• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Serce do Garów: dwunastu szefów kuchni przyrządzi specjalną kolację

Aleksandra Wrona
5 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
"Serce do garów" to inicjatywa zrzeszająca pomorskich szefów kuchni w swojej działalności społecznej i charytatywnej. "Serce do garów" to inicjatywa zrzeszająca pomorskich szefów kuchni w swojej działalności społecznej i charytatywnej.

Dwunastu trójmiejskich szefów kuchni połączy swoje siły, żeby wspólnie przygotować pięciodaniową kolację. Cel: niesienie pomocy tym, którzy jej potrzebują. "Kolacja Szefów Kuchni" to pierwsza z zaplanowanego cyklu kolacji, z których część dochodu zostanie przeznaczona na cel charytatywny.



"Kolacja Szefów Kuchni" to nie pierwsza charytatywna inicjatywa, w której wzięli udział trójmiejscy szefowie. Na początku roku wspomogli oni Jagódkę, 5-letnią gdyniankę, która od urodzenia walczy z białaczką. Udało się wtedy zebrać prawie 7 tys. zł i zadbać o kilka miesięcy rehabilitacji dziewczynki. Tym razem zysk z kolacji przeznaczony będzie na fundację "Kawałek Nieba" z Rumi, która zajmuje się finansowaniem posiłków dla najuboższych dzieci. Podczas wydarzenia będzie można również wspomóc Fundację biorąc udział w wyjątkowych licytacjach.

- Pierwszy raz w Trójmieście goście będą mieli okazję skosztować potraw przygotowanych aż przez dwunastu szefów kuchni. To wyjątkowe wydarzenie, którym chcemy pokazać całej Polsce, jak wysoki poziom reprezentuje Trójmiasto. Najważniejsze jest jednak, że jest to akcja charytatywna. Chcemy pokazać innym, że można zorganizować coś wspólnie, a przy tym dobrze się bawić i pomóc innym - mówi Philippe Abraham, szef kuchni, pomysłodawca akcji "Serce do Garów".
Kolacja odbędzie się 5 stycznia w sali Stadionu Energa Gdańsk. Motywem przewodnim spotkania jest "Karnawał - Święto Trzech Króli". Na początku zaproszony szef Ernest Jagodziński zaprezentuje gościom przekąskę (amuse-bouche). Następnie, na oczach zaproszonych gości, dwunastu trójmiejskich szefów kuchni przygotuje 5-daniowe autorskie menu składające się z przekąski zimnej, przekąski ciepłej, zupy, ryby oraz mięsa. Gotować będą Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda, Łukasz Lewandowski, którzy na co dzień szefują takim restauracjom jak: Petit Paris, Biały Królik, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Szafarnia 10, Restauracja Kubicki, Dwór Oliwski, Fedde Bistro czy Pałac Ciekocinko. Na zakończenie kolacji podany zostanie deser przygotowany przez Tomasza Dekera.

  • Kolacja zostanie przygotowana aż przez dwunastu szefów kuchni.
  • Dania oraz to, kto będzie je przygotowywać zostały wylosowane.
  • Tym razem zysk z kolacji zasili konto fundacji zajmującej się niedożywionymi dziećmi.
  • Zarażać smakiem i pasją do gotowania, przy okazji namówić do pomagania innym, to cel całej inicjatywy.
  • "Serce do garów" to inicjatywa zrzeszająca pomorskich szefów kuchni w swojej działalności społecznej i charytatywnej.
  • Logo akcji "Serce do garów"
  • Logo akcji "Serce do garów"

- Dodam tylko, że wśród naszych szefów jest wielu ponownie wyróżnionych w tegorocznym poradniku Gault&Millau, który najlepszym szefom przyznaje "czapki" - w świecie uznawane za symbol smaku, kreatywności i profesjonalizmu kulinarnego. Zaproszony przez nas Ernest Jagodziński dostał szczególne wyróżnienie, bo uznany został Szefem Jutra - dodaje koordynatorka kolacji, Beata Abramowska. - Dania - oraz to, kto będzie je przygotowywać - zostały wylosowane, wszystko to jest więc dziełem przypadku. Mamy trzy pary oraz dwie trójki, do tego oczywiście nasi zaproszeni goście - Ernest Jagodziński i Tomasz Deker.
Cena kolacji to 250 zł/os. Już ruszyła sprzedaż biletów, można je dostać w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Pałac Ciekocinko, Biały Królik, Restauracja Kubicki, 1611 Restaurant. Rezerwacji można już dokonywać przez e-mail (sercedogarow@gmail.com), telefon (503 122 182) lub wiadomość na facebookowym profilu "Serce Do Garów".

