• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia japońska dla europejczyków - warsztaty kulinarne

W kuchni japońskiej najważniejsza jest precyzja z jaką przyrządza się potrawy. Efekt wizualny potraw jest najważniejszy. Japończycy twierdzą, że oczy jedzą pierwsze. Oczywiście smak i dobór składników jest równie ważny.
Uważana za najlepszą kuchnię świata inspirację czerpię z prostoty doboru składników. Japończycy potrafią jak niewiele narodów prosty posiłek zmienić w dzieło sztuki.

w każdą środę (do 21.12), godz. 18:00

Gdańsk Osowa,
Wstęp wolny
Pokażę dania które są serwowane w londyńskiej Nobu w której jestem z-ca Szefa Kuchni. Zdradzę kilka sekretów jak być mistrzem w swojej domowej kuchni.

Opowiem o prawdziwym życiu kuchni jednej z najlepszych restauracji japońskich świata, o tym jak najlepsi szefowie kuchni którzy trafiali do nas do pracy przez kilka tygodni uczyli się siekania szczypiorku.
Wprowadzę w świat kuchni którego w Polsce nie miałem okazji spróbować, co zmieniło całą moją percepcję kulinarną. Zdradzę co jadają gwiazdy i jakie maje preferencje kulinarne.

Co przyrządzimy?
Dobin Mushi - zupa z japońskich grzybow z kurczakiem i krewetką
Gyoza - japońskie pierożki nadziewane wieprzowiną
Tori Yasaizuke - nogi z kurczaka marynowane i zapiekane w marynacie z warzyw
Sea Bass Shiso - smażony sea bass z salsą shiso
Hotate gai goma - małże św. Jakuba podane na sezamowym dressingiem
Sarada Murasaki - sałatka z grzybów w sosie tosazu
Yasai Tempura - chrupiąca tempura z owocami morza, warzywna z bakłażanów, cukinii, marchewki
Sake sashimi new style - cienkie plastry łososia w sosie warashita
Yakitori - szaszłyki z kurczaka i pora ze słodkim sosem
Matcha Ice Cream - lody z zielonej herbaty

Kto prowadzi warsztaty?
Kyuba, czyli Kuba po japońsku. Od początku swojej przygody związany z kuchnią Kraju Wschodzącego Słońca. Tak rozkochał się w kuchni japońskiej, że na studiach napisał pracę magisterską na ten temat. Współtworzył trójmiejskie restauracje japońskie, szkolił kucharzy, ale było mu mało. Dwa lata temu emigrował do Wielkiej Brytanii spełniać swoje marzenie o kuchni japońskiej. Tam właśnie realizuje się jako z-ca szefa kuchni słynnej restauracji Nobu w Londynie. Opinie ludzi na temat serwowanego tam jedzenia sprowadzają się do jednego stwierdzenia, że jest po prostu nie z tego świata...

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Opinie

Sprawdź się

Jaką funkcję pełniła Łaźnia Miejska na Dolnym Mieście w Gdańsku w okresie II wojny światowej?