• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia toskańska - warsztaty kulinarne

W Toskanii wszystko jest proste, precyzyjne, mocne, prostolinijne i doprawione zdrowym humorem. Dość pomyśleć o nazwach potraw: jako "gotowaną wodę" (acqua cotta) określa się zupę tak gęstą, że można postawić w niej łyżkę.
Kuchnia toskańska odznacza się wiejska prostotą, ale jest zarazem arystokratycznie wymagająca, jesli chodzi o jakość surowców i sposoby przyrządzania, a dobór składników regulują surowe prawa. Toskania lubi wszystko to, co pachnie, co świeże i chrupiące dociera na talerz.

maj 5-6

niedziela - poniedziałek, godz. 14:00 - 17:00

Kadyny,
bilety 149 zł
maj 10

piątek, godz. 18:00 - 21:00

Gdańsk,
bilety 269 zł
Pokażę klasyczne dania zimowej kuchni toskańskiej, łatwe do przyrządzenia i zróżnicowane w smaku.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: wątróbka drobiowa, ciecierzyca, trufle, schab wieprzowy, flaki , fasola, ryż, makaron, szałwia, rozmaryn, anchois, pomidory.
Opowiem o zwyczajach kulinarnych Toskanii, jej lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co zrobimy?
CROSTINI AI FEGATINI - Opiekane grzanki z ciabatty z pastą z wątróbek, kaparów i szałwii
SAVIA FRITTA - Smażone liście szałwii z anchois
PASTA E CECI - Zupa z ciecierzycy z makaronem
SPAGHETTI AL TARTUFO - Spaghetti z truflami
TRIPPA ALLA FIORENTINA - Flaki po florencku w sosie pomidorowym
ARISTA ARROSTO - Schab pieczony z rozmarynem
FAGIOLI ALL'UCCELLETTO - Fasola w pomidorach
TORTA DI RISO- Ciasto ryżowe z czekoladą

Kto prowadzi warsztaty?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Opinie

Sprawdź się

Jaką funkcję pełniła Łaźnia Miejska na Dolnym Mieście w Gdańsku w okresie II wojny światowej?