Proste dania "z duszą" - powstaje kulinarny przewodnik "Czytanie Pomorza"

W tym roku czeka nas prawdziwa uczta - odbędzie się premiera nowego tomu z serii "Czytanie Pomorza" pt. "Smacznie napisane", w którym swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami m.in. Tadeusz Dąbrowski.
W tym roku czeka nas prawdziwa uczta - odbędzie się premiera nowego tomu z serii "Czytanie Pomorza" pt. "Smacznie napisane", w którym swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami m.in. Tadeusz Dąbrowski. fot. R. Dąbrowska/NCK

Zupa brukwiowa, prażuchy, piernik z miętą - to tylko kilka potraw, jakie będzie można poznać dzięki literackiej książce kucharskiej, przygotowywanej przez Nadbałtyckie Centrum Kultury, które od lat zaprasza do zwiedzania regionu szlakiem literatury pomorskiej. Pokłosiem kilkudziesięciu odbytych dotychczas podróży jest seria książek "Czytanie Pomorza. Literacki przewodnik po regionie". W tym roku czeka nas prawdziwa uczta - odbędzie się premiera nowego tomu pt. "Smacznie napisane", w którym swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzielą się z nami pomorscy pisarze i pisarki, w tym Martyna Bunda, Krystyna Chwin czy Jacek Dehnel.



Spotkania autorskie we wrześniu w Trójmieście


Dokładnie od 2015 roku NCK przygotowuje literackie podróże przez Pomorze - wycieczki z ludźmi pióra inspirowane piśmiennictwem z naszego regionu. Na tym gruncie wyrósł pomysł na wydawanie przewodników zatytułowanych "Czytanie Pomorza. Literacki przewodnik po regionie". Do tej pory powstało już pięć tomów, a w przygotowaniu obecnie jest szósty tom pod tytułem "Smacznie napisane".

- Od początku myślenia o Czytaniu Pomorza wiedzieliśmy, że chcemy zaproponować coś więcej niż tylko jednorazowe przygody w terenie. Stąd ambicja stworzenia serii książek - przewodników, które będą zapisem wspólnego wędrowania i narzędziem do samodzielnego powtarzania tych podróży - mówi Bartosz Filip, jeden z koordynatorów projektu.
W przewodniku "Smacznie napisane" swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami również m.in. Dorota Karaś.
W przewodniku "Smacznie napisane" swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami również m.in. Dorota Karaś. fot. R. Dąbrowska/NCK

Kolekcja: przewodniki, mapy, audioprzewodniki



"Czytanie Pomorza" to jednak dzisiaj nie tylko pięć tomów przewodnika, ale i cała kolekcja wydawnictw, a wśród nich: folder "Niepodległa na Pomorzu" przygotowany z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości, mapa "Literackie Pomorze na weekend" oraz powstający właśnie cykl czterech audioprzewodników po regionie. W serii tej zaplanowano cztery słuchowiska. Kuratorami "Czytania Pomorza" są Katarzyna Banucha i Bartosz Filip.

4 września odbyła się premiera drugiego odcinka autorstwa Olgi Drendy, która proponuje "Duchologiczny spacer po Trójmieście" szlakiem pamiątek po PRL i latach 90. Pierwszy odcinek - "Spacerem po brzegu Bałtyku" miał swoją premierę 15 lipca. W roli przewodniczki wystąpiła Małgorzata Abramowicz, która poprowadziła słuchaczy spacerem po brzegu Bałtyku - nie tylko w przestrzeni (od Helu do Jastrzębiej Góry), ale także w czasie, do epoki rozwoju nadbałtyckich kurortów w dwudziestoleciu międzywojennym.

Przeczytaj także: Zaczytane Trójmiasto. Polecamy poradniki i przewodniki

W przewodniku "Smacznie napisane" swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami również m.in. Wojciech Boros.
W przewodniku "Smacznie napisane" swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami również m.in. Wojciech Boros. fot. R. Dąbrowska/NCK

Kulinarny przewodnik po regionie



Literackie spacery, audioprzewodniki, mapy. Skąd jednak wziął się pomysł, by szósty tom wydawnictwa z serii "Czytanie Pomorza" uczynić akurat kulinarnym przewodnikiem?

