• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

TEX-MEX Cuisine

Gotowanie z osobami chcącymi poznać istotę wszechstronności kuchni amerykańskiej to iście niezapomniane przeżycie. Tym razem czas na trzecią odsłonę American Cuisine prezentowaną przeze mnie w FUMENTI, a mianowicie Tex- Mex! Tex Mex to- wbrew pozorom- popularna nazwa kolei łączącej Teksas z Meksykiem.

kwi 28

niedziela, godz. 17:30

bilety 20 zł
wrz 13-15

piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Wiele lat temu wyrażenie to zaczęło być jednak stosowane, celem opisu smaków teksańskich i meksykańskich połączonych w apetycznej kuchni pogranicza.

Kuchnia ta cechuje się przede wszystkim grillowanym, czy też "wędzonym na gorąco" mięsem. W odróżnieniu od typowo amerykańskiego barbeque, opiera się ona przeważnie na wołowinie, fasoli ,serze ,tortillach i o silnych nadwających ton i ostrość przyprawach.

Klasycznymi potrawami Tex- Mex są m.in. chilli con carne, fajita,czy chimichanga oparte na typowych dla meksyku tortillach oraz potrawy takie jak tacos, burrito lub nachos, które mimo zaliczania ich ostatnio do wszechobecnych fast food'ów, przyrządzane z sercem, pobudzą kubki smakowe każdego amatora aromatycznej, pełnej głębi i ostrości, a zarazem prostoty kuchni.

Nie potrzeba tu miarek ani wag, wystarczą dobre składniki i zgrana ekipa. Udana kolacja- GWARANTOWANA!!!

Co przyrządzimy?
Tortilla - domowej roboty tortilla
Chillie con carne - klasyczne wołowe chili z 3 rodzajami fasoli
Burito z wołowina i czarna fasola
Fajita z grillowanym stekiem i warzywami
Quesadilla z marynowanym kurczakiem i chorizo kukurydza i serem
Fish Tacos - rybne tacosy z pikantnym southwest dresingiem i slow z czerwonej kapusty
Guacamole i green Tomatillo Salsa
Cornbread - klasyczny chleb kukurydziany na słodko

Kto prowadzi?
Edgar Qba Jakubowski
Idealista który doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii. Był Szefem Kuchni w restauracjach bazujących zarówno na kuchni śródziemnomorskiej jak i typowemu stylowi amerykańskiemu, zwłaszcza wołowinie w najlepszej postaci. Osobiście gustuję również w kuchni orientalnej. Stąd jego własny styl to fascynacja New American Cuisine. Jednocześnie ważną jest dla mnie prostota, która daje możliwość oddania smaku najlepszym możliwym produktom. Prowadzi ze wspólnikiem restauracje Casino Diner w Gdańsku. Dwa słowa które tworzą filozofię kulinarną Qby to: pasja i praca, oczywiście ciężka. Twardy zawodnik.

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Opinie

Sprawdź się

Autorką cyklu o "Kici Koci" jest?