• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Kulinarna podróż po krainie fiordów - premiera książki "Tradycje kulinarne Norwegii"

Zapraszamy w niedzielę 13 listopada na spotkanie będące kulinarną podróżą po krainie fiordów, połączone z premierą książki "Tradycje kulinarne Norwegii".

Prawie każdy, kto interesuje się kuchnią zapewne słyszał o nurcie New Nordic Cuisine. Kojarzy się on z gwiazdkowymi restauracjami, ale to zaledwie czubek góry lodowej. Nordycka kultura kulinarna ma znacznie więcej do zaoferowania. Czy zatem Norwegia to dobry kierunek dla poszukiwaczy niezwykłych smaków? Czego koniecznie należy spróbować będąc w krainie fiordów? O tym opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Norwegii".


dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Mołdawii czy na Wyspie Jersey. Autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei", "Polish Culinary Paths", "Tradycje kulinarne Finlandii", "The Polish Table" oraz "Tradycje kulinarne Szwecji".
Wydarzenie organizowane w ramach projektu Kolory Bałtyku.

Opinie

Sprawdź się

W którym roku zainaugurował swoją działalność Teatr Miejski im. Witolda Gombrowicza w Gdyni?