Pretekstów i nazwań na jedno popołudnie możemy mnożyć i dopisywać na plakacie. A chodzi o to, by się spotkać, poczytać razem książkę, wypytać Agatę o rady kulinarne, nauczyć się przyrządzać pyszne pasty według receptury Judyty, pojeść, poleniuchować, pogadać.
Podobne wydarzenia
czwartek, godz. 17:00
Gdańsk,
Good Time
bilety 259 zł
piątek - niedziela, godz. 17:00
Gdańsk,
Wolność Siostrom
bilety 490 zł
przedsprzedaż 450 zł
przedsprzedaż 450 zł
Sprawdzamy, kto jeszcze został w Gdańsku, kto nadal nie wrócił z wakacji, co lubicie czytać i na co jeszcze jest - i czy w ogóle - w tym mieście apetyt. Badanie rynku we Wrzeszczu, gdański barometr.
Przedstawiamy kolejną książkę Agaty Królak. Wydana przez Dwie Siostry, tak jak poprzednie jej rarytasy.
Po "Ciastach, ciastkach i takich tam" czas na specjały "Z działki, z lasu i takich tam". To niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk. Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne przysmaki pachnące latem - a także ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, ujmująco nonszalanckie ilustracje. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez zadęcia. Wyłącznie z ekologicznych składników i według sprawdzonych receptur. Ręczna robota z okrasą wspomnień i starych fotografii. Naturalnie i pysznie. Smacznego!
"Słoiki, karafki, butelki to prawdziwe wehikuły czasu. Zimą lądują na stole pełne skarbów lata. I przywołują najcieplejsze chwile: te niedawno minione i te sprzed lat, kiedy mamy naszych mam smażyły powidła i marynowały. Ta książka powstała właśnie dlatego. I dlatego, że stare zdjęcia, wakacje u babci i powidła śliwkowe są najlepsze na świecie."
(od autorki)
www.wydawnictwodwiesiostry.pl
Agata Królak
Urodzona w 1987 roku. Absolwentka gdańskiej ASP. Jako grafik i ilustrator publikuje książki ("Ciasta ciastka i takie tam", "Robimisie", "Różnimisie"), ilustruje magazyny i projektuje plakaty. Uczestniczka 23 Biennale Plakatu w Wilanowie i 24 Biennale Ilustracji w Bratyslawie. Laureatka COW International Design Festival w 2013r.
Warsztaty robienia humusu, past i innych przesmacznych mazi spożywczych poprowadzi Judyta Warzecha, animatorka kultury i założycielka Hummus Amirim.
Hummus Amirim to już gdańska marka, przysmak rarytas z dowozem do domu, na zamówienie, ekskluzywnie. Judyta gościła na trójmiejskich śniadaniach, zastawiała stoły i trawniki lokalnych pikników i imprez.
"Hummus Amirim jest prawdziwie Slow. Powstaje z gotowanej cieciorki, z dodatkiem tylko naturalnych składników - pastą sezamową, cytryną i czosnkiem.
Hummus jest idealny do zjedzenia z lekko podpieczoną pitą, ale też z bagietką, czy grillowanym chlebem. Jest lekki, wegański, a przede wszystkim niebotycznie zdrowy."
www.facebook.com/HummusAmirim
Sprawdźcie, ile z receptur jest w stanie zdradzić.
Pasty i hummus testować będziemy z dobrze brzuszkom Fikcji znanym chlebem Lucyny Kolendo. Zdrowie na budowie - pieczony na zakwasie, z karuzelą pysznych ziarenek.
Koszt warsztatów to jedynie zrzutka na składniki - 5 zl od osoby.
Zapraszają: Cafe Fikcja, Judyta Warzecha, Agata Królak i Dwie Siostry.
www.facebook.com/events/413607795406992/
Przedstawiamy kolejną książkę Agaty Królak. Wydana przez Dwie Siostry, tak jak poprzednie jej rarytasy.
Po "Ciastach, ciastkach i takich tam" czas na specjały "Z działki, z lasu i takich tam". To niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk. Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne przysmaki pachnące latem - a także ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, ujmująco nonszalanckie ilustracje. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez zadęcia. Wyłącznie z ekologicznych składników i według sprawdzonych receptur. Ręczna robota z okrasą wspomnień i starych fotografii. Naturalnie i pysznie. Smacznego!
"Słoiki, karafki, butelki to prawdziwe wehikuły czasu. Zimą lądują na stole pełne skarbów lata. I przywołują najcieplejsze chwile: te niedawno minione i te sprzed lat, kiedy mamy naszych mam smażyły powidła i marynowały. Ta książka powstała właśnie dlatego. I dlatego, że stare zdjęcia, wakacje u babci i powidła śliwkowe są najlepsze na świecie."
(od autorki)
www.wydawnictwodwiesiostry.pl
Agata Królak
Urodzona w 1987 roku. Absolwentka gdańskiej ASP. Jako grafik i ilustrator publikuje książki ("Ciasta ciastka i takie tam", "Robimisie", "Różnimisie"), ilustruje magazyny i projektuje plakaty. Uczestniczka 23 Biennale Plakatu w Wilanowie i 24 Biennale Ilustracji w Bratyslawie. Laureatka COW International Design Festival w 2013r.
Warsztaty robienia humusu, past i innych przesmacznych mazi spożywczych poprowadzi Judyta Warzecha, animatorka kultury i założycielka Hummus Amirim.
Hummus Amirim to już gdańska marka, przysmak rarytas z dowozem do domu, na zamówienie, ekskluzywnie. Judyta gościła na trójmiejskich śniadaniach, zastawiała stoły i trawniki lokalnych pikników i imprez.
"Hummus Amirim jest prawdziwie Slow. Powstaje z gotowanej cieciorki, z dodatkiem tylko naturalnych składników - pastą sezamową, cytryną i czosnkiem.
Hummus jest idealny do zjedzenia z lekko podpieczoną pitą, ale też z bagietką, czy grillowanym chlebem. Jest lekki, wegański, a przede wszystkim niebotycznie zdrowy."
www.facebook.com/HummusAmirim
Sprawdźcie, ile z receptur jest w stanie zdradzić.
Pasty i hummus testować będziemy z dobrze brzuszkom Fikcji znanym chlebem Lucyny Kolendo. Zdrowie na budowie - pieczony na zakwasie, z karuzelą pysznych ziarenek.
Koszt warsztatów to jedynie zrzutka na składniki - 5 zl od osoby.
Zapraszają: Cafe Fikcja, Judyta Warzecha, Agata Królak i Dwie Siostry.
www.facebook.com/events/413607795406992/