• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Roślinna kuchnia miłości": 100 przepisów na rozkoszne dania roślinne

Magdalena Raczek
14 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Autorki książki "Roślinna kuchnia miłości" udowadniają, że roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca nie tylko brzuchy, ale i serca. Autorki książki "Roślinna kuchnia miłości" udowadniają, że roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca nie tylko brzuchy, ale i serca.

Walentynki to świetna okazja do tego, by przygotować dla ukochanej osoby coś wyjątkowego i smacznego do jedzenia, zaprosić na kolację we dwoje lub spędzić wspólnie czas na zmysłowej uczcie pełnej afrodyzjaków. Przykładów na takie dania i miłosne potrawy możecie poszukać w książce "Roślinna kuchni miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej. Autorki udowadniają, że roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca nie tylko brzuchy, ale i serca.



Recenzje książek z Trójmiasta



Kuchnia roślinna: kolorowa, pełna miłości



Autorkami "Roślinnej kuchni miłości" są: Ida Kulawik - autorka przepisów i bloga Veganbanda, Katarzyna Cichoń - fotografka, oraz Katarzyna Czarnecka - psycholożka i współautorka przepisów. Każda z nich dała coś od siebie i tak powstało 100 przepisów na wegańskie dania pełne miłości - od pożywnych śniadań przez aromatyczne zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami. Autorki poznały się podczas pracy nad wcześniejszą książką pt. "Roślinna kuchnia polska".

- "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz nie tylko miłości do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem. Bo taka właśnie jest dla nas kuchnia roślinna, kolorowa i przepełniona miłością. Miłość to uczucie o wielu wymiarach doświadczania relacji. Kochać to potrafić empatyzować ze wszystkimi stworzeniami, ale również mieć świadomość własnych potrzeb i wartości, o które potrafimy się zatroszczyć. Naszą ideą było zainspirowanie do przyjęcia takiej właśnie perspektywy - mówi Ida Kulawik.
Przeczytaj także: Desery bez jajek, mleka, śmietany i masła. Szefowie kuchni promują roślinne cukiernictwo

  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.

Rośliny - pokarmy miłości



Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników, takich jak: kasze, rośliny strączkowe, makarony, orzechy i pestki, niezwykle bogatych w afrodyzjaki.

- Dieta roślinna jest przyjazna planecie i niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych - piszą autorki we Wstępie.

Każdy rozdział opowiada inną historię



Autorki książki: (od lewej) Katarzyna Czarnecka, Ida Kulawik i Katarzyna Cichoń. Autorki książki: (od lewej) Katarzyna Czarnecka, Ida Kulawik i Katarzyna Cichoń.
Publikacja podzielona została na kilka rozdziałów, z których każdy opowiada nieco inną historię.

Śniadanie w łóżku czy na trawie? Celebracja uważności

- W tym rozdziale skupiamy się na celebracji poranka, doświadczaniu chwili, uważnym jedzeniu z przyjemnością za pomocą wszystkich zmysłów. Pokazujemy, jak pielęgnować uważną kuchnię w opozycji do śniadań w biegu. Proponujemy szybkie, roślinne śniadania, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, te bardziej sycące, które sprawdzą się w jesienne i zimowe poranki, ale też te lżejsze, idealne na lato - mówi Ida Kulawik.
Leśne pokarmy i leśne kąpiele

- W rozdziale drugim znajdziecie roślinne dania bogate w afrodyzjaki, które możecie samodzielnie zebrać podczas spaceru w lesie lub na łące. Namawiamy tu do "leśnych kąpieli" i kontaktu z dziką przyrodą, które cudownie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Przy okazji ze spaceru możemy przynieść grzyby, owoce leśne, zioła, kwiaty czy liście i wykorzystać je w pysznych, odżywczych daniach - namawia autorka książki.
Słodkie zachcianki. Chwile rozkoszy

- Piszemy tu o czerpaniu radości z małych przyjemności oraz o rozkoszy jako stanie największej przyjemności. Rozkosz to emocja o wielu twarzach. Na naszej subiektywnej liście rozkoszy są słodkie dania bogate w roślinne afrodyzjaki. W rozdziale tym znajdziecie zarówno te bardziej czasochłonne, jak i wyjątkowo proste oraz szybkie, zdrowe desery - informuje Kulawik.
Kolacja przy świecach. Pielęgnowanie relacji

