• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co zjemy na Jarmarku św. Dominika?

Arnold Szymczewski
30 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Ostatni dzień Jarmarku św. Dominika
Standardowe jarmarczne przysmaki znajdziemy w każdej strefie gastronomicznej. Standardowe jarmarczne przysmaki znajdziemy w każdej strefie gastronomicznej.

Kiełbasa, bigos, chleb ze smalcem, a także bułki z szarpaną wieprzowiną, podpłomyki i pastrami. Tegoroczny Jarmark św. Dominika trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie - zarówno tej standardowej, jak i niecodziennej.



Czy wybierasz się na tegoroczny jarmark?

Co roku Jarmark św. Dominika cieszy się dużym zainteresowaniem, nie tylko wśród turystów, ale także mieszkańców. Mimo że w tym roku liczba kramów została okrojona o 30 proc., to strefy gastronomiczne raczej nie uległy większym zmianom - przynajmniej jeśli chodzi o liczbę stoisk - oferta tegorocznych punktów gastronomicznych niewiele różni się od tej z poprzednich lat.

Spacerując po jarmarku spotkamy więc standardowe stanowiska z bigosem (ok. 18 zł w zależności od miejsca za 300g.), kiełbasą z grilla (od 10 zł), golonką (12 zł 100g.), szaszłykami (12 zł 100g.) i pajdami chleba ze smalcem. Przysmaków tych spróbować możemy dosłownie w każdej kulinarnej strefie na jarmarku tj. przy Parku ŚwiętopełkaMapka, na Targu WęglowymMapkaOłowianceMapka czy na Targu RybnymMapka.

Bogata oferta Pomorskich Smaków na Ołowiance



Strefa "Pomorskie Smaki" umiejscowiona jest na wyspie Ołowianka. Zorganizowano tu 10 domków z kuchnią regionalną i produktami lokalnymi. Strefa ma pośrodku jadalnię wyposażoną w leżaki. Dzięki temu w tym miejscu można w bezpiecznych warunkach zjeść różnorodne dania pomorskie i zrobić zakupy do domowej spiżarni. Kawiarnia i bistro Kafebe, działająca w duchu promocji kuchni kaszubskiej, oferuje przepyszne kanapki różnych rodzajów - od smalcu z fasoli przez śledzia aż po szarpaną gęsinę. Restauracja Gryfon z Jastarni zaskoczy smakami ryb, takimi jak: rolmopsy śledziowe, szprot wędzony w oleju z estragonem, wątróbki z dorsza, makrele po pucku, paprykarz helski czy pasztet z łososia, które zostały przyrządzone przez szefa kuchni.

- Ponadto w strefie Pomorskich Smaków możemy nabyć regionalne produkty spożywcze, np. mleko prosto od kociewskiej krowy, masło, śmietanę, jogurt, kefir, twarożek, sery: wędzony, solony, a nawet serek waniliowy od Radostowskich rarytasów, polędwiczka wędzona kociewska, szynki wędzone i wędzono-parzone, kiełbasy oraz mięso z własnego gospodarstwa od Bekonu, chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, pszennej oraz pieczywo bezglutenowe - Pracownia Wypieków Trójmiasto - mówi Aleksandra Raczyńska, z Kancelarii Marszałka Województwa i dodaje: - Wszystko to tworzy atrakcyjną, przyjemną, bezpieczną strefę street food "Pomorskie smaki". Dodatkowym walorem strefy są także stanowiska promujące kulturę, rękodzieło i turystykę w Pomorskiem.
Rybakówka na Ołowiance oferuje m.in. okonia, dorsza, halibuta czy łososia. Rybakówka na Ołowiance oferuje m.in. okonia, dorsza, halibuta czy łososia.

Kuchnia niemiecka, grecka, chińska i polska w okolicach parku Świętopełka



Jednym z ciekawszych kramów gastronomicznych w okolicy parku Świętopełka może pochwalić się Tomasz Jakubiak - szef kuchni, który swoje programy prowadzi w telewizji. U Pana Tomasza zjemy m.in. bułkę z szarpaną wieprzowiną, pastrami, bajgle z łososiem (25 zł) czy bagietkę ze śledziem (20 zł). Sporym zainteresowaniem cieszy się także niemieckie Currywurst, czyli kiełbasa z grilla klasyczna lub pikantna (12 zł mała i 17 zł duża). Oryginalne chińskie pierożki przygotowywane na parze zjemy w Baozi - do wyboru z mięsem i marchewką, cebulą, kapustą lub z dynią i na słodko (1 szt. 6 zł, 3 szt. 15 zł). Ponadto na miejscu skosztować możemy także węgierskich langoszy (drożdżowe placki z ziemniakami, smażone na głębokim oleju).


  • Bułki z szarpaną wieprzowiną są pomysłem szefa kuchni Tomasza Jakubiaka.
  • Chińskie pierożki robione na parze można kupić już za 6 zł (1 szt.).
  • Gastronomia na jarmarku.

Foodtrucki na Długich Ogrodach



Chociaż ta strefa wygląda najmniej atrakcyjnie ze wszystkich, to tutaj są właśnie najbardziej zróżnicowane dania serwowane wyłącznie z barobusów. Na miejscu zjeść możemy m.in. pizzę calzone, czyli w formie pieroga w cenie od 18 do 25 zł, azjatycki street food, m.in. pad thai z krewetkami (32 zł), wołowiną (28 zł), kurczakiem (25 zł), tofu (20 zł), zapiekanki od 15 do 20 zł czy burgery w różnych wariantach od 23 do 27 zł.

