• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
Wydarzenie aktualne
Warsztaty wikliniarskie

Warsztaty kulinarne (Sushi)

Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Przedstawimy historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzimy Was w specyfikę kuchni japońskiej i opowiemy o tajnikach etykiety.

cze 9

niedziela, godz. 10:00, 12:00, 14:00

bilety 30, 40 zł
Kup bilet
wrz 13-15

piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Podczas wspólnego spotkania podzielimy się informacjami na temat  przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczycie się  jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki.

Przygotujemy:

Nigiri czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
Ebi (gotowana krewetka)
Unagi Kabayaki  (grillowany węgorz morski w sosie słodkim)
Tamago  (słodki omlet)
Sake (łosoś)
Maki czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy
Salmon maki   (z łososiem)
Tekka maki (z tuńczykiem)
Kappa maki (z ogórkiem i sezamem)
Oshinko maki (z marynowaną rzepą daikon)
Futo maki (z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek)
Sake Teriyaki (z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem)

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Opinie

Sprawdź się

Czy gdyński Festiwal Polskich Sztuk Współczesnych R@Port to pierwszy w historii taki festiwal w Polsce?