kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

http://pulk12.webd.pl/ - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 21 artykułów

• Trwa nabór do Żywej Biblioteki

11 maja 2012   (5 opinii)

Trwa nabór do Żywej Biblioteki Idea Żywej Biblioteki opiera się na założeniu,iż najlepszą formą na zrozumienie różnorodności jest bezpośrednie spotkanie się z nią dlatego skupia osoby reprezentujące grupy, które narażone są na zjawisko dyskryminacji oraz stereotypizacji. Są to przedstawiciele i przedstawicielki mniejszości narodowych, etnicznych, społecznych, seksualnych,religijnych, zawodowych oraz...

• Żydzi gdańscy - na szlaku wspomnień

4 maja 2012

Żydzi gdańscy - na szlaku wspomnień Co w Gdańsku robił Martin Buber? Gdzie znajdował się Klub Żydowski i kto do niego należał? W jakim języku modlili się gdańscy Żydzi? U kogo kupowano porcelanę i biżuterię, a kto sprowadzał suknie z Paryża i Wiednia? Czym handlował pan Cron? Co grano w Teatrze Żydowskim? Kim była dr Ruth Rosenbaum? Tego już wkrótce dowiedzą się studentki i studenci trójmiejskich uczelni,...

• Teatr Miniatura w Barcelonie

25 kwietnia 2012

Teatr Miniatura w Barcelonie Spektakl "Afrykańska przygoda" w dniach 4-7 lipca prezentowany będzie podczas Dni Polski w Poble Espanyol - Miasteczku Hiszpańskim w Barcelonie. Podczas Dni Polskich teatr pokaże dwukrotnie spektakl "Afrykańska przygoda". Organizacja obchodów Święta Narodowego Konstytucji 3 Maja i Dni Polski w Poble Espanyol - Miasteczku Hiszpańskim jest jednym z głównych projektów z...

• Przyznano Stypendia Kulturalne Miasta Gdańska

26 marca 2012   (2 opinie)

Przyznano Stypendia Kulturalne Miasta Gdańska Znamy już wyniki I edycji tegorocznego Stypendium Kulturalnego Miasta Gdańska oraz Stypendium Kulturalnego Miasta Gdańska "Młody Gdańszczanin". Stypendia kulturalne otrzyma w sumie 34 artystów. Na I edycję tegorocznego Stypendium Kulturalnego Miasta Gdańska wpłynęły 74 wnioski, na łączną kwotę 750613,20 zł. Przyznano 33 stypendia, na łączną kwotę 89 500 zł. Na I edycję...

• Nowe kulturalne stypendium Gdańska - "Fundusz mobilności"

13 lutego 2012

Nowe kulturalne stypendium Gdańska - "Fundusz mobilności" Powstało nowe Stypendium Kulturalne Miasta Gdańska "Fundusz Mobilności". Ma ono pomóc gdańskim artystom prezentować się szerokiej publiczności w kraju i za granicą. Stypendium Kulturalne "Fundusz Mobilności" ma za zadanie wsparcie wymiany doświadczeń i dobrych praktyk pomiędzy gdańskim a ogólnopolskim i zagranicznym środowiskiem artystycznym. Poprzez "Fundusz Mobilności"...

• Nowy projekt czytelniczy dla nauczycieli i uczniów

19 sierpnia 2011   (2 opinie)

Nowy projekt czytelniczy dla nauczycieli i uczniów Fundacja Miejsce dla Kultury zaprasza nauczycieli, wychowawców i uczniów klas I-III szkół podstawowych do uczestnictwa w projekcie "a JA czytam". Projekt ma na celu popularyzowanie literatury i czytelnictwa wśród dzieci. Cel ten organizatorzy chcą osiągnąć, zapraszając klasy I-III wraz z nauczycielami na "wycieczkę do księgarni", gdzie uczniowie poznają księgozbiór,...

• Zostań aktorem - egzaminy do Studium Wokalno-Aktorskiego

22 czerwca 2011   (2 opinie)

Zostań aktorem - egzaminy do Studium Wokalno-Aktorskiego Teatr Muzyczny w Gdyni ogłosił nabór do Studium Wokalno - Aktorskiego im. Danuty Baduszkowej. 27 i 28 czerwca odbędą się egzaminy do tej jedynej w Polsce publicznej szkoły kształcącej aktorów scen musicalowych. Adepci Studium już od drugiego roku czteroletniej nauki występują na najstarszej i największej scenie musicalowej w Polsce - na deskach gdyńskiego Teatru...

