Pomysłów na spędzenie ostatniej nocy w roku nie brakuje. Huczne bale, imprezy na mieście, dyskoteki, kolacje, domówki, koncerty i spektakle czy atrakcje w domowym zaciszu to najczęściej deklarowane sposoby na uczczenie sylwestra. Jeśli nadal nie zaplanowaliście, co będziecie robić tego dnia, przychodzimy z pomocą. Oto kilka propozycji trójmiejskich lokali, które 31 grudnia organizują wyśmienitą zabawę i mają jeszcze wolne miejsca.
Sylwester w Trójmieście - sprawdź wszystkie oferty
tak, wyjeżdżam w tym celu
5%
idę na zorganizowaną imprezę, np. w hotelu, restauracji, klubie
8%
uczczę ten wieczór koncertem, spektaklem, seansem w kinie itp.
2%
wybieram się na domówkę/sam(a) ją organizuję
13%
spędzę tę noc w plenerze
0%
nie imprezuję, spędzam sylwestra w domu
54%
nie, nienawidzę sylwestra, zamierzam ignorować ten dzień
13%
Alternatywą dla klubowej imprezy czy eleganckiego balu może być kolacja sylwestrowa. Coraz chętniej restauracje przygotowują specjalną ofertę na ten wieczór, najczęściej przekuwając kulinarną ucztę w zabawę do białego rana. W tym roku jest w czym wybierać.
Klimatyczny
sylwester z francuską nutą odbędzie się w gdyńskiej restauracji
Biały Królik. Ten szczególny wieczór rozpocznie się powitalnym koktajlem. Następnie wyjątkowych doznań muzycznych dostarczy
Dorota Lulka w repertuarze
Edith Piaf po polsku. Utwory ikony francuskiej piosenki pojawią się w interpretacjach charyzmatycznej artystki, której akompaniować będzie akordeonista
Paweł Nowak. To na pewno gratka dla miłośników muzyki francuskiej, piosenki aktorskiej, a także dla wszystkich chcących rozpocząć Nowy Rok w niecodzienny sposób, ze smakiem i ze sznytem.
Wieczór kontynuowany będzie w restauracji, gdzie niecodzienne połączenia smakowe spotęgują wrażenia estetyczne i artystyczne. Szef kuchni
Marcin Popielarz skomponował specjalnie na tę okazję dziewięciodaniowe menu degustacyjne, w którym znalazły się m.in.: wędzona troć fiordowa z białą rzodkwią i jarmużem, ogon wołowy w ketchupie z derenia, królik faszerowany porem i suszoną śliwką, przepiórka faszerowana kaszubską leberką, tarta z maliną moroszką czy beza z hibiskusem i ricottą. Na życzenie dostępne jest też menu wegańskie.
Cena to: 700 zł za osobę.
Biesiadę w bawarskim stylu organizuje multitap
Kandelabry. Tej nocy piwo będzie się tu lało hektolitrami, a na stołach staną przaśne potrawy. Będą to m.in.: decha mięs, obazda z preclami, tradycyjna Kartoffelsalat czy golonka wieprzowa pieczona w piwie. Na parę także butelka wódki lub 5 litrów piwa oraz napój bezalkoholowy, a o północy dla każdego kieliszek szampana. Podczas sylwestrowej biesiady o tańce i hulańce zadba didżej. Mile widziane przebrania. Tego wieczoru na uczestników czekać będzie także konkurs - do wygrania pobyt wraz z
noclegiem i śniadaniem dla dwóch osób w Piwnym Spa w Szymbarku, a w nim błoga kąpiel piwna w kadziach z degustacją piwa.
Cena: 190 zł. Zostały ostatnie miejsca.Czytaj także: Sylwester z kulturą - nasze propozycjePrzyjemna kolacja w gronie najbliższych, swobodna i pełna ciepła atmosfera wypełniona aromatami dań kuchni polskiej. Spokój, klimat i lampka szampana o północy - to wszystko znajdziecie w historycznym
Domku Abrahama. Restauracja
Oberża 86 przygotowała specjalną sylwestrową kolację, podczas której zaserwowane zostaną takie dania, jak: foie gras flambirowana calvadosem z marynowaną szalotką i marmoladą z jabłek, krem z raków z musem chrzanowym, polędwica z jelenia czy węgorz z kaparami.
Cena to 270 zł za osobę.
Sylwestra w stylu lat 20. i 30. organizuje
Opera Leśna i
Bałtycka Agencja Artystyczna BART.
- Zabierzcie ze sobą pióra, frędzle i perły! Sięgnijcie do korzeni "małej czarnej" i podkreślcie jej fason charakterystyczną opaską na głowę lub kapeluszem w oryginalnym kształcie i rodzaju. Eleganccy panowie mogą zainspirować się stylem "Peaky Blinders" i sprawdzić, jak leży na nich kaszkiet. Do tego kamizelka, tweedowy lub wełniany garnitur i dla poszukujących małej ekstrawagancji - kieszonkowy zegarek z łańcuszkiem - zachęcają organizatorzy.Sylwester odbędzie się w
sali PFK na terenie
Opery Leśnej. W cenie -
380 zł za osobę - zawiera się kolacja (w menu m.in.: zupa, dania na ciepło, bufet zimny, danie na ciepło po północy i bufet kawowy) i alkohol (na parę do wyboru: jedna butelka whisky/wódki lub dwie butelki wina oraz lampka prosecco o północy).
W nowoczesnym, artystycznym wnętrzu restauracji
Grino mieszczącej się w hotelu
Rezydent Sopot MGallery w sylwestrową noc odbędzie się kolacja połączona z balem maskowym.
