• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Latino Cuisine - warsztaty kulinarne

Moja pasja do gotowania i prowadzenie kuchni amerykańskiej umożliwia mi nietuzinkowe podejście do American cuisine. Na ostatnich warsztatach w FUMENTI pokazałem Wam typowe dania Ameryki Północnej i wołowinę w najczystrzej postaci. Tym razem skupimy się na Ameryce Łacińskiej i Południowej, a więc niezwykle popularnej i kolorowej Latino Cuisine!

Dziś, kuchnia Latino uważana jest za jedną z pięciu najbardziej kreatywnych i znanych na świecie, obok kuchni francuskiej, hinduskiej, chińskiej i włoskiej. Jej potencjał jest iście niesamowity. Z uwagi na jej wszechstronność, trudno tu znaleźć cechy charakterystyczne. Pewnym jest jednak, że cała Latino cuisine to dania niezwykle kolorowe, aromatyczne i zaskakujące smakiem. W zależności od regionu, dominującym skaładnikiem mogą być owoce morza i ryby, lub mięso (głównie wołowe). Dodatkami z reguły są jednak fasola, kukurydza i paląca podniebienie ostra papryka. Nie zapominajmy też o znanych na całym świecie aromatycznych południowo- amerykańskich oliwach i winach, które niejednokrotnie stawiają w daniach "kropkę nad i", a z kucharza kreują Mistrza.
Jednym słowem, Latino cuisine to połączenie prostego gotowania, kilku podstawowych składników, koloru i niezapomnianej zabawy!

Co przyrządzimy?
Ceviche - przystawka z marynowanych przegrzebek, łosoś, tuńczyk w soku z cytrusów
Plantain na dwa sposoby- plantany na dwa sposoby w kokosie oraz miodzie
Tamales - tradycyjne danie majów i aztekow z mąki kukurydzianej, kurczaka i warzyw
Pico de Gallo - klasyczna sałatka również dodatek do wielu dań
Empanadas - mięso wołowe lub wieprzowe z warzywami zapiekane w cieście w postaci rogala
Yucatan Halibut - halibut pieczony w liściach bananowca z ananasowo-kokosowa salasa
Churros Dulche de leche - chrupiące ciastka w cynamnowym cukrze podane z carmelowym sosem

Kto prowadzi warsztaty?
Edgar Qba Jakubowski
Idealista który doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii. Był Szefem Kuchni w restauracjach bazujących zarówno na kuchni śródziemnomorskiej jak i typowemu stylowi amerykańskiemu, zwłaszcza wołowinie w najlepszej postaci. Osobiście gustuję również w kuchni orientalnej. Stąd jego własny styl to fascynacja New American Cuisine. Jednocześnie ważną jest dla mnie prostota, która daje możliwość oddania smaku najlepszym możliwym produktom. Prowadzi ze wspólnikiem restauracje Casino Diner w Gdańsku. Dwa słowa które tworzą filozofię kulinarną Qby to: pasja i praca, oczywiście ciężka. Twardy zawodnik.

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Opinie

Sprawdź się

Które miasto było organizatorem głównych europejskich obchodów Europejskiego Dnia Morza w 2011 roku?

 

Najczęściej czytane