Nadbałtyckie Centrum Kultury zaprasza na literacko-kulinarne spotkanie organizowane w ramach "Czytania Pomorza"
SMACZNIE NAPISANE
Podobne wydarzenia
piątek, godz. 17:00
Gdańsk,
Oliwski Ratusz Kultury
bilety 250 zł
wtorek, godz. 18:00
Sopot,
Sopoteka
Wstęp wolny
30 IX 2017 r.
Godz. 11.00
Ratusz Staromiejski, ul. Korzenna 33/35 Gdańsk
W programie:
Bogusław Deptuła "Wyobraźnia czy przepis, czyli o gotowaniu z głowy i z książek"
Artur Wasielewski "Książka kucharska ambasadorem regionu"
Rozstrzygnięcie konkursu literackiego "Smacznie napisane"
Poczęstunek regionalny
Bogusław Deptuła
historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marszand. Autor licznych publikacji w dziedzinie sztuki, literatury i kulinariów. Od 1989 roku publikuje teksty o sztuce w prestiżowych pismach branżowych, kurator licznych wystaw. Przez czternaście lat współpracował jako krytyk z "Tygodnikiem Powszechnym". Wieloletni współpracownik TVP Kultura. W latach 2011-2013 redaktor naczelny miesięcznika "Art&Business". W 2013 wydał w wydawnictwie WAB książkę na temat związków literatury i kuchni zatytułowaną "Literatura od kuchni".
Artur Wasielewski
pasjonat dziedzictwa kulturowego i kuchni Żuław. Mgr inż. technologii żywności. Piwowar zawodowy, piwowar domowy, trzykrotnie stawał na podium za piwo w konkursie ogólnopolskim. Autor publikacji: "Kulinaria Żuławskie", "Jak zrobić dobry ser" (rozdział o doborze sera do piwa), książka kulinarna "Przeszłość dla przyszłości" (przepisy). Prowadzi warsztaty piwowarskie i żywności tradycyjnej. Wraz żoną kończą remont domu podcieniowego na Żuławach - utworzą w nim muzeum regionalne w oparciu o swój prywatny zbiór eksponatów.
Godz. 11.00
Ratusz Staromiejski, ul. Korzenna 33/35 Gdańsk
W programie:
Bogusław Deptuła "Wyobraźnia czy przepis, czyli o gotowaniu z głowy i z książek"
Artur Wasielewski "Książka kucharska ambasadorem regionu"
Rozstrzygnięcie konkursu literackiego "Smacznie napisane"
Poczęstunek regionalny
Bogusław Deptuła
historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marszand. Autor licznych publikacji w dziedzinie sztuki, literatury i kulinariów. Od 1989 roku publikuje teksty o sztuce w prestiżowych pismach branżowych, kurator licznych wystaw. Przez czternaście lat współpracował jako krytyk z "Tygodnikiem Powszechnym". Wieloletni współpracownik TVP Kultura. W latach 2011-2013 redaktor naczelny miesięcznika "Art&Business". W 2013 wydał w wydawnictwie WAB książkę na temat związków literatury i kuchni zatytułowaną "Literatura od kuchni".
Artur Wasielewski
pasjonat dziedzictwa kulturowego i kuchni Żuław. Mgr inż. technologii żywności. Piwowar zawodowy, piwowar domowy, trzykrotnie stawał na podium za piwo w konkursie ogólnopolskim. Autor publikacji: "Kulinaria Żuławskie", "Jak zrobić dobry ser" (rozdział o doborze sera do piwa), książka kulinarna "Przeszłość dla przyszłości" (przepisy). Prowadzi warsztaty piwowarskie i żywności tradycyjnej. Wraz żoną kończą remont domu podcieniowego na Żuławach - utworzą w nim muzeum regionalne w oparciu o swój prywatny zbiór eksponatów.