• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

"Roślinna kuchnia miłości": 100 przepisów na rozkoszne dania roślinne

Magdalena Raczek
14 lutego 2022, godz. 16:30 
Opinie (19)
Autorki książki "Roślinna kuchnia miłości" udowadniają, że roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca nie tylko brzuchy, ale i serca. Autorki książki "Roślinna kuchnia miłości" udowadniają, że roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca nie tylko brzuchy, ale i serca.

Walentynki to świetna okazja do tego, by przygotować dla ukochanej osoby coś wyjątkowego i smacznego do jedzenia, zaprosić na kolację we dwoje lub spędzić wspólnie czas na zmysłowej uczcie pełnej afrodyzjaków. Przykładów na takie dania i miłosne potrawy możecie poszukać w książce "Roślinna kuchni miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej. Autorki udowadniają, że roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca nie tylko brzuchy, ale i serca.



Recenzje książek z Trójmiasta



Kuchnia roślinna: kolorowa, pełna miłości



Autorkami "Roślinnej kuchni miłości" są: Ida Kulawik - autorka przepisów i bloga Veganbanda, Katarzyna Cichoń - fotografka, oraz Katarzyna Czarnecka - psycholożka i współautorka przepisów. Każda z nich dała coś od siebie i tak powstało 100 przepisów na wegańskie dania pełne miłości - od pożywnych śniadań przez aromatyczne zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami. Autorki poznały się podczas pracy nad wcześniejszą książką pt. "Roślinna kuchnia polska".

- "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz nie tylko miłości do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem. Bo taka właśnie jest dla nas kuchnia roślinna, kolorowa i przepełniona miłością. Miłość to uczucie o wielu wymiarach doświadczania relacji. Kochać to potrafić empatyzować ze wszystkimi stworzeniami, ale również mieć świadomość własnych potrzeb i wartości, o które potrafimy się zatroszczyć. Naszą ideą było zainspirowanie do przyjęcia takiej właśnie perspektywy - mówi Ida Kulawik.
Przeczytaj także: Desery bez jajek, mleka, śmietany i masła. Szefowie kuchni promują roślinne cukiernictwo

  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.
  • "Roślinna kuchnia miłości" powstała jako wyraz miłości nie tylko do jedzenia, ale też miłości do planety, do zwierząt, do swoich organizmów i romantycznej miłości do siebie nawzajem.

Rośliny - pokarmy miłości



Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników, takich jak: kasze, rośliny strączkowe, makarony, orzechy i pestki, niezwykle bogatych w afrodyzjaki.

- Dieta roślinna jest przyjazna planecie i niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych - piszą autorki we Wstępie.

Każdy rozdział opowiada inną historię



Autorki książki: (od lewej) Katarzyna Czarnecka, Ida Kulawik i Katarzyna Cichoń. Autorki książki: (od lewej) Katarzyna Czarnecka, Ida Kulawik i Katarzyna Cichoń.
Publikacja podzielona została na kilka rozdziałów, z których każdy opowiada nieco inną historię.

Śniadanie w łóżku czy na trawie? Celebracja uważności

- W tym rozdziale skupiamy się na celebracji poranka, doświadczaniu chwili, uważnym jedzeniu z przyjemnością za pomocą wszystkich zmysłów. Pokazujemy, jak pielęgnować uważną kuchnię w opozycji do śniadań w biegu. Proponujemy szybkie, roślinne śniadania, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, te bardziej sycące, które sprawdzą się w jesienne i zimowe poranki, ale też te lżejsze, idealne na lato - mówi Ida Kulawik.
Leśne pokarmy i leśne kąpiele

- W rozdziale drugim znajdziecie roślinne dania bogate w afrodyzjaki, które możecie samodzielnie zebrać podczas spaceru w lesie lub na łące. Namawiamy tu do "leśnych kąpieli" i kontaktu z dziką przyrodą, które cudownie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Przy okazji ze spaceru możemy przynieść grzyby, owoce leśne, zioła, kwiaty czy liście i wykorzystać je w pysznych, odżywczych daniach - namawia autorka książki.
Słodkie zachcianki. Chwile rozkoszy