Zróżnicowane dania znajdziemy na Długich Ogrodach. Wszystkie serwowane są z barobusów. Zróżnicowane dania znajdziemy na Długich Ogrodach. Wszystkie serwowane są z barobusów.

Regionalne potrawy i piwa na Targu Węglowym



Na Targu Węglowym możemy zjeść przede wszystkim dania z grilla, ale także włoskie kanapki, bułki ze śledziem czy coś na słodko, jak lody czy gofry. Na miejscu znajduje się także całkiem spora strefa z piwami regionalnymi.

Opisując jarmarkowe przysmaki nie można nie wspomnieć o wyjątkowych słodkościach, których znajdziemy naprawdę dużo. Hitem są lody tajskie, które wciąż cieszą się dużą popularnością. Są one przygotowywane na oczach klientów, co wymaga niemałej sprawności. Spróbować ich możemy w parku Świętopełka i na Ołowiance.

Wszystkie standardowe i niestandardowe dania możemy spróbować jeszcze do 16 sierpnia, czyli do końca Jarmarku św. Dominika.

Rozpoczął się Jarmark św. Dominika 2020:

Wydarzenia

Opinie (204)

  • Wyciągnie kasy z ludzi (1)

    Szaszłyk za to 40zeta. W cenie dobrego obiadu. W takim Mandu pyszna duża porcja pierogów, napój i pyszna zupa w tej cenie! Wszystko świeże i ręcznie robione.

    • 6 0

    • W mandu są słabe pierogi wsumie najbliższe dobre pierogi są w Borczu

      • 2 0

  • Taki bigos na jarmarku musi być wyśmienity (2)

    Podobno im częściej i dłużej podgrzewany, tym lepszy. :)))

    • 24 1

    • Dokładnie

      Jeżeli chodzi o bigos to tak jest

      • 3 0

    • To trzeba poczekać do końca jarmarku.

      • 12 0

  • co zjemy? (1)

    zjemy przede wszystkim drogo.

    • 2 0

    • A co jest tanie w tych czasach?

      • 1 1

  • jarmark (2)

    szaszłyk nie kosztuje 12 zl tylko kolo 20-30 zl ceny maja z kosmosu. jedzenie lezy cale dnie. predzej czlowiek sie zatruje. taniej i zdrowiej wyjdzie mi w domu zrobic cos tanszego i dla 5 osob

    • 53 0

    • Chciałaś 500+ i inne socjale to niech cię ceny nie dziwia. Ale spokojnie za rok będzie jeszcze drozej. Jakbyś Karolinko nie wiedziała skąd się bierze taka cena: wynagrodzenie pracownika, ZUS, pit, vat, zakup towaru, energia aby ten towar przygotowac, opłata za miejsce no i wiadome że właściciel też chce zarobić ale pewnie z ekonomia ci nie po drodze

      • 2 1

    • Cena za 10dkg

      Resztę zrozumiałaś dobrze...

      • 5 1

  • Nie pojmuję, w jakim celu zamieszczacie (2)

    takie artykułu? Przecież doskonale zdajecie sobie sprawę, że 99% komentarzy będzie krytycznych, wyśmieją ludzie chore ceny tego pseudo jedzenia. Ani to reklama Jarmarku, ani tym bardziej jego oferty gastronomicznej. Możecie mi to wyjaśnić?

    • 25 5

    • Przede wszystkim dla tych 100% którzy klikną w artykuł

      i przy okazji wyświetlą reklamę.
      Tylko i aż po to. Portal musi zarabiać.

      • 5 0

    • dla tego 1% co pojdzie i kupi

      • 2 2

  • Pięknie obdrapane patelnie!

    I to już na pierwszym zdjęciu.
    Smacznego teflonu wam życzę, mili goście!

    • 5 0

  • (3)

    A są churrosy? Gdzie?

    • 11 1

    • Te churrosy, które za 5 sztuk kosztują 20 złotych? (1)

      • 1 1

      • Tak, wlasnie te

        • 0 0

    • Na Targu Węglowym są

      • 1 1

  • 2 lata temu kielbacha była ochydna w gastro strefie nad matlawa (1)

    • 30 3

    • Kaszuby

      Szajs smażą

      • 3 0

  • Bułka ze śledziem za 20 zł to chyba obecny zwycięzca. (6)

    Przebija zeszłoroczną kromkę chleba ze smalcem po 12 zł. Kiełbasa grillowana w cenie 17 zł powinna mieć szansę na podium.

    • 145 4

    • A gdzie

      Teraz stoi?

      • 1 0

    • Bulla ze śledziem na targu węglowym kosztuje 12 zł. Trochę nie fajnie wprowadzacie błąd

      • 1 3

    • Ale to bułka autorska (1)

      Od samego Pana z tv

      • 19 0

      • Ziarna od plew osobiście oddzielał przed zmieleniem na mąkę.

        Potem zduna pouczał, żeby mu piec pod wypieki odpowiednio zbudował. Cały proces produkcyjny to nie w kij dmuchnął i zrobił parasol!

        • 18 0

    • (1)

      śledź pewnie pamieta zeszły jarmark:)

      • 31 1

      • Paaaanie,

        szef kuchni sam doglądał rybaków na kutrze, żeby najlepsze sztuki nam dali ;-)

        • 36 1

  • Chyba zaczne sam gotowac eintopfa z klopseikami koenigsberskimi.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
spotkanie, wystawa, warsztaty

Kultura ludowa Pomorza Gdańskiego

wystawa

Wystawa "Kajko, Kokosz i inni"

wystawa

Sprawdź się

Sprawdź się

Wydawnictwo i księgarnia z Sopotu o tej samej nazwie to:

 

Najczęściej czytane