kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

owczarski - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 5 artykułów

• 31 sztuk w półfinale Gdyńskiej Nagrody Dramaturgicznej

29 czerwca 2011

31 sztuk w półfinale Gdyńskiej Nagrody Dramaturgicznej 31 tytułów zakwalifikowano do drugiego etapu konkursu o Gdyńską Nagrodę Dramaturgiczną. Do 15 września kapituła wybierze maksymalnie pięć sztuk, które znajdą się w ścisłym finale. Wyboru 31 sztuk spośród 122 zgłoszonych do czwartej edycji konkursu dokonała 27 czerwca Komisja Artystyczna w składzie: Anna Zalewska-Uberman, Bogdan Ciosek, Wojciech Owczarski. Lista sztuk...

• Nadesłano 122 prace na Gdyńską Nagrodę Dramaturgiczną

13 kwietnia 2011   (2 opinie)

Nadesłano 122 prace na Gdyńską Nagrodę Dramaturgiczną Gdyńska Nagroda Dramaturgiczna przyznawana jest zaledwie od czterech lat, a już wiadomo, że to jedna z najważniejszych nagród tego typu w Polsce. Na tegoroczną edycje zgłoszono 122 prace. Rozstrzygnięcie nastąpi 19 listopada 2011 r. w Gdyni podczas VI Międzynarodowego Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych R@port. Pierwsza nagroda to 50 tys. zł. Już wiadomo, że w konkursie...

• Kto wygrał Heweliusza?

29 stycznia 2011   (7 opinii)

Kto wygrał Heweliusza? Słynny gdański astronom, Jan Heweliusz patronuje nam w 2011 roku. Z tej okazji Teatr Wybrzeże zorganizował konkurs na dramat poświęcony Heweliuszowi. Wszystkie nagrodzone teksty zostaną zaprezentowane w formie czytania w Teatrze Wybrzeże. Wyniki konkursu ogłoszone zostały podczas uroczystej inauguracji Roku Jana Heweliusza w Ratuszu Głównego Miasta w piątek, 28 stycznia, w...

• To nie był dobry rok dla teatru spod znaku Williama
    Szekspira

10 sierpnia 2010   (9 opinii)

To nie był dobry rok dla teatru spod znaku Williama Szekspira Zakończony oficjalnie 8 sierpnia XIV Festiwal Szekspirowski (ostatni spektakl pokazywany był 9 sierpnia) należał do najbardziej rozbudowanych w swojej historii. Niestety, wśród propozycji festiwalowych zabrakło olśnień, wyjątkowych, zapadających w pamięć inscenizacji i przeciwwagi dla komediowego, przeważnie niezbyt wyszukanego teatru. XIV edycja Festiwalu Szekspirowskiego...

• Szekspirowscy "stinkards" felieton w trojmiasto.pl

4 sierpnia 2009   (38 opinii)

Szekspirowscy "stinkards" Myślałem, że obcowanie ze sztuką, z teatrem uwrażliwia i pozwala zobaczyć w ludziach nie motłoch, ale właśnie ludzi, bez niechęci i odrazy do bliźniego. Wybrałem się niedawno z rodziną na jarmark św. Dominika. Do Gdańska dojechałem SKM-ką. Przejrzeliśmy stoiska, pospacerowaliśmy uliczkami, wypiłem piwo, synek pojeździł samochodzikiem na akumulator. Można powiedzieć - w...