Impreza już się odbyła
PATRONAT

Parkowanie - Smakowanie (13 opinii)

W tym roku odbędzie się jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA i myśląc o święcie, tworząc program, postanowiliśmy skupić się na zagadnieniach związanych z jedzeniem, sztuką kulinarną i wszelkimi jej formami i treściami jaki są obecne we współczesnej sztuce zarówno w ujęciu wizualnym, jak i muzycznym i performatywnym.

Relacja z imprezy

Chcąc wspólnie z uczestnikami PARKOWANIA celebrować jego 5 edycję, naturalnym wydaje się być właśnie temat jedzenia, ale potraktowany w sposób przewrotny i mamy nadzieję, że inspirujący dla artystów zaproszonych do działania. Odżywianie jako jedna z kluczowych czynności życiowych człowieka będzie dla nas punktem wyjścia do myśleniu na temat odbioru sztuki współczesnej i działań kulturalnych jakie zaprezentujemy podczas tegorocznego PARKOWANIA, a będzie to między innymi cykl akcji-instalacji z udziałem uznanych artystów z różnych dziedzin sztuki.

Jak poruszać się po Parkowaniu
Jak poruszać się po Parkowaniu fot. materiały prasowe
Nasze zaproszenie przyjęli: Ela Jabłońska, Aurora Lubos, Jarek Koziara, Patrycja Orzechowska oraz Dominika Skutnik. Jubileuszowe PARKOWANIE to także szereg wydarzeń performatywnych: happening aktorów Fundacji Teatru BOTO, performance Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskej, spotkanie z Teatrem przy stole czy nietypowy koncert "konsumpcyjny" Zespołu Cieśni i Tańca w Altanie. Tak jak co roku nie zabraknie kina plenerowego, zajęć relaksacyjnych, gier i warsztatów dla najmłodszych, dodatkowo uruchamiamy na dwa dni Polową Akademię Kulinarną, w której wykładowcy zapoznają Państwa z różnorodnością smaków i zapachów sztuki gotowania.

Zapraszamy do PARKOWANIA-SMAKOWANIA w Parku Oliwskim i delektowania się wszystkim co Państwa tam spotka 13 i 14 sierpnia. Smacznego!

PROGRAM:

SOBOTA - 13 sierpnia 2011


5.00-23.00 akcja-instalacja Dominiki Skutnik Strumień [potok]
9.00-20.00 akcja-instalacja Patrycji Orzechowskiej Torty [Palmiarnia]
10.00-11.00 otwarte zajęcia z tai-chi [trawnik za Wozownią]
11.00 spacer gastronomiczno-architektoniczny [Brama Główna]
11.30-12.00 otwarte zajęcia z jogi dla dzieci [trawnik za Wozownią]
12.00-13.00 otwarte zajęcia z jogi [trawnik za Wozownią]
12.00-17.00 warsztaty Zasadził dziadek... [trawnik za Muzeum Etnograficznym]
12.00-20.00 gra w boules [alejka w Ogrodzie Botanicznym za Palmiarnią]
13.00 akcja-instalacja Eli Jabłońskiej Substancja odżywcza [wybrane miejsca w parku]
13.15-14.45 gra miejska Opacki kucharz w opałach [Brama Główna - start/meta otwarta do 16.30]
14.00-15.00 otwarte zajęcia z Falun Dafa [trawnik za Wozownią]
15.00 performance Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskiej Marchew w butonierce, czyli jak oszukać kucharza [trawnik przy Altanie]
16.00 Polowa Akademia Kulinarna - wykład dr hab. Jarosława Dumanowskiego Bulwy, ulipki i popie jajka. Lektura staropolskich książek kucharskich [trawnik za Wozownią]
17.00 happening Fundacji Teatru BOTO Sławni kucharze na widelcu [plac przed głównym wejściem do Pałacu Opatów]
18.30 Polowa Akademia Kulinarna - wykład Artura Moroza Slow food na Pomorzu.
Ryby Bałtyckie z zatoki gdańskiej.
[trawnik za Wozownią]
21.00 plenerowa projekcja filmu The Happy Poet, reż. P. Gordon (85') [Aleja Lipowa]


NIEDZIELA - 14 sierpnia 2011

5.00-23.00 akcja-instalacja Dominiki Skutnik Strumień [potok]
9.00-20.00 akcja-instalacja Patrycji Orzechowskiej Torty [Palmiarnia]
10.00 śniadanie na trawie [trawnik za Muzeum Etnograficznym]
10.00-11.00 otwarte zajęcia z tai-chi [trawnik za Wozownią]
11.00 akcja-instalacja Jarka Koziary Mandala [placyk w Ogrodzie Jordanowskim]
11.30-12.00 otwarte zajęcia z jogi dla dzieci [trawnik za Wozownią]
12.00-13.00 otwarte zajęcia z jogi [trawnik za Wozownią]
12.00-17.00 warsztaty Restauracja: Tutaj się nie je [trawnik za Muzeum Etnograficznym]
12.00-20.00 gra w boules [alejka w Ogrodzie Botanicznym za Palmiarnią]
12.00 Teatr przy stole - Hotel Palace Rolanda Topora i spółki [Altana]
13.00 akcja-instalacja Aurory Lubos Cykl pokarmowy [alejka przy Drodze do Wieczności]
13.15-14.45 gra miejska Opacki kucharz w opałach [Brama Główna - start/meta otwarta do 16.30]
13.30 koncert Cieśni i Tańca [Altana]
14.00-15.00 otwarte zajęcia z Falun Dafa [trawnik za Wozownią]
15.00 spacer gastronomiczno-architektoniczny [Brama Główna]
15.30 Polowa Akademia Kulinarna - wykład Małgorzaty Meller O tym, że jesteśmy tym, co jemy i nie tylko [trawnik za Wozownią]
18.30 Polowa Akademia Kulinarna - wykład dr Aleksandry Śliwińskiej Przez żołądek do serca - afrodyzjaki w kuchni [trawnik za Wozownią]
20.00 performance Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskiej pt.: Marchew w butonierce, czyli jak oszukać kucharza [trawnik przy Altanie]
21.00 plenerowa projekcja filmu Kucharze historii, reż. P. Kerekes (88') [Aleja Lipowa]

Podczas PARKOWANIA wstęp do Oddziału Sztuki Nowoczesnej i Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego za symboliczną 1 PLN. Godziny otwarcia 10.00-17.00


Pobierz w formacie PDF

Przeczytaj także

Opinie (13)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Sprawdź się

Kiedy odbył się w Gdańsku premierowy pokaz filmu "Popiół i diament"?