kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

wagner - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 9 artykułów

• Oko-uchem: Napluj sobie na Wagnera felieton w trojmiasto.pl

27 lutego 2012   (80 opinii)

Oko-uchem: Napluj sobie na Wagnera Ledwie ogłoszono, że w trakcie inauguracji nowej Opery Leśnej rozbrzmi muzyka Wagnera, a już przebudziły się uśpione demony - że to propaganda pupila Hitlera czy wręcz nazizmu. W dodatku w tym samym czasie odbywał się festiwal filmów Christopha Schlingensiefa, który niespodziewanie wywołał podobne emocje i oskarżenia o propagowanie jednego z najpotworniejszych ustrojów...

• Oko-uchem: Więcej opery w Operze Leśnej! felieton w trojmiasto.pl

6 czerwca 2011   (31 opinii)

Oko-uchem: Więcej opery w Operze Leśnej! Opera Leśna ciągle w remoncie. I być może z tego powodu nie pojawia się temat festiwalu wagnerowskiego. W obawie, by sprawa nie umarła i by nowa Opera Leśna nie był operą tylko z nazwy, postanowiłem podtrzymać wątek. Próby wskrzeszenia festiwalu wagnerowskiego w Sopocie mają trzydziestoletnią tradycję. Co rusz nadzieja kilku żyjących jeszcze w Polsce wagnerzystów ożywiana...

• Wagner wraca do Sopotu

9 lipca 2010   (34 opinie)

Wagner wraca do Sopotu Za czasów świetności sopockiej Waldoper, tutejsze festiwale wagnerowskie były sławne na całym świecie. Do "Bayreuth Północy" zjeżdżały najlepsze orkiestry i najwybitniejsi soliści. Próbą wskrzeszenia tradycji wagnerowskich w Sopocie jest NDI Sopot International Wagner Festival 2010. Po zeszłorocznym koncertowym wykonaniu "Złota Renu", przyszedł czas na największe przeboje...

• Muzyczny zawrót głowy, czyli koncert za koncertem

26 maja 2010   (7 opinii)

Muzyczny zawrót głowy, czyli koncert za koncertem Najbliższe dni zmuszą melomanów do podejmowania trudnych wyborów - tak duży będzie wybór. 26 maja, w ramach cyklu koncertów organowych "Bliżej Bacha" w Bazylice św. Mikołaja w Gdańsku, wystąpi związany z poznańską Akademią Muzyczną Sławomir Kamiński. Sądzę, że już tutaj mogą pojawić dylematy, gdyż miłośnikom muzyki organowej zwykle bliska jest też muzyka chóralna, a w...

• Niedziela "kontra" duety

4 października 2009   (4 opinie)

Niedziela "kontra" duety Koncertowa niedziela upłynie pod znakiem duetów. O ile pierwszy z nich jest rzeczywiście wspólnym występem dwóch osób, o tyle drugi jest raczej muzycznym spotkaniem dwóch stylów. Wspólnym mianownikiem tych koncertów będzie natomiast zderzenie świata muzyki klasycznej ze światem jazzu. W samo południe, w Domu Uphagena, odbędzie się koncert zatytułowany "Duality...

• Klasyka w wakacje, czyli subiektywny ranking letnich
    festiwali
    felieton w trojmiasto.pl

11 września 2009   (3 opinie)

Klasyka w wakacje, czyli subiektywny ranking letnich festiwali Trójmiejskie instytucje kulturalne właśnie rozpoczynają nowy sezon artystyczny. Warto jednak spojrzeć wstecz i spróbować podsumować wydarzenia muzyczne, które zostały nam zaoferowane latem. Lubię jesień. Lubię, jak gdańskie Główne Miasto pustoszeje po wakacyjnym zgiełku, robi się trochę chłodniej, a porannemu wyjściu po bułki i gazetę towarzyszy gruchanie gołębi. Jesienią...

• Jestem wyznawcą pesymizmu - Grzegorz Kwiatkowski o swojej
    najnowszej książce

27 sierpnia 2009   (6 opinii)

Jestem wyznawcą pesymizmu - Grzegorz Kwiatkowski o swojej najnowszej książce O zbliżającej się premierze tomu wierszy "Eine Kleine Todesmusik" rozmawiamy z jego autorem, trójmiejskim poetą Grzegorzem Kwiatkowskim. Łukasz Rudziński: Czemu twój drugi tomik poezji ma taki muzyczny tytuł? Grzegorz Kwiatkowski: Połączyłem muzykę Mozarta i Schuberta. Początkowo chciałem tomik nazwać "Moja mała śmiertelna muzyka", ale to "moja mała" wydało mi się zbyt...

• Złoto Renu na 100-lecie Opery Leśnej

17 czerwca 2009   (15 opinii)

Złoto Renu na 100-lecie Opery Leśnej "Złoto Renu" Richarda Wagnera zainauguruje Sopot Wagner Festiwal. Światowej sławy śpiewacy i specjalnie powołana Wagner Festival Orchestra wykonają w Operze Leśnej pod batutą Maestro Jana Lathama Koeniga pierwszą część tetralogii "Pierścień Nibelungów". Sopot Wagner Festiwal pomyślany został jako kilkuletni projekt, podczas którego przez kolejne lata w Operze Leśnej...

• Viola da Gamba zabrzmiała w Gdyni

11 maja 2009   (4 opinie)

Viola da Gamba zabrzmiała w Gdyni Niedzielny recital czeskiego gambisty Petra Wagnera, zagrany w ramach festiwalu Anima Musica, był prawdziwym świętem muzyki. Przepięknie zdobiona siedmiostrunowa viola da gamba - kopia XVIII-wiecznego instrumentu - i grający na niej jak sam diabeł wirtuoz tego instrumentu - Petr Wagner - byli bohaterami trzeciego dnia siódmej edycji Festiwalu Anima Musica organizowanego...