Kulki Anulki.
Lokale gastronomiczne znajdziemy też po drugiej stronie ulicy, przy Podwalu Staromiejskim otworzyły się: Takamicha, Pestka Avocado i Makarresz.
Czy więc kwiaciarnie znikną całkowicie z placu Dominikańskiego? Właściciele lokali zapewniają, że nigdzie się na razie nie się wybierają, bo choć "kokosów nie ma, to idzie zostać".
Miejsca
Opinie (116) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-13 12:13
Otwieram kebaby, wszystkie zarabiają dobrze.
Polacy nie gotuja, lubią kebs i rolla.
Ahmed z Zaspy- 9 11
-
2022-08-13 11:35
To ze pijane gimbusy potrzebują zjeść byle co to nic nowego w tym miescie mało jest cos wartosciowego
wszystko co powstaje to pod patologie
- 24 6
-
2022-08-13 10:54
Yaa
Miasto i konserwatysta zamieniają Start Miasto w muzeum, po co komu kwiaty.
- 4 11
-
2022-08-13 10:26
Świetna wcale nie stronnicza ankieta w której 2 opcje na tak brzmią "czasem"
... a gdzie opcja często?
- 11 1
-
2022-08-13 10:25
Niedawno szliśmy tam w 2 rodziny w sobotę ok godziny 18 i ktoś na schodkach tego zagłębia wyrzucił z siebie kebsa...
...tuż pod wejściem do miejsce w którym go zjadł... wyglądał na zawianego więc to chyba nie przez samego kebaba.
- 20 4
-
2022-08-13 09:08
Jaka gastronomia?
Kebaby i burgery?
- 34 5
-
2022-08-13 08:05
Opinia wyróżniona
No i super...teraz zamiast 30 kwaiaciarni będziemy mieli 30 kebabów:)
Ciekawe ile przetrwa zimę:)
- 29 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.