kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

kryminał - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 20 artykułów

• Kryminał w miniaturze - o premierze "Tajemnicy diamentów"

16 kwietnia 2012   (17 opinii)

Kryminał w miniaturze - o premierze "Tajemnicy diamentów" Dzieci w roli śledczych, dziennikarze żądni sensacji, złodziej, diamenty, pościg ulicami miasta - na spektaklu "Tajemnica diamentów" w Teatrze Miniatura mali widzowie nie będą się nudzić. Pomysł na kryminał dla dzieci na pozór wydaje się szalony. Ten bardzo popularny gatunek literacki kojarzony jest przede wszystkim z rozrywką dla dorosłych. Uszlachetnili ją m.in. Arthur...

• Bratnie dusze w SKM-ce felieton w trojmiasto.pl

2 lutego 2012   (192 opinie)

Bratnie dusze w SKM-ce SKM-ka. Popołudnie. Czytam. I jak zwykle gapię się na ludzi. Rozwalają "Angry birds" albo bezmyślnie słuchają muzyki, odliczając kolejne przystanki. Nawet "Metra" nikt już nie czyta, bo to wszak prasa poranna. Po co się gapię? Żeby znaleźć bratnią duszę. By wiedzieć, że nie jestem na świecie sam. Okazuje się, że jestem. Albo do niedawana byłem. Bo nagle po prawej stronie...

• Tajemnica gdańskiego depozytu

23 listopada 2011   (10 opinii)

Tajemnica gdańskiego depozytu Piotr Schmandt po raz kolejny zabiera nas w podróż do przeszłości. I po raz kolejny udowadnia, ze jest prawdziwym specjalistą od kryminalnych historii w stylu retro. Są takie książki, które czyta się jednym tchem, w jeden wieczór, dla których rezygnuje się z wieczornego spaceru, randki i kolacji. Są też takie, które smakuje się powoli, stopniowo poddając się wyjątkowemu...

• Kryminalna intryga? Najlepsza w Gdańsku

2 listopada 2011   (9 opinii)

Kryminalna intryga? Najlepsza w Gdańsku - Trójmiasto wreszcie dorobiło się własnych kryminałów z prawdziwego zdarzenia, a każdy z naszych autorów to wyjątkowe zjawisko - przekonuje Jolanta Świetlikowska, dzięki której powstało Wydawnictwo Oficynka, specjalizujące się w powieściach z dreszczykiem. Aleksandra Lamek: Załóżmy, że właśnie napisałam swoją pierwszą powieść kryminalną i wysyłam ją do pani z nadzieją na...

• Każdy ma swojego demona. Recenzja powieści Macieja
    Żytowieckiego

25 września 2011   (11 opinii)

Każdy ma swojego demona. Recenzja powieści Macieja Żytowieckiego Maciej Żytowiecki bardzo się starał, żeby jego debiut powieściowy przypadł do gustu czytelnikom. Na kartach "Mojego prywatnego demona" udało mu się zmieścić podstarzałego detektywa słyszącego głosy rodem z piekieł, prostytutki w brutalny sposób pozbawiane uzębienia, a nawet stado krwiożerczych zombie. Niestety, elementy te nie tworzą spójnej całości, a fabularne dłużyzny i...

• Wampiry, Heweliusz i Czerwony Kapturek

10 września 2011   (6 opinii)

Wampiry, Heweliusz i Czerwony Kapturek Komu podoba się wizja Gdańska cukierkowego i uładzonego niczym z folderów reklamowych, niech nie sięga po tę książkę. Zbiór opowiadań "Fatum" Piotra Rowickiego odsłania bowiem przed czytelnikiem wyjątkowo mroczną stronę miasta, gdzie przepych styka się ze skrajną biedą, na ulicach roi się od wariatów i rzezimieszków, a w każdym ciemnym zaułku czai się śmierć. Piotr Rowicki...

• Ty też możesz zostać detektywem. Spotkanie Oliwskiego
    Klubu Kryminału

27 kwietnia 2011   (9 opinii)

Ty też możesz zostać detektywem. Spotkanie Oliwskiego Klubu Kryminału Wszyscy detektywi-samozwańcy - Columbowie, Sherlockowie i Kojakowie - powinni stawić się w Bibliotece Oliwskiej na zabawie "Polowanie na ludzi" w czwartek, 28 kwietnia. Cel niełatwy: zdemaskować seryjnego mordercę. Pomagać będzie podkomisarz Paweł Mrozowski, na co dzień zajmujący się sprawami podobnymi do tych opisywanych przez autorów powieści kryminalnych. "Polowanie na...

• Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kryminałach

13 grudnia 2010   (3 opinie)

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kryminałach Po co w kryminałach sceny przemocy, w jaki sposób myśli detektyw i dlaczego powieści z dreszczykiem najchętniej czytamy w pociągach? Na te i mnóstwo innych pytań warto poszukać odpowiedzi w doskonałej książce Mariusza Czubaja "Etnolog w Mieście Grzechu". Trudno oprzeć się wrażeniu, że powieści kryminalne są traktowane przez miłośników literatury z wyraźnym pobłażaniem i...

• Teufel tkwi w szczegółach

4 grudnia 2010   (1 opinia)

Teufel tkwi w szczegółach Kryminalno-szpiegowska intryga "Teufla" jest pretekstem do pokazania stosunków polsko-niemieckich, jakie panowały w Wolnym Mieście Gdańsku w ostatnich latach przed wybuchem wojny. Pod koniec sierpnia 1939 r., przy molo w Jelitkowie, odkryte zostają zwłoki młodej kobiety. Ponieważ zostaje zidentyfikowana jako Polka, Marianna Walewicz, a sytuacja polityczna w Gdańsku jest już...

• Nieudane zmagania z kryminałem. "Sąd Ostateczny" Anny
    Klejzerowicz

1 listopada 2010   (12 opinii)

Nieudane zmagania z kryminałem.  "Sąd Ostateczny" Anny Klejzerowicz To miał być wciągający kryminał z wielką sztuką w tle, a jednocześnie osobista wypowiedź na temat źródeł współczesnego zła. Niestety, "Sąd Ostateczny" Anny Klejzerowicz okazał się dziełem dość miałkim, a momentami ocierającym się o absurd. Jak przyznaje sama autorka, opowiadania kryminalne pisze zwykle dla własnej przyjemności i relaksu. Powieść "Sąd Ostateczny" miała być...

• Kryminał "od kuchni"

23 lipca 2010   (3 opinie)

Kryminał "od kuchni" "Mamy tu w tej chwili do czynienia z największym zagęszczeniem pisarzy kryminałów na metr kwadratowy w Europie, a może i na świecie" mówił Mariusz Czubaj podczas panelu dyskusyjnego "Mogliby w końcu kogoś zabić, czyli twórcze zmagania z kryminałem", który 22 lipca odbył się w sopockiej Bookarni. Autorzy odkrywali tajniki swojego warsztatu. W Sopocie spotkali się pisarze...

• Kryminalne zagadki w sam raz na lato

21 lipca 2010   (3 opinie)

Kryminalne zagadki w sam raz na lato Idealna lektura na lato? Oczywiście kryminał! Wielbiciele tego gatunku powinni sięgnąć po wydany niedawno zbiór opowiadań pod przewrotnym tytułem "Mogliby w końcu kogoś zabić" - to intrygująca próbka możliwości polskich autorów, zachęcająca do zapoznania się z ich pozostałymi dokonaniami literackimi. Pisarzy będzie można spotkać w czwartek podczas panelu kryminalnego w...

• Kryminał z psychologicznym zacięciem

28 kwietnia 2010   (4 opinie)

Kryminał z psychologicznym zacięciem Moda na kryminały dotarła do Trójmiasta. W serii Gdańska Kolekcja Kryminalna ukazała się właśnie debiutancka powieść Katarzyny Rogińskiej, zatytułowana "Jeśli czegoś pragnę". Wydawać by się mogło, że to książka z gatunku tych, które zwykłam nazywać lekturami tramwajowymi. Lekkie, łatwe i wciągające, które można bez problemu połknąć w jeden wieczór. Nienagannie...

• Listopadowy zlot laureatów Nagrody Literackiej Gdynia

6 listopada 2009   (7 opinii)

Listopadowy zlot laureatów Nagrody Literackiej Gdynia Jesienna aura nie musi oznaczać nosa wbitego w szybę i wszechobecnej melancholii. Przekonają się o tym ci, którzy zajrzą do Teatru Miejskiego w Gdyni w kolejne trzy soboty listopada. Zobaczą tam prawdziwych artystów pióra, laureatów Nagrody Literackiej Gdynia. Jesienne spotkania z laureatami odbywa się po raz drugi. W tym roku spotkania będą miały inny charakter i formułę...

• Dycki, Świetlicki i Poprzęcka z Kostkami Literackimi za
    2008 rok

15 czerwca 2009   (6 opinii)

Dycki, Świetlicki i Poprzęcka z Kostkami Literackimi za 2008 rok Tegoroczna edycja Nagród Literackich Gdynia była wyjątkowa, ponieważ w każdej kategorii trafił się precedens. Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki otrzymał Kostkę Literacką po raz drugi w czteroletniej historii nagrody. Maria Poprzęcka została doceniona za pracę poświęconą historii sztuki, a Marcin Świetlicki odebrał nagrodę za kryminał, czyli gatunek nigdy wcześniej nie nagradzany...