- Romantyczna kolacja brzmi górnolotnie, jednak to wspaniały pretekst do codziennego celebrowania wspólnych chwil, do przełamania codziennej rutyny oraz zadbania o związek. W rozdziale tym pokazujemy pomysły na proste dania, które można wspólnie przygotować i wspólnie, z uważnością się nimi delektować. Być może niektóre składniki i połączenia dostarczą nowych, ciekawych doznań, które urozmaicą menu i przełamią rutynę - twierdzi autorka.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Autorki namawiają też do "leśnych kąpieli" i kontaktu z dziką przyrodą, które cudownie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie.
  • Autorki namawiają też do "leśnych kąpieli" i kontaktu z dziką przyrodą, które cudownie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie.
Zmysłowe tapas. Trochę o jedzeniu, którego możesz dotknąć

- W tym rozdziale proponujemy pomysły na zmysłowe przekąski - mówi Ida Kulawik. I dodaje: - Niektóre dania są stworzone do jedzenia rękoma, czasem mamy wrażenie, że aż się o to proszą. Jedzenie rękoma pobudza i rozpieszcza wszystkie nasze zmysły, również zmysł dotyku. Wiele osób ma takie doświadczenie, że potrawa zjedzona rękoma lepiej smakuje. To prawdziwy akt intymności podczas posiłku.
Eliksiry mocy. Wdzięczność

- Tutaj pokazujemy przepisy na napoje, które nazwałyśmy eliksirami mocy. Są one aktem adoracji i wdzięczności dla naszego ciała. To receptury pełne cennych składników odżywczych mogące być odpowiedzią na różne potrzeby i stany naszego ciała - zapowiada autorka Veganbandy.
Afrodyzjaki. Miłosne pokarmy

- W ostatnim rozdziale zebrałyśmy roślinne afrodyzjaki, czyli pokarmy miłosne, których spożywanie pobudza zmysły i wyzwala energię. Rośliny te znajdziecie w składzie dań proponowanych w książce. Niektóre z nich są niezwykle popularne, a niektóre mniej. Część z nich można znaleźć na spacerze w lesie lub w parku. Opisujemy ich właściwości i ciekawostki ich dotyczące - mówi Ida Kulawik.
  • Jednymi ze znanych afrodyzjaków są figi.
  • Afrodyzjak - mleko kokosowe.
  • Jednym ze znanych afrodyzjaków jest karczoch.
  • Jednym z mniej znanych afrodyzjaków jest melon.
  • Banany
  • Jednym ze znanych i silnych afrodyzjaków jest imbir.
  • Jednym z mniej znanych afrodyzjaków jest korzeń pietruszki.

Gruszki miłości, figi, rozmaryn. Afrodyzjaki są wszędzie



Dla wielu osób może być zaskakujące, jak wiele warzyw i owoców obfituje w afrodyzjaki. W książce pokazane są nie tylko te znane i oczywiste jak np. lubczyk, ale też te mniej oczywiste, które powszechnie goszczą na naszych stołach, jak np. pomidory, seler czy korzeń pietruszki. Z miłością i afrodyzjakami nierozerwalnie łączy się wątek namiętności, rozkoszy, przyjemności, czułości i erotyzmu, dlatego też tych emocji nie mogło zabraknąć na zmysłowych zdjęciach Katarzyny Cichoń.

A jakie są ulubione afrodyzjaki autorek książki?

