stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Parkowanie - Smakowanie (13 opinii)

W tym roku odbędzie się jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA i myśląc o święcie, tworząc program, postanowiliśmy skupić się na zagadnieniach związanych z jedzeniem, sztuką kulinarną i wszelkimi jej formami i treściami jaki są obecne we współczesnej sztuce zarówno w ujęciu wizualnym, jak i muzycznym i performatywnym.

Relacja z imprezy

Chcąc wspólnie z uczestnikami PARKOWANIA celebrować jego 5 edycję, naturalnym wydaje się być właśnie temat jedzenia, ale potraktowany w sposób przewrotny i mamy nadzieję, że inspirujący dla artystów zaproszonych do działania. Odżywianie jako jedna z kluczowych czynności życiowych człowieka będzie dla nas punktem wyjścia do myśleniu na temat odbioru sztuki współczesnej i działań kulturalnych jakie zaprezentujemy podczas tegorocznego PARKOWANIA, a będzie to między innymi cykl akcji-instalacji z udziałem uznanych artystów z różnych dziedzin sztuki.

Jak poruszać się po Parkowaniu
Jak poruszać się po Parkowaniu fot. materiały prasowe
Nasze zaproszenie przyjęli: Ela Jabłońska, Aurora Lubos, Jarek Koziara, Patrycja Orzechowska oraz Dominika Skutnik. Jubileuszowe PARKOWANIE to także szereg wydarzeń performatywnych: happening aktorów Fundacji Teatru BOTO, performance Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskej, spotkanie z Teatrem przy stole czy nietypowy koncert "konsumpcyjny" Zespołu Cieśni i Tańca w Altanie. Tak jak co roku nie zabraknie kina plenerowego, zajęć relaksacyjnych, gier i warsztatów dla najmłodszych, dodatkowo uruchamiamy na dwa dni Polową Akademię Kulinarną, w której wykładowcy zapoznają Państwa z różnorodnością smaków i zapachów sztuki gotowania.

Zapraszamy do PARKOWANIA-SMAKOWANIA w Parku Oliwskim i delektowania się wszystkim co Państwa tam spotka 13 i 14 sierpnia. Smacznego!

PROGRAM:

SOBOTA - 13 sierpnia 2011


5.00-23.00 akcja-instalacja Dominiki Skutnik Strumień [potok]
9.00-20.00 akcja-instalacja Patrycji Orzechowskiej Torty [Palmiarnia]
10.00-11.00 otwarte zajęcia z tai-chi [trawnik za Wozownią]
11.00 spacer gastronomiczno-architektoniczny [Brama Główna]
11.30-12.00 otwarte zajęcia z jogi dla dzieci [trawnik za Wozownią]
12.00-13.00 otwarte zajęcia z jogi [trawnik za Wozownią]
12.00-17.00 warsztaty Zasadził dziadek... [trawnik za Muzeum Etnograficznym]
12.00-20.00 gra w boules [alejka w Ogrodzie Botanicznym za Palmiarnią]
13.00 akcja-instalacja Eli Jabłońskiej Substancja odżywcza [wybrane miejsca w parku]
13.15-14.45 gra miejska Opacki kucharz w opałach [Brama Główna - start/meta otwarta do 16.30]
14.00-15.00 otwarte zajęcia z Falun Dafa [trawnik za Wozownią]
15.00 performance Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskiej Marchew w butonierce, czyli jak oszukać kucharza [trawnik przy Altanie]
16.00 Polowa Akademia Kulinarna - wykład dr hab. Jarosława Dumanowskiego Bulwy, ulipki i popie jajka. Lektura staropolskich książek kucharskich [trawnik za Wozownią]
17.00 happening Fundacji Teatru BOTO Sławni kucharze na widelcu [plac przed głównym wejściem do Pałacu Opatów]
18.30 Polowa Akademia Kulinarna - wykład Artura Moroza Slow food na Pomorzu.
Ryby Bałtyckie z zatoki gdańskiej.
[trawnik za Wozownią]
21.00 plenerowa projekcja filmu The Happy Poet, reż. P. Gordon (85') [Aleja Lipowa]


NIEDZIELA - 14 sierpnia 2011

5.00-23.00 akcja-instalacja Dominiki Skutnik Strumień [potok]
9.00-20.00 akcja-instalacja Patrycji Orzechowskiej Torty [Palmiarnia]
10.00 śniadanie na trawie [trawnik za Muzeum Etnograficznym]
10.00-11.00 otwarte zajęcia z tai-chi [trawnik za Wozownią]
11.00 akcja-instalacja Jarka Koziary Mandala [placyk w Ogrodzie Jordanowskim]
11.30-12.00 otwarte zajęcia z jogi dla dzieci [trawnik za Wozownią]
12.00-13.00 otwarte zajęcia z jogi [trawnik za Wozownią]
12.00-17.00 warsztaty Restauracja: Tutaj się nie je [trawnik za Muzeum Etnograficznym]
12.00-20.00 gra w boules [alejka w Ogrodzie Botanicznym za Palmiarnią]
12.00 Teatr przy stole - Hotel Palace Rolanda Topora i spółki [Altana]
13.00 akcja-instalacja Aurory Lubos Cykl pokarmowy [alejka przy Drodze do Wieczności]
13.15-14.45 gra miejska Opacki kucharz w opałach [Brama Główna - start/meta otwarta do 16.30]
13.30 koncert Cieśni i Tańca [Altana]
14.00-15.00 otwarte zajęcia z Falun Dafa [trawnik za Wozownią]
15.00 spacer gastronomiczno-architektoniczny [Brama Główna]
15.30 Polowa Akademia Kulinarna - wykład Małgorzaty Meller O tym, że jesteśmy tym, co jemy i nie tylko [trawnik za Wozownią]
18.30 Polowa Akademia Kulinarna - wykład dr Aleksandry Śliwińskiej Przez żołądek do serca - afrodyzjaki w kuchni [trawnik za Wozownią]
20.00 performance Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskiej pt.: Marchew w butonierce, czyli jak oszukać kucharza [trawnik przy Altanie]
21.00 plenerowa projekcja filmu Kucharze historii, reż. P. Kerekes (88') [Aleja Lipowa]

Podczas PARKOWANIA wstęp do Oddziału Sztuki Nowoczesnej i Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego za symboliczną 1 PLN. Godziny otwarcia 10.00-17.00


Pobierz w formacie PDF

Przeczytaj także

Opinie (13)

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Sprawdź się

Który z dyrektorów Teatru Muzycznego w Gdyni wprowadził do jego repertuaru musicale broadwayowskie?