- Piszemy tu o czerpaniu radości z małych przyjemności oraz o rozkoszy jako stanie największej przyjemności. Rozkosz to emocja o wielu twarzach. Na naszej subiektywnej liście rozkoszy są słodkie dania bogate w roślinne afrodyzjaki. W rozdziale tym znajdziecie zarówno te bardziej czasochłonne, jak i wyjątkowo proste oraz szybkie, zdrowe desery - informuje Kulawik.
Kolacja przy świecach. Pielęgnowanie relacji

- Romantyczna kolacja brzmi górnolotnie, jednak to wspaniały pretekst do codziennego celebrowania wspólnych chwil, do przełamania codziennej rutyny oraz zadbania o związek. W rozdziale tym pokazujemy pomysły na proste dania, które można wspólnie przygotować i wspólnie, z uważnością się nimi delektować. Być może niektóre składniki i połączenia dostarczą nowych, ciekawych doznań, które urozmaicą menu i przełamią rutynę - twierdzi autorka.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Książkę łączy kuchnia roślinna, przepisy na dania pełne kolorowych warzyw i owoców oraz innych roślinnych składników.
  • Autorki namawiają też do "leśnych kąpieli" i kontaktu z dziką przyrodą, które cudownie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie.
  • Autorki namawiają też do "leśnych kąpieli" i kontaktu z dziką przyrodą, które cudownie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie.
Zmysłowe tapas. Trochę o jedzeniu, którego możesz dotknąć

- W tym rozdziale proponujemy pomysły na zmysłowe przekąski - mówi Ida Kulawik. I dodaje: - Niektóre dania są stworzone do jedzenia rękoma, czasem mamy wrażenie, że aż się o to proszą. Jedzenie rękoma pobudza i rozpieszcza wszystkie nasze zmysły, również zmysł dotyku. Wiele osób ma takie doświadczenie, że potrawa zjedzona rękoma lepiej smakuje. To prawdziwy akt intymności podczas posiłku.
Eliksiry mocy. Wdzięczność

- Tutaj pokazujemy przepisy na napoje, które nazwałyśmy eliksirami mocy. Są one aktem adoracji i wdzięczności dla naszego ciała. To receptury pełne cennych składników odżywczych mogące być odpowiedzią na różne potrzeby i stany naszego ciała - zapowiada autorka Veganbandy.
Afrodyzjaki. Miłosne pokarmy

- W ostatnim rozdziale zebrałyśmy roślinne afrodyzjaki, czyli pokarmy miłosne, których spożywanie pobudza zmysły i wyzwala energię. Rośliny te znajdziecie w składzie dań proponowanych w książce. Niektóre z nich są niezwykle popularne, a niektóre mniej. Część z nich można znaleźć na spacerze w lesie lub w parku. Opisujemy ich właściwości i ciekawostki ich dotyczące - mówi Ida Kulawik.
  • Jednymi ze znanych afrodyzjaków są figi.
  • Afrodyzjak - mleko kokosowe.
  • Jednym ze znanych afrodyzjaków jest karczoch.
  • Jednym z mniej znanych afrodyzjaków jest melon.
  • Banany
  • Jednym ze znanych i silnych afrodyzjaków jest imbir.
  • Jednym z mniej znanych afrodyzjaków jest korzeń pietruszki.

Gruszki miłości, figi, rozmaryn. Afrodyzjaki są wszędzie



Dla wielu osób może być zaskakujące, jak wiele warzyw i owoców obfituje w afrodyzjaki. W książce pokazane są nie tylko te znane i oczywiste jak np. lubczyk, ale też te mniej oczywiste, które powszechnie goszczą na naszych stołach, jak np. pomidory, seler czy korzeń pietruszki. Z miłością i afrodyzjakami nierozerwalnie łączy się wątek namiętności, rozkoszy, przyjemności, czułości i erotyzmu, dlatego też tych emocji nie mogło zabraknąć na zmysłowych zdjęciach Katarzyny Cichoń.

