26 marca 2018 roku o godzinie 12:00 na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego (poziom minus 1) przy ul. Bażyńskiego 4 zostanie otwarta pierwsza w Trójmieście Jadłodzielnia.
Podobne wydarzenia
piątek, godz. 10:30
Gdańsk,
Wyższa Szkoła Zdrowia w...
Wstęp wolny
sobota, godz. 9:00 -15:00
Rumia,
ul. Kosynierów 80D/21
Wstęp wolny
W uroczystości wezmą udział m. in.:
Dziekan Wydziału Nauk Społecznych - dr hab. Tadeusz Dmochowoski, prof. UG
Przewodniczący Regionu Pomorskiego NSZZ "Solidarność" - Krzysztof Dośla
Przewodniczący Komisj Zakładowej NSZZ "Solidarność" na Uniwersytecie Gdańskim - dr hab. Franciszek Makurat, prof. UG
Jadłodzielnia to specjalne miejsce w przestrzeni publicznej, w którym jedna osoba może zostawić jedzenie, którego nie zje, a druga osoba może je stamtąd wziąć i po prostu zjeść. Idea Jadłodzielni (tzw. foodsharingu) ma na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności, ponieważ zjawisko to urasta do jednego z większych wyzwań stojących przed dzisiejszymi społeczeństwami państw rozwiniętych.
Jadłodzielnia ma działać na zasadzie odruchu: daję - biorę. Bez ideologii, rozbudowanych struktur, polityki, lansu - Agnieszka Bielska z Foodsharing Warszawa.
W maju 2016 roku powstała pierwsza w Polsce Jadłodzielnia. Teraz działa ich około kilkunastu. Trwa organizacja kolejnych takich punktów. Obecnie funkcjonują one m.in. w Warszawie, Toruniu, Wrocławiu, Krakowie, Szczecinie, Poznaniu, Łodzi, Katowicach, Rzeszowie, Grudziądzu.
Myślę, że
Dziekan Wydziału Nauk Społecznych - dr hab. Tadeusz Dmochowoski, prof. UG
Przewodniczący Regionu Pomorskiego NSZZ "Solidarność" - Krzysztof Dośla
Przewodniczący Komisj Zakładowej NSZZ "Solidarność" na Uniwersytecie Gdańskim - dr hab. Franciszek Makurat, prof. UG
Jadłodzielnia to specjalne miejsce w przestrzeni publicznej, w którym jedna osoba może zostawić jedzenie, którego nie zje, a druga osoba może je stamtąd wziąć i po prostu zjeść. Idea Jadłodzielni (tzw. foodsharingu) ma na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności, ponieważ zjawisko to urasta do jednego z większych wyzwań stojących przed dzisiejszymi społeczeństwami państw rozwiniętych.
Jadłodzielnia ma działać na zasadzie odruchu: daję - biorę. Bez ideologii, rozbudowanych struktur, polityki, lansu - Agnieszka Bielska z Foodsharing Warszawa.
W maju 2016 roku powstała pierwsza w Polsce Jadłodzielnia. Teraz działa ich około kilkunastu. Trwa organizacja kolejnych takich punktów. Obecnie funkcjonują one m.in. w Warszawie, Toruniu, Wrocławiu, Krakowie, Szczecinie, Poznaniu, Łodzi, Katowicach, Rzeszowie, Grudziądzu.
Myślę, że