• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niedziela dla łasuchów kochających tradycyjne i lokalne produkty

Arnold Szymczewski
9 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Już w najbliższą niedzielę w Oliwie będzie można spróbować i kupić najlepsze lokalne produkty. Już w najbliższą niedzielę w Oliwie będzie można spróbować i kupić najlepsze lokalne produkty.

Kilkudziesięciu wystawców z pomorskiego regionu już w najbliższą niedzielę zaprezentuje swoje wyroby na XI Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego. To świetna okazja do spróbowania prawdziwych tradycyjnych kulinariów.



Regionalne produkty kulinarne:

Jeśli planujesz iść w niedzielę do kościoła, wybierz katedrę Oliwską. O godz. 10 rozpocznie się msza święta w intencji osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności, a w godzinach 9-17 przy ul. Biskupa Edmunda Nowickiego zobacz na mapie Gdańska lokalni wystawcy, producenci i przetwórcy zaprezentują swoje wyroby wytwarzane według tradycyjnych metod.

Pomorskie czwarte w Polsce. 175 produktów na liście

Nasz region zajmuje dobre, czwarte miejsce w Polsce pod kątem liczby zarejestrowanych wyrobów spożywczych, mamy ich aż 175. Lista produktów prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a niedzielne święto będzie znakomitą okazją do spróbowania większości z nich.

Dla każdego coś dobrego

Tego dnia wystawcy, głównie panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich zaprezentują m.in. kiszkę kaszubską, kotlety, polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Nie obejdzie się bez przetworów w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.

Dla amatorów ryb też coś się znajdzie, bo w jeziorach Raduńskich tworzących Szwajcarię Kaszubską odławiane i wędzone są sielawy nazywane przez Kaszubów "morynką". Ponadto na stoiskach znajdziemy dorsze, makrele i tradycyjne śledzie kaszubskie, czyli hylyngi opiekane z cebulą i pasztetem z pomuchla (dorsza).

Z kolei smakosze wyrobów mięsnych będą mieli okazję spróbować czarnego salcesonu (blutka), wędzonego boczku wieprzowego, kaszanki po kaszubsku, wątrobianki (leberka) czy wędzonej szynki wieprzowej ze staropolskich masarni.

Pojezierze kaszubskie słynie z uprawy wyjątkowo aromatycznych truskawek, które mają już stuletnią tradycję. Doceniła to Unia Europejska nadając truskawce kaszubskiej znak żywności wysokiej jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Gospodynie z pewnością zadbają o konfitury i kompoty z tych owoców. Ponadto będzie kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami, młodzowy kuch z kruszonką i wafle gdańskie. Natomiast z regionów kociewskich pojawią się tradycyjne fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla.

W godz. 10:30-16 odbędzie się konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: na najlepszy produkt (dla producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych) oraz na najlepszą potrawę kuchni pomorskiej (wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną).

Wydarzenia

XI Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego (2 opinie)

(2 opinie)
jarmark

Miejsca

Opinie (30) 3 zablokowane

  • Zacznijmy doceniać wszystko to co nasze. Pomieszkajcie trochę w innych krajach, a przestaniecie biadolic, że drogo.
    Jedzenie bez tony chemii jest warte każdej kasy. Widzieliście ile chleb w UK ma skladnikow? Słyszeliście ile w Europie pakują antybiotyków w drób?
    Ludzie kilometry robią do sklepów z wiejska żywnością, żeby ogranicżyć choć trochę ilość chemii. Czapki z głów przed rolnikami i producentami zdrowej, smacznej, polskiej żywności
    Dlaczego ludzie na zachodzie tyją? Odpowiedź patrz powyżej.

    • 3 0

  • W Oliwie lokalnym znanym od lat produktem jest Wódka (1)

    a o tej ani słowa w artykóle. Pączkiem czy faworkami to zagryza się co najwyżej.

    Taki regionalny produkt można znależć naprzykład w sklepie "zośka"

    • 10 14

    • artykuł

      artykuł piszemy "u", a nie Ó

      • 1 0

  • produktem lokalnym jest chleb "Oliwski"

    to powinno być promowane

    • 5 0

  • Wielebny

    Czy będzie ks. Kaziu Sowa ?

    • 3 3

  • Czy skarbówka sanepid i UE o tym wiedzą?

    Zgnoić prywatną inicjatywę... jak za komuny nic się nie zmienia, a na zachodzie jakoś można sprzedawać produkty prosto z gpospodarstw bez ceregieli, nawet przetworzone...

    • 9 2

  • Szkoda że przez rowerzystów nikt tam nie dojedzie. (3)

    Szkoda że przez rowerzystów i ich wielki paraliż miasta, nikt tam nie dojedzie.

    • 19 7

    • rowerem dojedziesz - nie płacz grubasie (2)

      • 3 5

      • Typowy "rowerzysta" (1)

        To śmieszne, że rowerzyści każdego kto ich krytykuje lub po prostu nie jeździ na rowerze nazywają grubasem. Kompleksy wychodzą?

        • 5 0

        • kompleksy, durnota, chamstwo

          • 3 0

  • drogo i wcale nie zawsze dobre... niesttey

    drozyzna masakryczna a na dodatek po 12 to prakttcznie już bida na stoiskach...

    • 12 0

  • warto jest cenić (1)

    to co nas otacza, ale i nie zamykać się na inne tradycje. Z uwagi na znaną nam trudną historię w moim domu królują smaki - kaszubsko wileńsko śląskie z nutą Lwowa i mazowsza... Wszystkie mi smakują :)

    • 22 0

    • szukasz żony?

      • 0 0

  • No i bardzo fajnie, panie z koła gospodyń robią super jedzenie w super cenach (3)

    Mam tylko nadzieje że nie będzie tych śmierdzieli z foodtrakami, co to robią byle jakie żarcie w cenie obiadu w restauracji.

    • 44 5

    • (2)

      restauracji? prędzej baru mlecznego

      • 3 7

      • (1)

        nie obrażaj barów mlecznych, tam jest najlepsze jedzenie

        • 12 1

        • najlepsze nie jest ale bywa naprawdę niezłe

          a na pewno jest w niezłej cenie

          • 6 0

  • Polska kuchnia jest tłusta i nudna (5)

    Szkoda że w polskiej tradycji nie ma owoców morza, chętnie spróbowałbym langusty po kaszubsku, czy muli i krewetek w polskim wydaniu

    • 15 47

    • No i git,za to w polskiej kuchni bryluje kebab.

      • 3 5

    • kulinarny ignorant

      zachęcam do pogłębienia wiedzy

      • 5 2

    • widocznie guano wiesz o kuchni polskiej

      • 8 4

    • a może ośmiorniczki? jakiś czas temu różni znani próbowali ich konsumpcji w restauracjach ale się nie sprawdziło. :) Zupełnie nie wiem czemu. Można je kupić w lidlu (są nawet tańsze od rodzimej wołowiny) i odpowiednio zrobione są naprawdę dobre.

      • 4 4

    • dobra kuchnia dla parobka, czego chcesz

      • 6 6

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pobożni i cnotliwi. Dawni gdańszczanie w zwierciadle sztuki (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
spotkanie, wystawa, warsztaty

Kultura ludowa Pomorza Gdańskiego

wystawa

Wystawa "Kajko, Kokosz i inni"

wystawa

Sprawdź się

Sprawdź się

Który tytuł jest najdłużej wystawianą sztuką na świecie?

 

Najczęściej czytane