A jakie są ulubione afrodyzjaki autorek książki?

- Bakłażan jest nie tylko przepyszny, ale też piękny, błyszczący, elegancki o jędrnej skórce i głębokim, hipnotyzującym kolorze. Bakłażan jest romantycznie nazywany "gruszką miłości". Nauka potwierdziła jego afrodyzjakalne działanie. Okazało się, że dzięki dużej zawartości argininy świetnie wpływa na układ krwionośny, poprawia wydolność organizmu. W naszej książce proponujemy kilka dań z nim w roli głównej, m. in. sycylijską caponatę z czerwonym winem, białą parmigianę z pudrem z leśnych grzybów oraz bakłażana w plastrach na ostro z papryczką chili jako przystawkę - mówi Ida Kulawik.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na sycylijską caponatę z czerwonym winem.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na sycylijską caponatę z czerwonym winem.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na czerwone curry.
  • W książce znajdziemy m.in przepis na czerwone curry.
  • Napar ziołowy ze skórką jabłka.
  • Pieczona dynia z mango.
- Figi są mitycznym symbolem miłości i pożądania. Już sam kształt, faktura i wygląd mogą pobudzać zmysły. To magiczne owoce, które wspaniale smakują same w sobie, ale komponują się doskonale zarówno ze słonym oraz słodkim smakiem. W przypływie kreacji połączyliśmy je w jednym daniu z czekoladą i pastą miso. Pomidory - uwielbiam już za sam zapach zielonych szypułek. W średniowiecznych czasach był symbolem nieprzyzwoitości i owocem czarownic. Damy bywały zgorszone samym widokiem pomidorowego miąższu, a Freud postrzegał je, jako podniecające i podświadomie symbolizujące erotykę. W naszych przepisach pojawia się często. Na uspokojenie warto dodać, że mają silne właściwości odprężające, koją nerwy i mogą być naturalnym izotonikiem. Rozmaryn zaś jest symbolem żywotności i pomaga zachować naturalne ciepło. Woda rozmarynowa jest eliksirem młodości i długowieczności. Francuska legenda głosi, że najlepsi kochankowie, to ci, którzy pachną rozmarynem. Napoleon podobno miał na jego punkcie obsesję. Świeżo kruszona gałązka rozmarynu potrafi zaczarować każde danie - twierdzi Katarzyna Czarnecka.
Ida Kulawik - gdynianka, autorka przepisów i wegańskiego bloga kulinarnego Veganbanda. Kocha spędzanie czasu z rodziną, wspólne gotowanie i kulinarne podróże. Na swoim koncie ma pięć autorskich książek kulinarnych, w których dzieli się pomysłami na proste i zdrowe dania: "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników, 15 minut", "Roślinna kuchnia polska", "Roślinna kuchnia miłości", "Roślinne przepisy dla małych i dużych", "Słodka kuchnia roślinna".

Katarzyna Cichoń - fotografka. Prywatnie mama dwóch córek. Lubi uczyć i dzielić się swoją wiedzą z innymi, więc w wolnych chwilach uczy fotografii kulinarnej młodych adeptów zawodu. To wrażliwa dusza, z dużym poczuciem humoru. Jest autorką fotografii w książce.

Katarzyna Czarnecka - psycholożka i współautorka przepisów. Na co dzień pracuje jako psycholog i pisze o emocjach. Jest niepoprawną romantyczką z kreatywnym twistem. Jest współautorką przepisów, autorką wstępów do rozdziałów i stylistką dań.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (19)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Do DNA

wystawa

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki

wystawa

Kolekcja w działaniu

wystawa

Sprawdź się

Sprawdź się

Teatr zlokalizowany w podziemiach głównego dworca kolejowego w Gdyni nosi nazwę:

 

Najczęściej czytane