- Pomysł dojrzewał długo. Od wielu lat przyświecała nam myśl, żeby spotkania z literaturą odbywały się wielozmysłowo. Stąd pomysł, by w ramach Czytania Pomorza promować literaturę w ruchu: w bliskim spotkaniu z pisarzami, którzy wcielali się w rolę przewodników turystycznych, prowadząc tematyczne, całodniowe wycieczki dla miłośników dobrej lektury i łazikowania. Na naszych trasach regularnie pojawiały się atrakcje kulinarne, na przykład degustacje półgęsków i Machandla w domach podcieniowych na Żuławach czy wizyta w barze mlecznym Kmar na gdańskiej Żabiance. Po jakimś czasie zdecydowaliśmy się zgłębić temat nietypowych przewodników kulinarnych oraz zorganizowaliśmy konkurs na tekst literacki łączący przepis kulinarny z rodzinną historią. Stąd już tylko kilka kroków do finału - literackiej książki kulinarnej "Czytanie Pomorza. Smacznie napisane" - wyjaśniają koncepcję przewodnika jego koordynatorzy - Katarzyna Banucha i Bartosz Filip.

Recenzje książek z Trójmiasta



W przewodniku "Smacznie napisane" swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami również m.in. Bożena Ptak.
W przewodniku "Smacznie napisane" swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzieli się z nami również m.in. Bożena Ptak. fot. R. Dąbrowska/NCK

Literacka (nie tylko) pomorska książka kucharska



Zupa brukwiowa, prażuchy, piernik z miętą - to tylko kilka ze zbioru smaków, które będzie można poznać dzięki tej literackiej książce kucharskiej. Swoimi kulinarnymi historiami i przepisami podzielą się z czytelnikami znani pisarze i pisarki pochodzący z naszego regionu, tacy jak: Wojciech Boros, Martyna Bunda, Krystyna Chwin, Tadeusz Dąbrowski, Jacek Dehnel, Jarosław Ellwart, Anna Janko, Adam Kamiński, Dorota Karaś, Andrzej Kasperek, Monika Milewska, Daniel Odija, Barbara Piórkowska, Michał Pruszak oraz Bożena Ptak.

Jednak nie będą to jedynie przepisy i wspomnienia kulinarne dotyczące pomorskiej kuchni.

- Pomorska kuchnia to pojęcie umowne: przecież krzyżują się tu kuchnie wielu regionów, widoczne są inspiracje pochodzące z bardzo daleka, sprowadzone w wyniku odbywających się w różnym czasie migracji... Niemniej: chcemy pokazać, jak różnorodne jest Pomorze i jak różnorodne zjawiska pracują na coś, co uznajemy dziś za "swoje" - dodają koordynatorzy projektu.
Przeczytaj także: Odkryj literackie tajemnice Pomorza. Nietypowy przewodnik po regionie

Tom historii kulinarnych "Czytanie Pomorza: smacznie napisane" otworzy tekst dyrektora Nadbałtyckiego Centrum Kultury. Larry Okey Ugwu wspomina w tekście o wspólnocie przy stole, pierwszym kontakcie z kuchnią polską po przyjeździe do Polski w latach 80., ale przede wszystkim zdradza przepis na nigeryjskie danie Fufu.

Jakie jeszcze specjały nas czekają w tej książce?

- Trudno znaleźć jeden klucz, żeby opisać te przepisy. Najczęściej to proste dania "z duszą", sporo smaków dzieciństwa, które mogło przypadać na różne dekady drugiej połowy XX wieku. Wśród składników znajdziemy ziemniaki, brukiew, mąkę, jaja, śledzie, ale też landrynki czy malagę... W spisie treści pojawiają się zarówno propozycje lekkich przekąsek, jak i bardzo treściwe potrawy dla "drwali"; czasem zdarzy się dawny fast food. Są dania codzienne i świąteczne specjały; potrawy "stąd" oraz te przywiezione z innych regionów Polski czy nawet świata - np. dzięki wspomnieniom dyrektora NCK. Nie zapominajmy jednak, że przepisy kulinarne to tylko jedna strona medalu. Autorami są wytrawni ludzie pióra, dlatego każdy zamieszczony w książce tekst jest interesujący literacko - mówią Banucha i Filip.

