stat
Impreza już się odbyła

Wiosenny detoks / Warsztaty kulinarne z EKOsmos

Warsztaty Bębniarskie AKI 2019

w każdy wtorek (do 25.02.2020), godz. 17:00, 18:30

Gdańsk,
bilety 200 zł

Warsztaty muzyczno-plastyczne

gru 7

sobota, godz. 10:00, 11:30

bilety 8-36 zł
Kup bilet
PODCZAS MARCOWEJ ZDROWEJ NIEDZIELI BĘDZIEMY GOTOWAĆ POD ZNAKIEM WIOSENNEGO DETOKSU ORGANIZMU.

To idealny czas na porzucenie obciążających nawyków i lekkie wejście w nowy cykl roku.
Wiosna to okres wzmożonej aktywności wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Wątroba odpowiada za większość funkcji metabolicznych organizmu:

- przetwarza substancje odżywcze

- neutralizuje toksyny i produkty uboczne przemiany materii

- wydziela niezbędną do trawienia żółć

- przetwarza i oczyszcza substancje pochodzące z jelita

Wiosną powinniśmy ją odciążyć: zrezygnować lub ograniczyć spożycie tłuszczów i białek zwierzęcych, alkoholu i cukru. Najlepiej spożywać lekkie zupy na bazie kasz, kiełki, nasiona, chrupiące zielone liście, produkty fermentowane, zakwasy warzywne, lekkie napary ziołowe oraz soki.

Oczyszczona i sprawnie funkcjonująca wątroba to fundament zdrowego organizmu.
Podczas zajęć przedstawimy zasady łagodnego, codziennego detoksu.
Przygotujemy potrawy bazujące na składnikach wspierających regenerację i funkcjonowanie wątroby. Będzie zdrowo, lekko i bardzo pysznie.

Wspólnie przygotujemy:

- wiosenną zupę z kaszą, pokrzywą i podagrycznikiem

- spring rollsy wypełnione świeżymi warzywami, zielonymi liśćmi + sos satay
- sałatkę z rzodkiewki, kiełków i dressingu na bazie pasty z tamaryndowca, miodu i octu z dzikiej róży

- sałatkę z kalafiora marynowanego w zatarze, kiszonego selera naciowego, pestek granata i dressingu na bazie zielonego pesto

- pastę z pieczonych warzyw i orzechów

- pastę ze słonecznika i kiszonego ogórka

- wiosenny napar wspomagający oczyszczanie wątroby

Spotkanie rozpoczniemy od omówienia zajęć i właściwości poszczególnych składników oraz degustacji przystawek i soków, które wcześniej dla Was przyrządzimy.

Będziemy wspólnie wąchać, kroić, mieszać i próbować. Finałem, jak zawsze, UCZTA !

Każdy z uczestników otrzyma skrypt z przepisami.

Przez cały czas trwania zajęć do Waszej dyspozycji będą wszelkie niezbędne sprzęty, opieka trenera oraz napoje przeciwzapalne:
- lemoniada na bazie świeżego soku z granata, octu malinowe, melasy buraczanej i mięty
- lemoniada na bazie soku z cytryn, miodu, imbiru i świeżego rozmarynu

Prowadzące: Natalia i Asia - od lat zanurzone w świecie roślin i darów natury.
Wspólnie prowadzą EKOsmos, czyli roślinne warsztaty kulinarne i kosmetyczne.
Wyznają zasadę dobrych produktów i małych kroków. Podczas gotowania wykorzystują lokalne produkty, żywność konserwowaną tradycyjnymi metodami oraz inspiracje kulinarne z całego świata
EKOsmos to miejsce, w którym miłość do przyrody spotyka się z artystycznymi podrygami, rodzą się z tego cuda.

KOSZT ZAJĘĆ: 100 zł

ZGŁOSZENIA: ekosmos.info@gmail.com

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc 

W zgłoszeniu prosimy wpisać: nazwę warsztatu, imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

GDZIE? SZTUKA WYBORU ul. Juliusza Słowackiego 19, Gdańsk

KIEDY? 17.03.2019 godz: 12:00- 14:30

Opinie

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Sprawdź się

Jedynym w Polsce przeglądem spektakli musicalowych w Polsce jest...?