W cenie 600 zł zawiera się: wykwintna kolacja serwowana (przystawka - faszerowana polędwiczka wieprzowa, zupa - bulion rybny, danie główne - policzki wołowe duszone w winie lub pieczona polędwica z dorsza oraz ciasto czekoladowe na deser), bogaty bufet od godz. 22 (przekąski na zimno, deski lokalnych serów i kaszubskich wędlin, dania gorące i deser), open bar (napoje alkoholowe: wino białe i czerwone, wódka, piwo, whisky, gin, martini i bezalkoholowe bez ograniczeń), kieliszek szampana o północy i zabawa z didżejem do białego rana.
Celebrowanie szampańskiej nocy w weneckim stylu proponuje
hotel Sheraton w Sopocie. W sali balowej Baltic Panorama szef kuchni
Krystian Szidel wraz z utalentowanym zespołem poda wyrafinowane dania z regionu Veneto. W menu weneckiej kolacji sylwestrowej znajdą się: ostrygi, tatar z tuńczyka, risotto z krewetkami gamberetti, ośmiornicą oraz oliwą z bergamotką, ravioli z ogonem wołowym i selerem naciowym, filet z miecznika z domowym makaronem sepia, cielęcina podana z polentą z truflami i grzybami, deska serów, a na deser semifreddo truskawkowe z prosecco i bazylią. Na każdą parę przewidziano także po butelce białego i czerwonego wina. Goście mogą skorzystać także z oferty napoi bezalkoholowych oraz kawy i herbaty. Wspaniałej kolacji towarzyszyć będzie
muzyka na żywo. Wyjątkowe chwile zakończą się noworocznym toastem z widokiem na sopockie molo. Cena kolacji wynosi 800 zł od osoby.
Sheraton przygotował także drugą sylwestrową propozycję -
bufet śródziemnomorski w Restauracji
Wave w cenie 450 zł od osoby.
A gdyby tak przenieść się do Nowego Jorku, nie wyjeżdżając z
Gdańska? Będzie to możliwe w sylwestrową noc w
Piwnicy Rajców.
Uczestnicy tej imprezy nie tylko przeniosą się w inne miejsce, ale i w inne czasy - do lat 20. i klimatu filmu "Wielki Gatsby". Wieczór rozpocznie się od kolacji serwowanej, czyli: przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Po kolacji czekać będą zimne i ciepłe przekąski oraz desery, a po północy, gdy gości powoli zacznie dopadać zmęczenie, na nogi postawi gorąca, treściwa zupa. Poza wyśmienitym jedzeniem, tematycznym wystrojem, muzyką i miejscem do tańczenia czekać będzie też Open Bar z piwem.
Cena to 350 zł za osobę.Organizatorzy zachęcają, aby zerknąć, w co ubierali się goście wielkiej imprezy w filmie "Wielki Gatsby", i poszukać inspiracji odpowiedniego stroju.
Motywem przewodnim sylwestra w
hotelu Bartan będzie bal kapitański. Podczas tego wyjątkowego "rejsu" szef kuchni serwować będzie tematyczne dania. Na powitanie goście otrzymają kapitański drink Daiquiri. W menu zaś znalazły się takie dania jak: Przysmak Kapitana (pieczona polędwica z dorsza w pikantnym bulionie - przystawka), Gorący równoleżnik (krem dyniowo-pomarańczowy z białym imbirem), Kapitańskie Tango (kaczka luzowana na musie śliwkowo-piernikowym z kartaczem i spaghetti z marynowanego buraka - danie główne), Fajka Kapitana (mus mascarpone z mango i wiśniami w rumie) oraz Morskie opowieści, czyli bufet zakąsek zimnych (ryby, krewetki, śledzie, mięsiwa, tatar, pasztet, bufet sałatkowy i słodkości). Dla "wilków morskich" na życzenie będą podawane trunki (whisky, wódka biała, gin, rum, wina, piwo regionalne).
Cena to 425 zł za osobę.Zobacz także: Prezenty świąteczne dla psiarzy i kociarzy. Co im kupić pod choinkę?
Sylwestrowa noc w
Mieście Aniołów będzie okazją, aby przenieść się do świata gwiazd show biznesu za sprawą balu sobowtórów. Organizatorzy zachęcają, aby każdy uczestnik ucharakteryzował się na ulubioną postać z filmu, serialu czy świata muzyki i w tę wyjątkową noc poczuł się wielką gwiazdą z czerwonego dywanu. Wieczór uświetni postać Magdy Gessler wykreowana przez impersonatora AdelOn. Tej nocy wybrany zostanie zwycięzca, który otrzyma nagrodę, m.in. statuetkę Oscara za najciekawszą rolę i najbardziej zbliżoną postać do oryginału. Parkiet wokalnie rozgrzeje znana bywalcom Miasta Aniołów Doris, która zaśpiewa znane hity z list przebojów.
Na salę ogólną wejście kosztuje 80 zł. Przygotowano także menu sylwestrowe w strefie VIP - wówczas koszt wynosi 290 zł za osobę. Catering serwowany będzie w formie szwedzkiego stołu, na którym znajdą się dania ciepłe (m.in.: barszcz czerwony z pasztecikiem, bifteki faszerowane serem bałkańskim i pomidorami, polędwiczka wieprzowa, grillowana pierś z warzywami), przekąski zimne (m.in.: tartaletki z wędzonym łososiem, śledzik w trzech smakach, pierś z kurczaka, miks dojrzewających wędlin i serów, sałatki), a także desery (np. krem tiramisu, ciasto brownie z malinami).