Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów, to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna, to niezwykle ciekawy temat.
Podobne wydarzenia
w każdy czwartek (do 17.11), godz. 18:00
Gdańsk,
Gdańskie Towarzystwo...
Wstęp wolny
22 lipca - 2 października 2022
Gdańsk,
Gdańska Galeria Fotografii
bilety 10 zł
ulgowy 1 - 5 zł
ulgowy 1 - 5 zł
Jak zatem smakuje Szwecja? O tym opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - kulturoznawca i badaczka kulinariów zajmująca się antropologią i historią jedzenia, a także turystyką kulinarną. Autorka książek "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei", "Polish Culinary Paths", "Tradycje kulinarne Finlandii", "The Polish Table" oraz "Tradycji kulinarnych Szwecji". Kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
Partnerami książki "Tradycje kulinarne Szwecji" są: Ambasada Szwecji, Arctic Paper, Electrolux, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku, Max Burgers, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza oraz Stena Line.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka tej książki, zabiera nas za jej sprawą w niezwykłą podróż do jakże pięknej Szwecji. Podróż tyleż kulinarną, co i kulturową, gdyż strony tej pozycji wypełniają nie tylko pomysłowe i zaskakujące przepisy na smaczne dania, ale też i relacja o tym niezwykłym kraju, jego historii, bogatym dorobku kulturowym, tradycjach i zwyczajach oraz codzienności życia. Wszystko to łączy się oczywiście z głównym, kulinarnym motywem, ale jednocześnie i pozwala poznać nam całościowy obraz tego kraju, który wiąże się m.in. z piękną opowieścią o sławnych Wikingach...
Wydarzenie w ramach cyklu Kolory Bałtyku.
Partnerami książki "Tradycje kulinarne Szwecji" są: Ambasada Szwecji, Arctic Paper, Electrolux, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku, Max Burgers, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza oraz Stena Line.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka tej książki, zabiera nas za jej sprawą w niezwykłą podróż do jakże pięknej Szwecji. Podróż tyleż kulinarną, co i kulturową, gdyż strony tej pozycji wypełniają nie tylko pomysłowe i zaskakujące przepisy na smaczne dania, ale też i relacja o tym niezwykłym kraju, jego historii, bogatym dorobku kulturowym, tradycjach i zwyczajach oraz codzienności życia. Wszystko to łączy się oczywiście z głównym, kulinarnym motywem, ale jednocześnie i pozwala poznać nam całościowy obraz tego kraju, który wiąże się m.in. z piękną opowieścią o sławnych Wikingach...
Wydarzenie w ramach cyklu Kolory Bałtyku.