• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Warsztaty kulinarne (Sushi)

Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Przedstawimy historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzimy Was w specyfikę kuchni japońskiej i opowiemy o tajnikach etykiety.

wrz 13-15

piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Podczas wspólnego spotkania podzielimy się informacjami na temat  przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczycie się  jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki.

Przygotujemy:

Nigiri czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
Ebi (gotowana krewetka)
Unagi Kabayaki  (grillowany węgorz morski w sosie słodkim)
Tamago  (słodki omlet)
Sake (łosoś)
Maki czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy
Salmon maki   (z łososiem)
Tekka maki (z tuńczykiem)
Kappa maki (z ogórkiem i sezamem)
Oshinko maki (z marynowaną rzepą daikon)
Futo maki (z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek)
Sake Teriyaki (z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem)

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Opinie

Sprawdź się

Jak nazywał się gdyński rycerz, który zakochał się w syrenie i porzucił dla niej miasto?