• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
Aktualna impreza
Warsztaty kulinarne Włochy

Warsztaty ceramiczne: "Wiosenne raku"

Warsztaty ceramiczne: "Wiosenne raku". Warsztaty obejmują wykonanie dwóch przedmiotów z gliny przeznaczonej do wypału raku*. Co ciekawe, uczestnicy spróbują sił w dwóch metodach lepienia ceramiki. Pierwszy z nich to klasyczna metoda z plastra lub z wałeczków, druga zaś technika to Kurinuki. Kurinuki to tradycyjna japońska metoda tworzenia ceramiki, która polega na ręcznym budowaniu naczynia oraz rzeźbienia (czy nawet ciosania) formy. Metoda ta pozwala zapomnieć o tradycyjnym pojęciu ceramiki i zachęca do puszczenia wodzy fantazji.

w każdy czwartek (od 23.05 do 06.06.2024), godz. 17:00

Gdańsk,
Wstęp wolny

w każdy poniedziałek (do 17.06), godz. 17:00

Gdańsk,
bilety 120 - 350 zł
W dalszym etapie, przedmioty zostaną wypolerowane i powleczone terra sigillata. Pozwoli to na poszkliwienie szkliwem do raku albo na zrobienie naked raku.

Tak, wiemy, że padło wiele nowych ceramicznych terminów, ale to, co możemy zagwarantować, to niezapomniane wrażenia na dwuczęściowych warsztatach w naszej pracowni.

*Raku, to wypał ceramiki w specjalnie do tego przystosowanym piecu, w tzw. "żywym ogniu".

Warsztaty poprowadzi Andrzej Krauze, założyciel pracowni ceramiki Papilarne; doświadczony ceramik, miłośnik i pasjonat rzemiosła. Przeprowadzi Was przez wszystkie etapy oraz odpowie na wszelkie palące pytania z dziedziny ceramiki.

Termin: 29 kwietnia 2022; (piątek)

godz.: 16.00-19.00

Miejsce: tuBaza, Aleja Zwycięstwa 291, Gdynia Orłowo

Macie pytania? Piszcie śmiało na warsztatyflt@gmail.com, na profilu Fab Lab Trójmiasto lub na naszej grupie ceramicznej: https://www.facebook.com/groups/389671231666652/

Koszt: 250zł/os.

Uwaga: Zajęcia odbywają się w reżimie sanitarnym. Zasady zajęć oraz ilość uczestników mogą ulec zmianie w oparciu o obowiązujący reżim sanitarny.

Wydarzenie realizowane dzięki wsparciu finansowemu Miasta Gdynia.

Opinie

Sprawdź się

Dlaczego jest 12 potraw na wigilijnym stole?