Podaj adres email, na który chcesz dostawać Tygodnik Kulturalny
Informacje
Jordi Savall zagra na festiwalu Actus Humanus
(4 opinie)
- Wszyscy możemy kreować życie (6 opinii)
- Dokąd zmierzają "Dwa Teatry"? Podsumowanie festiwalu (5 opinii)
-
Oko-uchem. Lenin na bramie dla sentymentalnych
(113 opinii)
-
Co artyści robią w kanałach? Reportaż o Orkiestrze Opery Bałtyckiej
(15 opinii)
archiwum »
Najczęściej czytane
-
Jordi Savall zagra na festiwalu Actus Humanus
(4 opinie)
-
Oko-uchem. Lenin na bramie dla sentymentalnych
(113 opinii)
- Wszyscy możemy kreować życie (6 opinii)
- Dokąd zmierzają "Dwa Teatry"? Podsumowanie festiwalu (5 opinii)
-
Co artyści robią w kanałach? Reportaż o Orkiestrze Opery Bałtyckiej
(15 opinii)
scena trójmiejska
Gdańsk:
Gdynia:
Sopot:
przewodnik kulturalny
owczarski - archiwum wiadomości
Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.
Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.
-
31 sztuk w półfinale Gdyńskiej Nagrody Dramaturgicznej
29 czerwca 2011
31 tytułów zakwalifikowano do drugiego etapu konkursu o Gdyńską Nagrodę Dramaturgiczną. Do 15 września kapituła wybierze maksymalnie pięć sztuk, które znajdą się w ścisłym finale. Wyboru 31 sztuk spośród 122 zgłoszonych do czwartej edycji konkursu dokonała 27 czerwca Komisja Artystyczna w składzie: Anna Zalewska-Uberman, Bogdan Ciosek, Wojciech Owczarski. Lista sztuk...
-
Nadesłano 122 prace na Gdyńską Nagrodę Dramaturgiczną
13 kwietnia 2011 (2 opinie)
Gdyńska Nagroda Dramaturgiczna przyznawana jest zaledwie od czterech lat, a już wiadomo, że to jedna z najważniejszych nagród tego typu w Polsce. Na tegoroczną edycje zgłoszono 122 prace. Rozstrzygnięcie nastąpi 19 listopada 2011 r. w Gdyni podczas VI Międzynarodowego Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych R@port. Pierwsza nagroda to 50 tys. zł. Już wiadomo, że w konkursie...
-
Kto wygrał Heweliusza?
29 stycznia 2011 (7 opinii)
Słynny gdański astronom, Jan Heweliusz patronuje nam w 2011 roku. Z tej okazji Teatr Wybrzeże zorganizował konkurs na dramat poświęcony Heweliuszowi. Wszystkie nagrodzone teksty zostaną zaprezentowane w formie czytania w Teatrze Wybrzeże. Wyniki konkursu ogłoszone zostały podczas uroczystej inauguracji Roku Jana Heweliusza w Ratuszu Głównego Miasta w piątek, 28 stycznia, w...
-
To nie był dobry rok dla teatru spod znaku Williama
Szekspira10 sierpnia 2010 (9 opinii)
Zakończony oficjalnie 8 sierpnia XIV Festiwal Szekspirowski (ostatni spektakl pokazywany był 9 sierpnia) należał do najbardziej rozbudowanych w swojej historii. Niestety, wśród propozycji festiwalowych zabrakło olśnień, wyjątkowych, zapadających w pamięć inscenizacji i przeciwwagi dla komediowego, przeważnie niezbyt wyszukanego teatru. XIV edycja Festiwalu Szekspirowskiego...
-
Szekspirowscy "stinkards"
4 sierpnia 2009 (38 opinii)
Myślałem, że obcowanie ze sztuką, z teatrem uwrażliwia i pozwala zobaczyć w ludziach nie motłoch, ale właśnie ludzi, bez niechęci i odrazy do bliźniego. Wybrałem się niedawno z rodziną na jarmark św. Dominika. Do Gdańska dojechałem SKM-ką. Przejrzeliśmy stoiska, pospacerowaliśmy uliczkami, wypiłem piwo, synek pojeździł samochodzikiem na akumulator. Można powiedzieć - w...