• Kino
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięcioro chętnych na stanowisko dyrektora ECS

mak
2 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat)
aktualizacja: godz. 16:38 (2 lutego 2011)
Siedziba Europejskiego Centrum Solidarności powstaje przy Placu Solidarności w Gdańsku. Siedziba Europejskiego Centrum Solidarności powstaje przy Placu Solidarności w Gdańsku.

Pięciu z sześciu kandydatów ubiegających się o fotel dyrektora Europejskiego Centrum Solidarności spełnia kryteria formalne. Już znamy ich nazwiska.

W środę rozstrzygnięto pierwszy etap konkursu na stanowisko dyrektora ECS. Do II etapu przeszli według kolejności alfabetycznej:

Robert Domżał - kierownik Działu Historii Budownictwa Okrętowego Centralnego Muzeum Morskiego, posiada tytuł doktora,
Marcin Frybes - socjolog, publicysta zajmujący się m.in. tematyką Francuską.
Ewa Gierszewska-Vogels - specjalistka ds. zamówień publicznych i pełnomocnik ds. współpracy z zagranicą w gdańskim oddziale Instytutu Elektrotechniki.
Danuta Kobzdej - romanistka, dyrektor stałej ekspozycji "Drogi do wolności" na terenie Stoczni Gdańskiej.
Jarosław Ziętkiewicz - tłumacz.

- W sumie nadesłano siedem kopert, jednak dwie pochodziły od tego samego kandydata - mówi Michał Piotrowski, z biura prasowego Urzędu Miejskiego w Gdańsku. - Jednak tylko pięciu z nich spełnia wymogi formalne i przechodzi do drugiego etapu konkursu.

Podczas niego kandydaci odbędą indywidualne rozmowy z komisją konkursową i przedstawia swoją koncepcję na kierowanie ECS-em. Dyrektora tej jednostki poznamy najprawdopodobniej 15 marca.
mak

Miejsca

Opinie (226) 10 zablokowanych

• przyjechalem do gdanska w 2001 roku. pozniej tu zamieszkalem i mialem okazje jako czlowiek z zewnatrz ogladac jego upadek. ludzie ktorzy tu mieszkaja chyba sie do tego przyzwyczaili bo nic nie robia. ja porzucilem marzenia o gdansku i robieniu tu biznesu. teraz mieszkam w uk i jestem bardzo szczesliwy. pomimo tego ze z polska a tym bardziej gdanskiem, nie bede juz wspolpracowac to przykro jest mi patrzec na to jak umiera moja ojczyzna.

• 11 3

• ZA 15000 TYS. NA MIESIĄC BIORE TEN ETAT ! MOGE BYC TAM DYREKTOREM ZA TYCH WSZYSTKICH ! (1)

Poprowadze was ku słoncu !. Z zawodu jestem urodzonym dyrektorem .

• 16 0

• Ja mogę

Byc Twoim zastępcą-za 10tysiaczków.

• 5 0

• Nie budowac do czasu aż się nie pogodzą

Ten obiekt powinien powstac wyłącznie przy współpracy i pojednaniu bohaterów tamtych dni.
    Po co budowac, kiedy ex koledzy obrzucają sie teraz błotem, a częsc chętnie będzie przy korycie i nie dopuści pozostałych.
    Takie to bagienko

• 3 0

• A kto wygrał

konkurs na konserwatora powierzchni płaskich ?

• 3 0

• Myślę że ten ostatni na liście najbardziej się nadaje

na to stanowisko, bo na pewno nie będzie potrzebował żadnego tłumacza podczas częstych rozmów w kontaktach między narodowych, a pozostałe kryteria zapewne spełnia skoro został dopuszczony do następnej tury.

• 6 0

• i tak dostanie prace

znajomy Rycha Zbycha i Zdzicha z PO.

• 9 4

• Nie ma z kogo wybierać

????

• 7 0

• Nie trzeba być Pitagorasem....

Danuta Kobzdej, żona byłego działacza opozycyjnego, została nowym prezesem Fundacji Centrum Solidarności - poinformowało biuro prasowe Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

Danuta Kobzdej została wybrana na to stanowisko na przeprowadzonym w gdańskim magistracie posiedzeniu rady Fundacji Centrum Solidarności (FCS). W radzie zasiada m.in. ks. abp Tadeusz Gocłowski, prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i przewodniczący NSZZ "Solidarność" Janusz Śniadek.

Przewodniczącym rady jest Lech Wałęsa. To on właśnie już kilka tygodni temu zaproponował, by nowym szefem Fundacji została Danuta Kobzdej. Innych kandydatur nie zgłoszono. Kobzdej została wybrana na prezesa jednogłośnie.

Kobzdej jest związana z FCS od momentu powstania Fundacji w 1999 roku. Dotychczas pełniła w niej stanowisko dyrektora wystawy "Drogi do wolności" - nowoczesnej ekspozycji prezentującej historię walki z komunizmem. Drugim, obok prowadzenia tej wystawy, najważniejszym z celów Fundacji jest budowa Europejskiego Centrum Solidarności (ECS).

W Centrum ma znaleźć się m.in. stała ekspozycja na temat "S", centralne archiwum "S" i biblioteka multimedialna, sale kinowo- teatralne, ośrodek naukowo-badawczy zajmujący się historią "Solidarności", a także centrum edukacyjne i szkoleniowe przeznaczone zwłaszcza dla młodzieży, działaczy społecznych i związkowych.

"Najpilniejszą dla mnie rzeczą będzie spotkanie z dyrektorem ECS, ojcem Ziębą i ustalenie takich zasad współpracy, abyśmy mogli jak najefektywniej działać na rzecz budowy i prowadzenia ECS" - powiedziała Kobzdej.

Danuta Kobzdej z wykształcenia jest biochemikiem i romanistką. Zanim podjęła pracę w FCS, uczyła m.in. w szkole języka francuskiego. Była żoną zmarłego w 1995 r. byłego opozycjonisty Dariusza Kobzdeja, którego imię nosi jeden z gdańskich skwerów. Razem z mężem Kobzdej działała m.in. w Ruchu Młodej Polski. Pomagała w organizacji I Zjazdu "Solidarności".

• 7 3

• ten tłumacz to jakiego języka? rosyjskiego ? jak tak to niech pilotem zostanie, przecież teraz wszyscy będą musieli umieć po (3)

rosyjsku gadać żeby móc wylądować u czerwonych

• 6 1

• Myślę, że zna kilka języków, a co się tyczy lądowania na wojskowych lotniskach rosyjskich to nie trzeba znać języka (2)

rosyjskiego.Wystarczy mieć na pokładzie LIDERA, z którego nasi piloci zrezygnowali,

• (1)

kto ci powiedział że nasi piloci zrezygnowali anodina putin?czy może ktoś z ich przyd pasów

• 0 0

• Nie ma znaczenia kto mi powiedział - LDERA nie mieli.

• a (1)

A Lech Wałęsa dalej nie przeszedł ?

• 7 0

• wyslal dwie koperty

• 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
spotkanie, wystawa, warsztaty

Kultura ludowa Pomorza Gdańskiego

wystawa

Wystawa "Kajko, Kokosz i inni"

wystawa

Sprawdź się

Iloma salami wystawowymi dysponuje pawilon wystawienniczo-edukacyjny sopockiego Grodziska?

Najczęściej czytane