Podaj adres email, na który chcesz dostawać Tygodnik Kulturalny
Informacje
- Wszyscy możemy kreować życie (6 opinii)
- Dokąd zmierzają "Dwa Teatry"? Podsumowanie festiwalu (5 opinii)
-
Oko-uchem. Lenin na bramie dla sentymentalnych
(110 opinii)
-
Co artyści robią w kanałach? Reportaż o Orkiestrze Opery Bałtyckiej
(13 opinii)
-
Duchy i zapaśnicy, czyli Noc Muzeów w Trójmieście
(115 opinii)
archiwum »
Najczęściej czytane
- Wszyscy możemy kreować życie (6 opinii)
-
Co artyści robią w kanałach? Reportaż o Orkiestrze Opery Bałtyckiej
(13 opinii)
-
Oko-uchem. Lenin na bramie dla sentymentalnych
(110 opinii)
- Dokąd zmierzają "Dwa Teatry"? Podsumowanie festiwalu (5 opinii)
- Teatr bez teatru - nieudany "Stalker" Teatru Wybrzeże (27 opinii)
scena trójmiejska
Gdańsk:
Gdynia:
Sopot:
przewodnik kulturalny
http://pulk12.webd.pl/ - archiwum wiadomości
Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.
Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.
-
Trwa nabór do Żywej Biblioteki
11 maja 2012 (5 opinii)
Idea Żywej Biblioteki opiera się na założeniu,iż najlepszą formą na zrozumienie różnorodności jest bezpośrednie spotkanie się z nią dlatego skupia osoby reprezentujące grupy, które narażone są na zjawisko dyskryminacji oraz stereotypizacji. Są to przedstawiciele i przedstawicielki mniejszości narodowych, etnicznych, społecznych, seksualnych,religijnych, zawodowych oraz...
-
Żydzi gdańscy - na szlaku wspomnień
4 maja 2012
Co w Gdańsku robił Martin Buber? Gdzie znajdował się Klub Żydowski i kto do niego należał? W jakim języku modlili się gdańscy Żydzi? U kogo kupowano porcelanę i biżuterię, a kto sprowadzał suknie z Paryża i Wiednia? Czym handlował pan Cron? Co grano w Teatrze Żydowskim? Kim była dr Ruth Rosenbaum? Tego już wkrótce dowiedzą się studentki i studenci trójmiejskich uczelni,...
-
Teatr Miniatura w Barcelonie
25 kwietnia 2012
Spektakl "Afrykańska przygoda" w dniach 4-7 lipca prezentowany będzie podczas Dni Polski w Poble Espanyol - Miasteczku Hiszpańskim w Barcelonie. Podczas Dni Polskich teatr pokaże dwukrotnie spektakl "Afrykańska przygoda". Organizacja obchodów Święta Narodowego Konstytucji 3 Maja i Dni Polski w Poble Espanyol - Miasteczku Hiszpańskim jest jednym z głównych projektów z...
-
Przyznano Stypendia Kulturalne Miasta Gdańska
26 marca 2012 (2 opinie)
Znamy już wyniki I edycji tegorocznego Stypendium Kulturalnego Miasta Gdańska oraz Stypendium Kulturalnego Miasta Gdańska "Młody Gdańszczanin". Stypendia kulturalne otrzyma w sumie 34 artystów. Na I edycję tegorocznego Stypendium Kulturalnego Miasta Gdańska wpłynęły 74 wnioski, na łączną kwotę 750613,20 zł. Przyznano 33 stypendia, na łączną kwotę 89 500 zł. Na I edycję...
-
Nowe kulturalne stypendium Gdańska - "Fundusz mobilności"
13 lutego 2012
Powstało nowe Stypendium Kulturalne Miasta Gdańska "Fundusz Mobilności". Ma ono pomóc gdańskim artystom prezentować się szerokiej publiczności w kraju i za granicą. Stypendium Kulturalne "Fundusz Mobilności" ma za zadanie wsparcie wymiany doświadczeń i dobrych praktyk pomiędzy gdańskim a ogólnopolskim i zagranicznym środowiskiem artystycznym. Poprzez "Fundusz Mobilności"...
-
Nowy projekt czytelniczy dla nauczycieli i uczniów
19 sierpnia 2011 (2 opinie)
Fundacja Miejsce dla Kultury zaprasza nauczycieli, wychowawców i uczniów klas I-III szkół podstawowych do uczestnictwa w projekcie "a JA czytam". Projekt ma na celu popularyzowanie literatury i czytelnictwa wśród dzieci. Cel ten organizatorzy chcą osiągnąć, zapraszając klasy I-III wraz z nauczycielami na "wycieczkę do księgarni", gdzie uczniowie poznają księgozbiór,...
