• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Historie z kuchni: zagraniczne potrawy z PRL-u

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych smacznych tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowiada Sławomir Walkowski w cyklu Historie z kuchni. 

Tytuł piątego wykładu to Zagraniczne potrawy z PRL-u. Placek po węgiersku, ryba po grecku, schab po hawajsku, fasolka po bretońsku. Skąd się wzięły i ile mają wspólnego z krajami, z których podobno pochodzą? O tym 12 lipca o godzinie 17:00 w Sopotece. 

Sławomir Walkowski dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika Pielgrzym. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich Wielkie polowanie oraz Niezłomny, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.

Wydarzenie odbędzie się w ramach projektu Miasto Seniora finansowanego ze środków miasta Sopotu.
 

Opinie

Sprawdź się

Który pisarz urodzony w Gdańsku jest autorem tzw. Trylogii Gdańska, czyli powieści: "Blaszany bębenek", "Kot i mysz" oraz "Psie lata"?