kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

festiwal teatrów plenerowych i ulicznych - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 26 artykułów

• Głos z Plamy. Festiwal Feta tuż, tuż

16 maja 2012   (14 opinii)

Głos z Plamy. Festiwal Feta tuż, tuż Prace nad programem tegorocznego festiwalu FETA dobiegły końca. Jeszcze tylko drobne korekty i można ogłaszać go światu. Życzcie nam powodzenia, bo choć szesnasta, ta edycja będzie dla nas pierwszą - pisze Szymon Wróblewski z klubu GAK Plama, organizatora festiwalu. Tegoroczna FETA, choć pozbawiona głównego tematu, będzie miała mianownik łączący ją z poprzednimi edycjami -...

• Weź udział w konkursie - FOTO FETA!

20 marca 2012

Weź udział w konkursie - FOTO FETA! Zapraszamy do wzięcia udziału w festiwalu FOTO FETA, imprezie towarzyszącej festiwalowi. Na wystawie prezentowane są najlepsze zdjęcia z poprzedniej edycji festiwalu. Na uroczystości otwarcia przyznaje się między innymi nagrody Prezydenta Miasta Gdańska i Marszałka Województwa Pomorskiego. Wernisaż wystawy jest jednocześnie inauguracją XVI Międzynarodowego Festiwalu...

• Konkurs na plakat festiwalu Feta

7 lutego 2012

Konkurs na plakat festiwalu Feta Do 15 lutego trwa konkurs na projekt plakatu tegorocznego festiwalu teatralnego Feta. Konkurs zostanie rozwiązany 29 lutego. Zwycięzca otrzyma 2,5 tys. zł., a jego projekt będzie promował tegoroczny festiwal. Zobacz szczegóły i regulamin konkursu. XVI Międzynarodowy Festiwal Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA odbędzie się w dniach 12-15 lipca na terenie bastionów,...

• Głos z Plamy. Jak trafiłem na Zaspę i co tam znalazłem

18 stycznia 2012   (30 opinii)

Głos z Plamy. Jak trafiłem na Zaspę i co tam znalazłem Od mojej pierwszej wizyty w klubie Plama na Zaspie minęło wiele lat, a ja wciąż czuję, że to moje miejsce, bliskie niczym dom - pisze Szymon Wróblewski z klubu Plama. Trafiłem na Zaspę przypadkowo, przyprowadzony przez kolegę z uczelni. Był to chyba 1999 rok. Umówiliśmy się pod Japą, dalej nie chciałem brnąć sam, bojąc się, że się zgubię....

• Znamy program festiwalu Feta wideo

9 czerwca 2011   (19 opinii)

Znamy program festiwalu Feta Tegoroczny festiwal Feta zapowiada się bardzo atrakcyjnie. Zobaczymy bardzo różnorodny repertuar - od tryskającej sztucznej krwi i zdejmowanych skalpów, przez różne formy tańca, po piękny, liryczny spektakl na wodzie. Dzieci zachwyci kolorowa karuzela. A wszystko to od 14 do 17 lipca. Jako pierwsi publikujemy pełny program najbliższej Fety. Zobacz, jak wygląda szczegółowy...

• Plama bez plamy przez 20 lat! Święto Klubu Plama

12 maja 2011   (11 opinii)

Plama bez plamy przez 20 lat! Święto Klubu Plama Mogliśmy zaprosić na tradycyjny tort, szampana, wygłosić okolicznościowe przemówienia i rozejść się do domu... ale właściwie po co? Chcemy, aby ten jubileusz był naprawdę wyjątkowy - zapewnia Elwira Twardowska, szefowa Klubu Plama, który w piątek 13 maja o godz. 17 świętuje jubileusz 20-lecia powstania. Każdy, kto pojawi się na jubileuszu, będzie miał co robić, bowiem na...

• Pieniądze z ministerstwa nie dla każdego

4 marca 2011   (30 opinii)

Pieniądze z ministerstwa nie dla każdego Wydarzenia artystyczne same się nie zrobią. Wielu organizatorów szuka różnych sposobów, aby zamknąć budżet imprezy. Niektóre wydarzenia nie mają szans zaistnieć bez środków z ministerstwa kultury. Zobacz, które trójmiejskie imprezy otrzymały, a które nie otrzymały zbawiennego zastrzyku gotówki z MKiDN. Listę organizacji, które najlepiej odrobiły lekcje pisania wniosków...

