• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Co jedli i jak gotowali dawni gdańszczanie?

Co jedli i jak gotowali dawni gdańszczanie? Najświeższe odkrycia o gdańskiej kuchni z wykopalisk archeologicznych. W południowej fosie Głównego Miasta w Gdańsku archeolodzy odkryli (w latach 2011-2012) ponad 22 tysiące fragmentów naczyń i kolekcję metalowych sprzętów kuchennych. Ten zespół zabytków świadczy o preferencjach konsumenckich gdańskich mieszczan w okresie nowożytnym. Innymi słowy, dzięki badaniom archeologicznym dowiadujemy się, co i jak jedli gdańszczanie, począwszy od XVI wieku.

Muzeum Archeologiczne w Gdańsku zaprasza na popularnonaukowe wystąpienie połączone z pokazem, którego tematem będzie nowożytna kuchnia gdańska. Wystąpi Aleksandra Kucharska - muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna, współautorka (z Katarzyną Fiszer) książki "Smaki Gdańska" (2022).

Wydarzenie odbędzie się w Spichlerzu Błękitny Baranek (oddział Muzeum Archeologicznego w Gdańsku) 16. listopada 2023 r. o godzinie 17:00. Wstęp wolny!

Jest to przedsmak nowej wystawy przygotowywanej przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku w ramach większego projektu pod nazwą: "Zza miedzy i zza morza - kuchnia i stół gdański w świetle badań archeologicznych południowej fosy Głównego Miasta".

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Przeczytaj także

Opinie

Sprawdź się

Która spośród oper, prezentowanych w ostatnich latach w Gdańsku, pokazana została premierowo w 1950 roku i jest uważana za początek działalności Opery Bałtyckiej?