• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co zjemy na Jarmarku św. Dominika?

Arnold Szymczewski
30 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Ostatni dzień Jarmarku św. Dominika
Standardowe jarmarczne przysmaki znajdziemy w każdej strefie gastronomicznej. Standardowe jarmarczne przysmaki znajdziemy w każdej strefie gastronomicznej.

Kiełbasa, bigos, chleb ze smalcem, a także bułki z szarpaną wieprzowiną, podpłomyki i pastrami. Tegoroczny Jarmark św. Dominika trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie - zarówno tej standardowej, jak i niecodziennej.



Czy wybierasz się na tegoroczny jarmark?

Co roku Jarmark św. Dominika cieszy się dużym zainteresowaniem, nie tylko wśród turystów, ale także mieszkańców. Mimo że w tym roku liczba kramów została okrojona o 30 proc., to strefy gastronomiczne raczej nie uległy większym zmianom - przynajmniej jeśli chodzi o liczbę stoisk - oferta tegorocznych punktów gastronomicznych niewiele różni się od tej z poprzednich lat.

Spacerując po jarmarku spotkamy więc standardowe stanowiska z bigosem (ok. 18 zł w zależności od miejsca za 300g.), kiełbasą z grilla (od 10 zł), golonką (12 zł 100g.), szaszłykami (12 zł 100g.) i pajdami chleba ze smalcem. Przysmaków tych spróbować możemy dosłownie w każdej kulinarnej strefie na jarmarku tj. przy Parku ŚwiętopełkaMapka, na Targu WęglowymMapkaOłowianceMapka czy na Targu RybnymMapka.

Bogata oferta Pomorskich Smaków na Ołowiance



Strefa "Pomorskie Smaki" umiejscowiona jest na wyspie Ołowianka. Zorganizowano tu 10 domków z kuchnią regionalną i produktami lokalnymi. Strefa ma pośrodku jadalnię wyposażoną w leżaki. Dzięki temu w tym miejscu można w bezpiecznych warunkach zjeść różnorodne dania pomorskie i zrobić zakupy do domowej spiżarni. Kawiarnia i bistro Kafebe, działająca w duchu promocji kuchni kaszubskiej, oferuje przepyszne kanapki różnych rodzajów - od smalcu z fasoli przez śledzia aż po szarpaną gęsinę. Restauracja Gryfon z Jastarni zaskoczy smakami ryb, takimi jak: rolmopsy śledziowe, szprot wędzony w oleju z estragonem, wątróbki z dorsza, makrele po pucku, paprykarz helski czy pasztet z łososia, które zostały przyrządzone przez szefa kuchni.

- Ponadto w strefie Pomorskich Smaków możemy nabyć regionalne produkty spożywcze, np. mleko prosto od kociewskiej krowy, masło, śmietanę, jogurt, kefir, twarożek, sery: wędzony, solony, a nawet serek waniliowy od Radostowskich rarytasów, polędwiczka wędzona kociewska, szynki wędzone i wędzono-parzone, kiełbasy oraz mięso z własnego gospodarstwa od Bekonu, chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, pszennej oraz pieczywo bezglutenowe - Pracownia Wypieków Trójmiasto - mówi Aleksandra Raczyńska, z Kancelarii Marszałka Województwa i dodaje: - Wszystko to tworzy atrakcyjną, przyjemną, bezpieczną strefę street food "Pomorskie smaki". Dodatkowym walorem strefy są także stanowiska promujące kulturę, rękodzieło i turystykę w Pomorskiem.
Rybakówka na Ołowiance oferuje m.in. okonia, dorsza, halibuta czy łososia. Rybakówka na Ołowiance oferuje m.in. okonia, dorsza, halibuta czy łososia.

Kuchnia niemiecka, grecka, chińska i polska w okolicach parku Świętopełka



Jednym z ciekawszych kramów gastronomicznych w okolicy parku Świętopełka może pochwalić się Tomasz Jakubiak - szef kuchni, który swoje programy prowadzi w telewizji. U Pana Tomasza zjemy m.in. bułkę z szarpaną wieprzowiną, pastrami, bajgle z łososiem (25 zł) czy bagietkę ze śledziem (20 zł). Sporym zainteresowaniem cieszy się także niemieckie Currywurst, czyli kiełbasa z grilla klasyczna lub pikantna (12 zł mała i 17 zł duża). Oryginalne chińskie pierożki przygotowywane na parze zjemy w Baozi - do wyboru z mięsem i marchewką, cebulą, kapustą lub z dynią i na słodko (1 szt. 6 zł, 3 szt. 15 zł). Ponadto na miejscu skosztować możemy także węgierskich langoszy (drożdżowe placki z ziemniakami, smażone na głębokim oleju).


