• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia japońska dla europejczyków vol. 2

W kuchni japońskiej najważniejsza jest precyzja z jaką przyrządza się potrawy. Efekt wizualny potraw jest najważniejszy. Japończycy twierdzą, że oczy jedzą pierwsze. Oczywiście smak i dobór składników jest równie ważny. Uważana za najlepszą kuchnię świata inspirację czerpię z prostoty doboru składników. Japończycy potrafią jak niewiele narodów prosty posiłek zmienić w dzieło sztuki.

sie 7-9

środa - piątek

Gdańsk
bilety 400 zł
sie 12-16

poniedziałek - piątek, godz. 10:00

Gdańsk,
bilety 550 zł
Pokażę dania, które są serwowane w londyńskiej Nobu w której jestem z-ca Szefa Kuchni. Zdradzę kilka sekretów jak być mistrzem w swojej domowej kuchni.

Opowiem o prawdziwym życiu kuchni jednej z najlepszych restauracji japońskich świata, o tym jak najlepsi szefowie kuchni którzy trafiali do nas do pracy przez kilka tygodni uczyli się siekania szczypiorku. Wprowadzę w świat kuchni którego w Polsce nie miałem okazji spróbować, co zmieniło całą moją percepcję kulinarną. Zdradzę co jadają gwiazdy i jakie maje preferencje kulinarne.

Co przyrządzimy?
Butaniku yaki miso - wieprzowina w ostrym sosie miso
Oyako Donburi - Kurczak z jajkiem na ryżu
Senjigusuri Sakana - Kolendrowy wywar z białą rybą
Sutēki Kyabetsu - stek z kapusty
Horenso Sarada - Sałata ze szpinakiem i parmezanem w sosie yuzu
Langustine Tempura - Tempura z Langustyny w sosie amazu
Nasu Miso - Bakłażan zapiekany z sezamem i sosem yuzu miso
Udon - Kombinacje Japońskiego makaronu udon z owocami morza

Kto prowadzi?
Jakub Hartman
Kyuba, czyli Kuba po japońsku. Od początku swojej przygody związany z kuchnią Kraju Wschodzącego Słońca. Tak rozkochał się w kuchni japońskiej, że na studiach napisał pracę magisterską na ten temat. Współtworzył trójmiejskie restauracje japońskie, szkolił kucharzy, ale było mu mało. Dwa lata temu emigrował do Wielkiej Brytanii spełniać swoje marzenie o kuchni japońskiej. Tam właśnie realizuje się jako z-ca szefa kuchni słynnej restauracji Nobu w Londynie. Opinie ludzi na temat serwowanego tam jedzenia sprowadzają się do jednego stwierdzenia, że jest po prostu nie z tego świata...

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 220 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Opinie

Sprawdź się

Jak nazywał się gdyński rycerz, który zakochał się w syrenie i porzucił dla niej miasto?