• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Włoskie Lato Na Talerzu

Przed nami lato, pora kolorów, ciepła i smaków...To czas w którym nie chcemy jeść tak, jak w pozostałych porach roku i to czas by słońce zawitało na nasze stoły. Obfitość warzyw i owoców w żywych i jaskrawych kolorach sprawia, że nabieramy ochoty do przygotowywania dań, które będą oczywistym dowodem bogactwa i witalności lata.

maj 7

wtorek, godz. 11:00

Trójmiasto, Online
Wstęp wolny
cze 15-16

sobota - niedziela, godz. 10:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: mozzarella, krewetki, cukinie, bakłażany, papryka, pomidory, przegrzebki, bazylia, wołowina, łosoś, kuskus, oliwki, truskawki, melony.
Pokażę jak przygotować wybrane letnie dania i opowiem o tradycyjnych regionalnych specjałach.

Co przygotujemy?
BUFALA E GAMBERO TIEPIDO AL LIMONE E TIMO - Mozzarella z krewetką i tymiankiem
CAPONATA E CAPPASANTA ARROSTO - Caponata z bakłażanów z pieczonym przegrzebkiem
INSALATINA CON FRAGOLE E CAPRINO AL SESAMO - Sałata z roszponki, truskawek i koziego serka
PARMIGIANA DI ZUCCHINE - Zapiekanka z cukinii z mozzarellą, pomidorami i bazylią
PEPERONI AL FORNO CON OLIVE E CAPPERI - Papryka pieczona z oliwkami i kaparami
ORECCHIETTE CON POMODORINI GRATINATI - Makaron orecchiette z zapiekanymi pomidorkami
TAGLIATA DI SALMONE - Plastry łososia z pieca
CARPACCIO ALLA PIZZAIOLA - Carpaccio z wołowiny na ciepło w sosie pomidorowym
GELATO AL MELONE - Lody melonowe aromatyzowane szałwią

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona

Opinie

Sprawdź się

Która spośród oper, prezentowanych w ostatnich latach w Gdańsku, pokazana została premierowo w 1950 roku i jest uważana za początek działalności Opery Bałtyckiej?