To już ostatni w tym roku odcinek Smaków kultury. Tym razem chcielibyśmy przybliżyć Państwu kuchnię mołdawską.
Podobne wydarzenia
piątek, godz. 19:00
Sopot,
Smak Słowa
Wstęp wolny
poniedziałek, godz. 18.30
Gdańsk,
Oliwski Ratusz Kultury
Wstęp wolny
Mołdawia to powolne życie na wsi, żywe tradycje i rzemiosło artystyczne, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Zachwyca pięknem przyrody i zapierającymi dech w piersiach krajobrazami. Kuchnia Mołdawii jest unikalną mieszanką wielu kultur. Jej zachwycający smak jest wynikiem bogactwa różnorodnych świeżych produktów lokalnych, a mołdawskie wina dumą narodową i jednym z wiodących sektorów gospodarki.
O kuchni i zwyczajach mołdawskich opowie Nika Lazar, obywatelka Mołdawii i mieszkanka Polski. Od 5 lat pracuje jako menadżerka w lokalu z kuchnią mołdawską Veranda. Podczas filmu będziemy mogli dowiedzieć się jak przyrządzić: sarmale w liściach kiszonej kapusty oraz w liściach winogron, placinta z twarogiem, a na deser śliwki z orzechami włoskimi w winnym syropie.
Wydarzenie odbywa się w ramach projektu Wielokulturowe Pomorze - cyklu spotkań połączonych z pokazami kulinarnymi, w formie filmów pt. Smaki kultury". Bohaterami są goście, pochodzący z różnych kultur, zamieszkujący Pomorze. Podczas swoich prezentacji internetowych opowiadają o kuchni i potrawach z kraju swojego pochodzenia oraz pokazują, jak przyrządzić niektóre potrawy narodowe.
Link do filmu: https://youtu.be/RzJVKv79jxY
Kanał: YouTube/NCKGdansk
Zachwyca pięknem przyrody i zapierającymi dech w piersiach krajobrazami. Kuchnia Mołdawii jest unikalną mieszanką wielu kultur. Jej zachwycający smak jest wynikiem bogactwa różnorodnych świeżych produktów lokalnych, a mołdawskie wina dumą narodową i jednym z wiodących sektorów gospodarki.
O kuchni i zwyczajach mołdawskich opowie Nika Lazar, obywatelka Mołdawii i mieszkanka Polski. Od 5 lat pracuje jako menadżerka w lokalu z kuchnią mołdawską Veranda. Podczas filmu będziemy mogli dowiedzieć się jak przyrządzić: sarmale w liściach kiszonej kapusty oraz w liściach winogron, placinta z twarogiem, a na deser śliwki z orzechami włoskimi w winnym syropie.
Wydarzenie odbywa się w ramach projektu Wielokulturowe Pomorze - cyklu spotkań połączonych z pokazami kulinarnymi, w formie filmów pt. Smaki kultury". Bohaterami są goście, pochodzący z różnych kultur, zamieszkujący Pomorze. Podczas swoich prezentacji internetowych opowiadają o kuchni i potrawach z kraju swojego pochodzenia oraz pokazują, jak przyrządzić niektóre potrawy narodowe.
Link do filmu: https://youtu.be/RzJVKv79jxY
Kanał: YouTube/NCKGdansk