Zysk z poprzedniego wydarzenia został przeznaczony na chorą na białaczkę Jagódkę. Dziewczynka jednak wciąż potrzebuje pomocy. 11 grudnia w Centrum Kultury i Rozrywki Gdynia Waterfront, w godzinach 12 - 18 odbędzie się Kiermasz Charytatywny. To dobra okazja, żeby zakupić świąteczne prezenty wprost od regionalnych twórców. Uczestnictwo w Kiermaszu jest charytatywne, wystawcy przekazują cegiełkę na konto fundacji KrewAktywni na rehabilitację Jagódki. Więcej informacji na temat dziewczynki znajduje się na stronie "Nasza Jagódka".

Wydarzenia

Kolacja Szefów Kuchni

250 zł
imprezy i akcje charytatywne

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (28) 1 zablokowana

  • Troche nie kumam co tu ludziom przeszkadza... (1)

    Kucharze będą coś robić razem, co lubią i nic w tym złego a przy okazji jednak pomogą komuś, coś dobrego z tego wyjdzie, tak?.. ciekawe ile z tych osób tu piszących zrobiła w tym roku coś dla kogoś innego a nie tylko dla siebie?cokolwiek?... słabo sie czyta takie komentarze pisane chyba tylko po to, żeby komuś dopiec i wywalić swoją frustrację. Kurcze takie to polskie... ja tam trzymam kciuki aby kolacja sie udała i jak najwięcej kasy poszło dla dzieciaków.

    • 6 0

    • Ludziom to nie przeszkadza wogóle.

      • 0 0

  • aloalo

    A gdzie wieprzek klonoski i jego super farma ?

    • 2 0

  • Dobre foty.

    • 2 0

  • Co to za pomaganie

    Towar który zmarnujecie na przygotowanie tego jedzenia posłużył by za nie jeden obiad co to za propaganda i reklama dla trójmiejskich restauracji . Lepiej jak byście zaprosili dzieci do tych restauracji zrobili dobry obiad .

    • 3 0

  • Od zawsze wiadomo Facet jest najlepszym kucharzem (1)

    Kobiety o gotowaniu nie maja pojęcia. Taka prawda ze jak się ma coś takiego jak okres co miesiąc to nie ma mowy o 100 powonieniu. Wiadomo co się z baba dzieje podczas okresu. To są fakty i nauka a nie czcze gadanie. Wiec zaakceptujecie to.
    Obecnie od kilku lat trwa promowanie kobiet wszędzie gdzie to możliwe zwłaszcza w IT korporacjach, Hollywood. Każdy doświadczony facet w prawdziwym IT konsultingu wie ze kobiety do IT się nie nadają i nie dorównują facetom. Jakby mogły pracowałby tylko w zespole gdzie odpowiedzialność jest rozmyta. Pracowałem z takimi 5. Jak dzieci we mgle bez facetów. Specjalistki od spotkań, powie point i excela. Zero doświadczenia i wiedzy. Za to po 4 fakultety.

    • 0 3

    • Pier****nie

      Kobiety całe życie muszą słuchać takich wyssanych z palca głupot, a potem "Mistrz Kuchni Facet Macho " dziwi się, że czuje się taka kobietka niepewnie w zdominowanych przez mężczyzn branżach. IT konsulting to g*wno , a nie IT. Ale jak się siedzi w swojej branży na najniższym, nieszanowanym przez mądrzejszych kolegów i koleżanki szczeblu to też ciężko się dziwić, że swoje frustracje trzeba na kogoś wylać. Koleżanka dostała awans? Trzeba było samemu zrobić zakupy , ugotować obiad? A może coś na polu bycia "Facetem Macho" nie zadziałało? Przykro mi, że musisz pracować z ludźmi, którzy sobie nie radzą sobie ze swoimi obowiązkami, ale najwyraźniej coś Ci w tym wszystkim umyka, więc ja ci to powiem.: głupota nie ma płci.

      • 0 0

  • Abraham promoje

    • 0 2

  • Abraham

    • 0 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
spotkanie, wystawa, warsztaty

Kultura ludowa Pomorza Gdańskiego

wystawa

Wystawa "Kajko, Kokosz i inni"

wystawa

Sprawdź się

Sprawdź się

Najwięcej scen teatralnych w Trójmieście posiada...

 

Najczęściej czytane