-
Zostań aktorem - egzaminy do Studium Wokalno-Aktorskiego
22 czerwca 2011 (2 opinie)
Teatr Muzyczny w Gdyni ogłosił nabór do Studium Wokalno - Aktorskiego im. Danuty Baduszkowej. 27 i 28 czerwca odbędą się egzaminy do tej jedynej w Polsce publicznej szkoły kształcącej aktorów scen musicalowych. Adepci Studium już od drugiego roku czteroletniej nauki występują na najstarszej i największej scenie musicalowej w Polsce - na deskach gdyńskiego Teatru...
-
Dopalacz Napoleon. Zaciągnąć się do wojsk Xięstwa
Warszawskiego w Gdańsku24 lipca 2010 (13 opinii)
Uczestniczą w rekonstrukcjach walk czasów napoleońskich i organizują je od podstaw. Stroje, w których się wtedy pokazują, to nie tylko przebrania na okazję imprezy. Napoleończycy, bo o nich mowa, żyją swoją pasją na co dzień, przywołując ducha minionych czasów. O Napoleończykach dowiaduję się przypadkiem i nie ukrywam, że nie mam pojęcia, o co chodzi. W końcu udaje mi się...
-
Casting do Disneya
8 czerwca 2010 (4 opinie)
Disney Channel szuka polskiej gwiazdy podczas otwartego castingu w Gdańsku. Casting do telewizyjnego konkursu talentów odbędzie się w niedzielę 13 czerwca, w godzinach od 08:00 do 16.00 w Filharmonii Bałtyckiej im. Fryderyka Chopina.Premiera zaplanowana została na wrzesień. Disney Channel zaprasza na kolejny z serii otwartych castingów do nowego, telewizyjnego konkursu...
-
Nie chcę "pokazywać" Szekspira - rozmowa z Szymonem
Kaczmarkiem20 listopada 2008 (7 opinii)
"Poskromienie złośnicy" Williama Szekspira będzie pierwszą premierą pokazaną w tym roku przez Teatr Wybrzeże. Szymon Kaczmrek, reżyser przedstawienia, opowiada o swoim pomyśle na tę sztukę. Łukasz Rudziński: Dlaczego Szekspir i dlaczego "Poskromienie złośnicy" - jeden za najbardziej szowinistycznych, wręcz seksistowski dramat Williama Szekspira? Szymon Kaczmarek: Kiedyś...
-
Ostre dziewuszki z Zajęczego Wzgórza
17 listopada 2008 (13 opinii)
Brutalność, agresja i elementy sado-maso stanowią najsilniejszy ładunek emocjonalny spektaklu Teatru Patrz Mi Na Usta pt. "Dziewczęta z Zajęczego Wzgórza"Krzysztof "Leon" Dziemaszkiewicz i Anna Steller postanowili zmierzyć się z tym, co spotyka nas na co dzień i dotyczy każdego, nawet, jeśli nie zdaje sobie z tego sprawy. Publiczność nie może czuć się komfortowo w zimnej,...
-
Transvizualia kontratakują
2 października 2008 (13 opinii)
Kino, sztuka czy muzyka? A może wszystko naraz? W czwartek rozpoczyna się druga edycja Festiwalu Transvizualia, łączącego w swoim programie wyżej wymienione gatunki. Nie bez przesady można powiedzieć, że to jedyna do tej pory tak interdyscyplinarna impreza w Trójmieście, jeśli nawet nie w Polsce.Jeśli na kulturalnej mapie naszej metropolii brakowało imprezy promującej...
-
Przystanek SKM: Zaspa Kolorowa!
27 września 2008 (144 opinie)
Galeria na peronie SKM? Czemu nie? Ale akcja "Świeżo Malowane" to przede wszystkim próba ożywienia przestrzeni miejskiej, a w tym wypadku przystanku Szybkiej Kolejki Miejskiej na Zaspie. Dzięki niej czekanie na pociąg może być o wiele ciekawsze niż zazwyczaj. - Pomysł na akcję "Świeżo malowane" wpadł mi do głowy pewnego dnia kiedy wracałem z pracy i czekałem na kolejkę na...
-
Skromna Korporacja Tańca
1 września 2008
Tegoroczna Gdańska Korporacja Tańca, z założenia impreza promująca sztukę tańca w Trójmieście, zaprezentowała się nad wyraz skromnie. Kilka debiutów, jedna premiera, nieliczne występy zagranicznych gości. Można by sądzić, że w materii tańca dzieje się niewiele, albo jeszcze mniej.W programie, w którym, inaczej niż w minionych latach, znalazły się przede wszystkim spektakle...
-
Nigdy nie mów, że mnie kochasz... urzędniku!
27 sierpnia 2008 (14 opinii)
"Opus pessimum, czyli nigdy nie mów, że mnie kochasz" to kolejny projekt Leszka Bzdyla dotykający tematu artystycznej wolności i roli państwa w rozwoju kultury. To, że państwo musi wspierać kulturę, nie budzi wątpliwości. Konsekwencje w prywatyzowaniu sztuki zawsze bowiem prowadzą do jednego, jej nieuchronnej degradacji w kierunku gustów i potrzeb publiczności masowej. Tam...