Przewodnik jak album rodzinny i książka "niedokończona"



W środku, obok smakowitych przepisów, znajdzie się również dużo archiwaliów i sentymentalnych pamiątek, jak w albumie rodzinnym. Oprawą graficzną całości zajmuje się od początku istnienia wydawnictwa - Michał Pecko. Wszystkie przewodniki mają charakter brulionowy.

- Te podróże powstają wciąż na nowo, nie mają początku i końca - stąd idea brulionu: nieco surowego w formie, z miejscami na zapiski na marginesach, z odkrytym grzbietem szytym nicią - książka "niedokończona", z przestrzenią do uzupełnienia przez czytelnika - mówi Bartosz Filip.
Tym razem dodatkowo projekt zainspirowany jest m.in. typografią obecną w starych książkach kucharskich oraz estetyką opakowań spożywczych z lat 90.

- To energetyczny i żartobliwy projekt. Książka będzie wyglądała trochę jak karton z daniem "instant", krzyczący o zainteresowanie konsumenta banalnym językiem reklamy. Z drugiej strony kolory okładki są wyblakłe, jak w starych książkach kulinarnych z przełomu lat 80. i 90. W środku trochę nieporządku: niejednorodna typografia i kontrasty - jeszcze mocniej podkreślające różnorodność smaków - wyjaśnia Katarzyna Banucha.
Warto dodać, że książki te współtworzą także znakomici trójmiejscy fotoreporterzy: Renata Dąbrowska, Łukasz Głowala, Maciej Moskwa oraz Krzysztof Mystkowski. W tomie kulinarnym dominują zdjęcia autorstwa Renaty Dąbrowskiej - niebanalne portrety autorów przepisów, ale też kadry z wizji lokalnych, utrzymane w atmosferze przepisu kulinarnego. Dodatkową atrakcją są fotografie pochodzące z rodzinnych archiwów pisarzy.

Premiera wydawnictwa planowana jest w listopadzie podczas Gdańskich Targów Książki.

Opinie (8)

  • Chcecie cos pisać o starej {dobrej !} polskiej kuchni to polecam p.p .Senwickich !

    Wystarczy na własnej skórze się przekonać , wchodząc do Ich restauracji na posiłek , myślę ,że z przyjemnością opowiedzą i sprzedadzą tajniki swoich przepysznych dań ! Ja jak jadam na mieście to tylko tam ! -polecam !

    • 3 1

  • Czyli gdzie

    • 0 1

  • W Gdyni na Władka IV.

    • 2 0

  • Styl okładek jest znakomity :)

    • 6 0

  • Super!!!!

    • 2 0

  • Żarcie ma być tanie i smaczne

    A jak jest szybkie do przyrządzenia to jest bajka. Na dusze jest miejsce gdzie indziej.

    • 2 1

  • Masz rację

    Żarcie lub pasza powinny być szybkie i sycące.
    Jedzenie już powinno być pyszne, powinieneś delektować się każdym kęsem i grać w duszy.

    • 0 0

  • Człowiek nie świnia wszystko zeżre.
    Mkdonalda Kefca Przeterminowane i Niedorobione też.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty polskiej muzyki tradycyjnej
Warsztaty polskiej muzyki tradycyjnej
warsztaty
lis 24-5.12
Warsztaty - GAK Plama ul.
Zaopatrzenie - kiermasz sztuki
Zaopatrzenie - kiermasz sztuki
kiermasz, imprezy i akcje charytatywne
gru 1-5
środa - niedziela, g. 14:00
Gdańsk
Do DNA
Do DNA
wystawa
lut 13-31.12
g. 10:00 - 16:00
Gdańsk, Narodowe Muzeum Morskie

Sprawdź się

Sprawdź się

Przystań książki to plażowa inicjatywa którego miasta?