- Bakłażan jest nie tylko przepyszny, ale też piękny, błyszczący, elegancki o jędrnej skórce i głębokim, hipnotyzującym kolorze. Bakłażan jest romantycznie nazywany "gruszką miłości". Nauka potwierdziła jego afrodyzjakalne działanie. Okazało się, że dzięki dużej zawartości argininy świetnie wpływa na układ krwionośny, poprawia wydolność organizmu. W naszej książce proponujemy kilka dań z nim w roli głównej, m. in. sycylijską caponatę z czerwonym winem, białą parmigianę z pudrem z leśnych grzybów oraz bakłażana w plastrach na ostro z papryczką chili jako przystawkę - mówi Ida Kulawik.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na sycylijską caponatę z czerwonym winem.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na sycylijską caponatę z czerwonym winem.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na czerwone curry.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na czerwone curry.
  • Napar ziołowy ze skórką jabłka.
  • Pieczona dynia z mango.
- Figi są mitycznym symbolem miłości i pożądania. Już sam kształt, faktura i wygląd mogą pobudzać zmysły. To magiczne owoce, które wspaniale smakują same w sobie, ale komponują się doskonale zarówno ze słonym oraz słodkim smakiem. W przypływie kreacji połączyliśmy je w jednym daniu z czekoladą i pastą miso. Pomidory - uwielbiam już za sam zapach zielonych szypułek. W średniowiecznych czasach był symbolem nieprzyzwoitości i owocem czarownic. Damy bywały zgorszone samym widokiem pomidorowego miąższu, a Freud postrzegał je, jako podniecające i podświadomie symbolizujące erotykę. W naszych przepisach pojawia się często. Na uspokojenie warto dodać, że mają silne właściwości odprężające, koją nerwy i mogą być naturalnym izotonikiem. Rozmaryn zaś jest symbolem żywotności i pomaga zachować naturalne ciepło. Woda rozmarynowa jest eliksirem młodości i długowieczności. Francuska legenda głosi, że najlepsi kochankowie, to ci, którzy pachną rozmarynem. Napoleon podobno miał na jego punkcie obsesję. Świeżo kruszona gałązka rozmarynu potrafi zaczarować każde danie - twierdzi Katarzyna Czarnecka.
Ida Kulawik - gdynianka, autorka przepisów i wegańskiego bloga kulinarnego Veganbanda. Kocha spędzanie czasu z rodziną, wspólne gotowanie i kulinarne podróże. Na swoim koncie ma pięć autorskich książek kulinarnych, w których dzieli się pomysłami na proste i zdrowe dania: "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników, 15 minut", "Roślinna kuchnia polska", "Roślinna kuchnia miłości", "Roślinne przepisy dla małych i dużych", "Słodka kuchnia roślinna".

Katarzyna Cichoń - fotografka. Prywatnie mama dwóch córek. Lubi uczyć i dzielić się swoją wiedzą z innymi, więc w wolnych chwilach uczy fotografii kulinarnej młodych adeptów zawodu. To wrażliwa dusza, z dużym poczuciem humoru. Jest autorką fotografii w książce.

Katarzyna Czarnecka - psycholożka i współautorka przepisów. Na co dzień pracuje jako psycholog i pisze o emocjach. Jest niepoprawną romantyczką z kreatywnym twistem. Jest współautorką przepisów, autorką wstępów do rozdziałów i stylistką dań.

Opinie (19) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Pomidor w średniowieczu?!

    • 22 1

  • E tam ,najlepszy afrodyzjak to dobre winko i prezent albo kwiaty.Chociaż jedna noc upojna a potem jak zawsze fochy i dąsy.

    • 4 9

  • Czarnecka nie ściemniaj o tych pomidorach w średniowieczu

    Pomidory dotarły do Europy, a dokładnie do Hiszpanii, dopiero na początku XVI wieku wraz z żeglarzami wracającymi do Sewilli z Nowego Świata

    • 19 1

  • lubie owoce i warzywa (10)

    ale nie stac mnie na diete wege,paczka bylejakiej włoszczyszny w bierdronce 6,50,a kilogram kurczaka 3,50 w promocji.pozostałe warzywa i owoce drogie,nawet jabłka.orzechy? stac mnietylko na świeta.pomidory-kosmos cena.

    • 5 3

    • Opinia wyróżniona

      6,50 za włoszczyznę??? (2)

      Chyba spojrzał Pan / spojrzała Pani na sąsiednią cenę... Niemożliwe... Wszystko zależy od tego, gdzie i co się kupuje. Trzeba planować posiłki sezonowo - kupuje się to, na co jest akurat sezon i co jest względnie tanie. Owoce i warzywa jedzą też (a przynajmniej powinni) miłośnicy mięsa, więc wysokie ceny tychże roślin nie są żadnym argumentem. Cieciorka, soczewice, fasole drogie nie są, a sycą i - odpowiednio przyprawione - wspaniale smakują.