  • Bułki z szarpaną wieprzowiną są pomysłem szefa kuchni Tomasza Jakubiaka.
  • Chińskie pierożki robione na parze można kupić już za 6 zł (1 szt.).
  • Gastronomia na jarmarku.

Foodtrucki na Długich Ogrodach



Chociaż ta strefa wygląda najmniej atrakcyjnie ze wszystkich, to tutaj są właśnie najbardziej zróżnicowane dania serwowane wyłącznie z barobusów. Na miejscu zjeść możemy m.in. pizzę calzone, czyli w formie pieroga w cenie od 18 do 25 zł, azjatycki street food, m.in. pad thai z krewetkami (32 zł), wołowiną (28 zł), kurczakiem (25 zł), tofu (20 zł), zapiekanki od 15 do 20 zł czy burgery w różnych wariantach od 23 do 27 zł.

Zróżnicowane dania znajdziemy na Długich Ogrodach. Wszystkie serwowane są z barobusów. Zróżnicowane dania znajdziemy na Długich Ogrodach. Wszystkie serwowane są z barobusów.

Regionalne potrawy i piwa na Targu Węglowym



Na Targu Węglowym możemy zjeść przede wszystkim dania z grilla, ale także włoskie kanapki, bułki ze śledziem czy coś na słodko, jak lody czy gofry. Na miejscu znajduje się także całkiem spora strefa z piwami regionalnymi.

Opisując jarmarkowe przysmaki nie można nie wspomnieć o wyjątkowych słodkościach, których znajdziemy naprawdę dużo. Hitem są lody tajskie, które wciąż cieszą się dużą popularnością. Są one przygotowywane na oczach klientów, co wymaga niemałej sprawności. Spróbować ich możemy w parku Świętopełka i na Ołowiance.

Wszystkie standardowe i niestandardowe dania możemy spróbować jeszcze do 16 sierpnia, czyli do końca Jarmarku św. Dominika.

Rozpoczął się Jarmark św. Dominika 2020:

Wydarzenia

Opinie (204)

  • Straszna tandeta

    Ten Jarmark to wstyd i syf. Dramat to mało powiedziane. Szkoda pieniędzy na organizowanie takiego gów...

    • 6 0

  • Jarmark to impreza dla turystow. (1)

    Miejscowi tam nie chodza.

    • 8 0

    • Miejscowi opuszczaja swoje rodzinne miasto

      bo rządzący robią tu kołchoz. Niech zrobią pod swoimi oknami, gdzies w willowych dzielnicach

      • 1 1

  • Jak patrze na te ceny (6)

    to śmiać się chce.
    Cennik pod Skandynawów

    • 40 1

    • (3)

      To ile ceny powinny wynosić według ciebie ?

      • 0 3

      • Za średnią godzinową stawkę netto w tym kraju (1)

        powinno być stać człowieka na normalny obiad. I tyle . Dużo wymagam ?

        • 4 0

        • Jakbyś w cenie nie miał zawartej masy podatków to by cię było stac. Podziękuj za potężne opodatkowanie wszystkiego przez popis :)

          • 0 1

      • Bo się Januszem nauczyli że na jarmarku przebitka razy dzi siec

        Pamiętam jak śliwkę Węgierkę sprzedawałem po 8 zł ,kupiona na miałkim szlaku po 2 złote.

        • 3 0

    • no to nigdy w krajach skandynawskich nie byłeś

      • 1 1

    • I to już wypitych.

      • 20 0

  • Wolałbym w artykule jedno zdanie.. (7)

    co jest w tym roku nowego ?

    (to nie przytyk do redakcji oczywiscie, co do organizatorow)

    • 74 3

    • (3)

      Nowy jest chyba grecki gyros. Czyli w picie. Do tego sos tzatziki i frytki. Do wyboru z kurczakiem lub baranina. I jak już brać to chyba z baranina bo to zawsze cos innego niż kurak. I stoisko z podplomykami jest chyba nowością. Albo ich nie pamiętam z zeszłego roku.

