Smak to jeden z naszych najważniejszych zmysłów. Dzięki niemu możemy ocenić jakość pokarmu, delektować się smakiem potraw i, co za tym idzie, cieszyć się życiem! Jednak dlaczego w niektórych zakątkach świata spożywa się produkty, które w innych uchodzą za dziwactwo i okropność? Czym tak naprawdę jest smak i jak go wykrywamy? O tym porozmawiamy podczas najbliższego Science Cafe. Spotkanie z prof. Danielle Reed odbędzie się 29 maja o godzinie 16:00.
Podobne wydarzenia
piątek, godz. 19:00
27 kwietnia - 5 maja 2024, godz. 09:00 - 18:00
ulgowy 20 zł
Uwaga! Wykład zostanie przeprowadzony w języku angielskim, z polskim tłumaczeniem symultanicznym.
Prof. Danielle Reed jest ekspertką w dziedzinie biologii zmysłu smaku i zapachu oraz międzyosobniczych różnic w percepcji smakowej i węchowej. Prof. Reed jest zastępcą dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfii w USA, ośrodka, który jest światowym liderem w badaniach chemosensorycznych. Prelegentka jest również członkinią zespołu kierowniczego Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR), które łączy osoby na całym świecie prowadzące badania nad powiązaniami między chorobami układu oddechowego (np. COVID-19) i ich wpływem na zapach i smak.
Więcej informacji o wydarzeniu dostępne TUTAJ.
Termin: 24.03.2022 | godz. 16:00
Wiek: 18+
Bilety: 20 zł | 10 zł z Kartą Gdynia Senior plus