      • 7 0

      • byc moze, ale jak sie ma problem z jelitami i tarczyca, daleko wowczas od fasoli, czy cieciorki

        • 0 1

      • Ależ tak!

        Opakowanie włoszczyzny kosztuje w biedrze 6,50. Rozbój w biały dzień.

        • 0 0

    • (2)

      zgadzam sie, bycie wege, jedzenie zdrowe, eko , to bardzo duzy wydatek, a juz w ogole jak sie ma rodzine

      • 1 1

      • (1)

        A to mówi osoba wege? Mam rodzinę i wszyscy jemy wege. Nie wyobrażam sobie kupowania taniego mięsa nafaszerowanego antybiotykami, jak ten kurczak za 3,5. Warzywa i owoce jedzone sezonowo, nabiał, jak się nie jest weganinem nie są droższe od mięsa, wędlin i innych mięsopodobnych wyrobów, jeśli bierze się pod uwagę jakość. Dobre mięso, dobrej jakości też nie jest tanie. W ogóle jedzenie u nas jest bardzo drogie porównując do Czech, Słowacji czy Węgier.

        • 0 0

        • Opinia wyróżniona

          Wegańskie produkty są drogie i do tego paskudne. Natomiast kuchnia wegetariańska nie jest droga.

          Powinna być jeszcze tańsza, natomiast kurczaka za 3,50 w ogóle nie powinno być w sklepach. Wtedy ludzie sami ograniczyliby mięso, jedliby je rzadziej za to lepszej jakości. Co wyszłoby na zdrowie i pozwoliło odciążyć służbę zdrowia

          • 2 0

    • oj nie polecam nikomu takiego kurczaka za 3,50

      • 3 0

    • Włoszczyzna 3,50. Jabłka od 4 zł wzwyż. Orzechy zawsze drogie, nawet nasze.

      Teraz sobie wyobraź co jest w tym kurczaku, że jest tak tani. Lepiej nie jedz. Mrożonki za drogie rzeczywiście

      • 1 0

    • (1)

      Po warzywa i owoce polecam jednak się przejść do osiedlowego warzywniaka albo na targowisko, gdzie jest taniej i lepszej jakości produkty a nie do Biedronki...

      • 0 0

      • W biedronce wcale nie są takie złe. Słyszałam od kobiety pracującej w instytucji kontrolującej sklepy, że duże sklepy spożywcze

        Sieci wypadają nieźle przy małych sklepikach, bo nie opłaca im się ryzykować.

        • 0 0

  • czy teraz musi byc wszystko zmyslowe i przepelnione pseudomiloscia ??? (1)

    hmm
    dostaje zawrotu zoladkowego, jak jestem ze wszad atakowany ta wyrachowana forma milosci do moich pieniedzy.

    No tak, teraz w dobie kobiecego wysylania sobie zdjec zawartosci talerza, wszystko jest polaczone z emocjami typu "patrz co ja mam a ty nie"

    • 4 2

    • taki trend, ale za chwile , podziekuja za zwykly kawalek chleba czy bulki, bedzie taka bieda

      • 2 1

  • Jak tak dalej ceny będą rosły to przydadzą się stare babcine przePiSy z czasów wojny: jak zrobić obiad z lebiody :( (1)

    Jak żyć Panie Premierze jak żyć? I za co?

    • 7 1

    • niestety straszna bieda nas czeka wiec co tu wymyslac , i jeszcze na ksiazki wydawac kase

      • 2 2

  • Warzywa się psują

    Guru nieźle im namieszał w głowach

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
spotkanie, wystawa, warsztaty

Kultura ludowa Pomorza Gdańskiego

wystawa

Wystawa "Kajko, Kokosz i inni"

wystawa

Sprawdź się

Sprawdź się

Która edycja Festiwalu Literatury dla Dzieci odbyła się w 2022r. Gdańsku?

 

Najczęściej czytane