      • 6 0

      • (2)

        Ciekawe tylko ile baraniny jest w tej baraninie

        • 3 0

        • Tyle, żeby baran się nie zorientował ;-) (1)

          • 10 0

          • Czyli max 30% bo mało kto zna smak prawdziwej baraniny

            • 3 0

    • Ceny są nowe. (1)

      • 30 0

      • Dziwne aby były stare

        • 0 5

    • Jak co

      Pandemia

      • 3 0

  • pussstki (8)

    ale puchy na Jarmarku...

    Ciekawe czy stoiska w tym roku były tańsze?

    • 47 1

    • (6)

      były,część handlujących porezygnowała,moi znajomi z antykami nie przyjechali, pojechali w inne miejsca gdzie nie muszą tyle za stoisko płacić, z resztą u nich nikt by nie kupił bo polaki tylko paczą

      • 6 0

      • W jakie inne miejsce ? (4)

        W lesie przy drodze obok jagód towar rozłożyli ?

        • 1 3

        • (3)

          Tak po poza Gdańskiem świat się kończy

          • 6 0

          • Jest Wilno, Brema, Berlin, Hradec Kralove (2)

            • 8 0

            • Są tam jarmarki w tym czasie (1)

              czy kram ze starociami rozbijają na głównym deptaku ?

              • 0 3

              • Tak. Są!

                • 3 0

      • Oj nie tylko paczą ale niestety....

        ..wszystkie towary macajo a stara zasada brzmi że towar macany należy do macanta.....ale polacy jej nie znajo ...

        • 1 1

    • 1,5x1,5 m za 3000 zł

      • 0 0

  • Ceny knajpiane... bez sensu!

    • 2 0

  • Jarmark

    No nieźle się cenią ! Golonka która w hurcie kosztuje 7-7.50 za kilogram , za samo jej usmażenie lub ugotowanie kosztuje nagle 120 zł za kilogram ? Niezłe przebicie mimo dodatkowych kosztów ( plac , podatek , itd. ) . Rozumiem chęć zarobku , ale są chyba jakieś pewne granice , tym bardziej że miejscowi na pewno z tego nie skorzystają , a przyjezdni nie po to jadą nad morze żeby konsumować golonkę ! Za tą cenę to można zjeść dobrze przyrządzoną rybę , a tego właśnie oczekują turyści .
    .

    • 6 0

  • to jest to (1)

    Zamawiam 10 pajd chleba ze smalcem i ogórkiem cebulę mam swoją i się obżeram popijając maślanką regionalną z Garwolina.Tak pożywiony ruszam dalej na bigos i kiełbaski z musztardą ,owszem z regionalnych zakąszę czasem włoszczyzny czy orbanizny. Potem wracam do dom na tron.

    • 3 3

    • Popieram !!

      Płaczę ze śmiechu :)), racja,racja. Co roku myślą, ze jeleni znaleźli, i ceny za stare kiepskie jedzenie podnoszą, choć jacyś desperaci zawsze się znajdą ..:/

      • 0 0

  • A ja byłem i spróbowałem pastrami (6)

    Od Jakubiaka, 25 zł za kanapkę niby drogo ale uwierzcie że było warto, porcja też solidna, nie pozdrawiam maruderów

    • 9 19

    • (1)

      Dokładnie, ja chodzę co roku Langos to już nasza tradycja :D, widziałam też włoskie ciastka z migdałów i muffinki są perełki nie tylko kiełbasa i bigos :)

      • 7 1

      • Tylko Zenka ci brakowało do pełni szczęścia.

        • 2 1

    • Wolę zrobić kanapkę w domu za 4 zł. (3)

      Taka samą. Zjem ja przy stoisku. Ci co kupują kanapkę za 25 zł. To dopiero dziwactwo. ;). Śmiejemy się z takich Ruskich.

      • 7 3

      • Kanapka na wypasie z pastrami

        Według Ciebie to koszt 4 zł ? Hmmm to nie wiem z czego Ty to pastrami robisz ...

        • 3 0

      • (1)

        Śmieje się z takich biedaczkow którzy jak ty jadąc na wakacje biorą z sobą jałówkę no i wiadome jajeczko na twardo na drogę do samolotu musi być hahahaha

        • 3 4

        • wałówke dzbanie

          jałówka to krowa...

          • 11 0

  • a pierogi u Dzika to dopiero ceny...

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
spotkanie, wystawa, warsztaty

Kultura ludowa Pomorza Gdańskiego

wystawa

Wystawa "Kajko, Kokosz i inni"

wystawa

Sprawdź się

Sprawdź się

Ile oddziałów ma Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia?

 

Najczęściej czytane