• Dopalacz Napoleon. Zaciągnąć się do wojsk Xięstwa
    Warszawskiego w Gdańsku

24 lipca 2010   (13 opinii)

Dopalacz Napoleon. Zaciągnąć się do wojsk Xięstwa Warszawskiego w Gdańsku Uczestniczą w rekonstrukcjach walk czasów napoleońskich i organizują je od podstaw. Stroje, w których się wtedy pokazują, to nie tylko przebrania na okazję imprezy. Napoleończycy, bo o nich mowa, żyją swoją pasją na co dzień, przywołując ducha minionych czasów. O Napoleończykach dowiaduję się przypadkiem i nie ukrywam, że nie mam pojęcia, o co chodzi. W końcu udaje mi się...

• Casting do Disneya

8 czerwca 2010   (4 opinie)

Casting do Disneya Disney Channel szuka polskiej gwiazdy podczas otwartego castingu w Gdańsku. Casting do telewizyjnego konkursu talentów odbędzie się w niedzielę 13 czerwca, w godzinach od 08:00 do 16.00 w Filharmonii Bałtyckiej im. Fryderyka Chopina.Premiera zaplanowana została na wrzesień. Disney Channel zaprasza na kolejny z serii otwartych castingów do nowego, telewizyjnego konkursu...

• Nie chcę "pokazywać" Szekspira - rozmowa z Szymonem
    Kaczmarkiem

20 listopada 2008   (7 opinii)

Nie chcę "pokazywać" Szekspira - rozmowa z Szymonem Kaczmarkiem "Poskromienie złośnicy" Williama Szekspira będzie pierwszą premierą pokazaną w tym roku przez Teatr Wybrzeże. Szymon Kaczmrek, reżyser przedstawienia, opowiada o swoim pomyśle na tę sztukę. Łukasz Rudziński: Dlaczego Szekspir i dlaczego "Poskromienie złośnicy" - jeden za najbardziej szowinistycznych, wręcz seksistowski dramat Williama Szekspira? Szymon Kaczmarek: Kiedyś...

• Ostre dziewuszki z Zajęczego Wzgórza

17 listopada 2008   (13 opinii)

Ostre dziewuszki z Zajęczego Wzgórza Brutalność, agresja i elementy sado-maso stanowią najsilniejszy ładunek emocjonalny spektaklu Teatru Patrz Mi Na Usta pt. "Dziewczęta z Zajęczego Wzgórza"Krzysztof "Leon" Dziemaszkiewicz i Anna Steller postanowili zmierzyć się z tym, co spotyka nas na co dzień i dotyczy każdego, nawet, jeśli nie zdaje sobie z tego sprawy. Publiczność nie może czuć się komfortowo w zimnej,...

• Transvizualia kontratakują

2 października 2008   (13 opinii)

Transvizualia kontratakują Kino, sztuka czy muzyka? A może wszystko naraz? W czwartek rozpoczyna się druga edycja Festiwalu Transvizualia, łączącego w swoim programie wyżej wymienione gatunki. Nie bez przesady można powiedzieć, że to jedyna do tej pory tak interdyscyplinarna impreza w Trójmieście, jeśli nawet nie w Polsce.Jeśli na kulturalnej mapie naszej metropolii brakowało imprezy promującej...

• Przystanek SKM: Zaspa Kolorowa!

27 września 2008   (144 opinie)

Przystanek SKM: Zaspa Kolorowa! Galeria na peronie SKM? Czemu nie? Ale akcja "Świeżo Malowane" to przede wszystkim próba ożywienia przestrzeni miejskiej, a w tym wypadku przystanku Szybkiej Kolejki Miejskiej na Zaspie. Dzięki niej czekanie na pociąg może być o wiele ciekawsze niż zazwyczaj. - Pomysł na akcję "Świeżo malowane" wpadł mi do głowy pewnego dnia kiedy wracałem z pracy i czekałem na kolejkę na...

• Skromna Korporacja Tańca

1 września 2008

Skromna Korporacja Tańca Tegoroczna Gdańska Korporacja Tańca, z założenia impreza promująca sztukę tańca w Trójmieście, zaprezentowała się nad wyraz skromnie. Kilka debiutów, jedna premiera, nieliczne występy zagranicznych gości. Można by sądzić, że w materii tańca dzieje się niewiele, albo jeszcze mniej.W programie, w którym, inaczej niż w minionych latach, znalazły się przede wszystkim spektakle...

• Nigdy nie mów, że mnie kochasz... urzędniku!

27 sierpnia 2008   (14 opinii)

Nigdy nie mów, że mnie kochasz... urzędniku! "Opus pessimum, czyli nigdy nie mów, że mnie kochasz" to kolejny projekt Leszka Bzdyla dotykający tematu artystycznej wolności i roli państwa w rozwoju kultury. To, że państwo musi wspierać kulturę, nie budzi wątpliwości. Konsekwencje w prywatyzowaniu sztuki zawsze bowiem prowadzą do jednego, jej nieuchronnej degradacji w kierunku gustów i potrzeb publiczności masowej. Tam...