• Znamy plakat najbliższej Fety

28 lutego 2011   (32 opinie)

Znamy plakat najbliższej Fety Festiwal FETA to czas teatru dla każdego, niezależnie od wieku. Organizatorzy od dwóch lat organizują konkurs na plakat, który stanie się "twarzą" najbardziej wyczekiwanego teatralnego festiwalu w Trójmieście. Zobacz jaki logotyp wygrał konkurs 15. Fety. W tym roku jury w składzie prof. Tomasz Bogusławski (Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, przewodniczący jury), Krzysztof...

• Rok imprez na ulicach i podwórkach. Podsumowanie
    trójmiejskiej kultury AD 2010 cz. 1

27 grudnia 2010   (14 opinii)

Rok imprez na ulicach i podwórkach. Podsumowanie trójmiejskiej kultury AD 2010 cz. 1 W Trójmieście mało się dzieje? To mit. Wystarczy wyjść na ulicę, żeby zobaczyć, że jest dokładnie na odwrót. Ostatnie dwanaście miesięcy obfitowało w wydarzenia ważne i ciekawe. Kumulacja imprez w przestrzeniach miejskich w ubiegłym roku dobitnie unaoczniła, jak wielki potencjał mają ulice, place, podwórka, pozornie nieprzystosowane do różnych wydarzeń, a zawierające w...

• FETA 2011 nie tylko na bastionach wideo

15 grudnia 2010   (26 opinii)

FETA 2011 nie tylko na bastionach Przyszłoroczna, piętnasta edycja festiwalu teatralnego FETA (14-17 lipca 2011) ponownie odbędzie się na terenie Starego Przedmieścia i Dolnego Miasta. Jednak niektóre spektakle będą grane w innej lokalizacji. - Mamy upatrzone nowe miejsca, ostateczną decyzję podejmą zaproszone przez nas teatry - mówią organizatorzy. Festiwal Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA przywędrował...

• Feta, Feta i po Fecie. Podsumowanie XIV Międzynarodowego
    Festiwalu Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA

19 lipca 2010   (123 opinie)

Feta, Feta i po Fecie. Podsumowanie XIV Międzynarodowego Festiwalu Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA Skończyło się czterodniowe święto teatru w Gdańsku. Wspaniale spisała się publiczność, której nie odstraszyło sobotnie załamanie pogody, a na finałowym spektaklu stawiło się kilka tysięcy ludzi. Feta to nie tylko teatr. Druga edycja festiwalu na terenie bastionów, Starego Przedmieścia i Dolnego Miasta okazała się fiestą, świętem towarzyskim trwającym do późnych godzin...

• FETA: Płonące księgi i trzewiki, czyli festiwalowe cuda
    na tegorocznej Fecie
    wideo

16 lipca 2010   (15 opinii)

FETA: Płonące księgi i  trzewiki,  czyli festiwalowe cuda na tegorocznej Fecie Za nami pierwszy dzień XIV edycji festiwalu teatralnego FETA. Zdominowały go spektakle ruchome, wykorzystujące elementy ruchomej parady. Tłumy widzów sprawiły jednak niemały problem organizatorom. Uroczysta inauguracja festiwalu odbyła się w Muzeum Narodowym, gdzie otwarto wystawę "Foto Feta" prezentującą ubiegłoroczną edycję festiwalu "okiem" obiektywów. Następnie muzycy...

• Wszyscy na bastiony: dziś startuje FETA!

15 lipca 2010   (69 opinii)

Wszyscy na bastiony: dziś startuje FETA! Rozpoczyna się największe święto teatru plenerowego i ulicznego. Od czwartku do niedzieli na Starym Przedmieściu i Dolnym Mieście zaprezentowanych zostanie kilkadziesiąt wydarzeń artystycznych. Sprawdź, czego możesz się spodziewać na tegorocznej Fecie. - Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem "Mity, legendy i historie prawdziwe" - mówi Elwira Twardowska, dyrektorka Fety. -...

• Długi FETOwy weekend już blisko

9 lipca 2010   (47 opinii)

Długi FETOwy weekend już blisko XIV edycja festiwalu FETA odbędzie się na Starym Przedmieściu i Dolnym Mieście. Wielkie teatralne święto Gdańska, w ramach którego przewidzianych jest około 30 wydarzeń artystycznych, potrwa od 15 do 18 lipca. Tegoroczna edycja Międzynarodowego Festiwalu Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA odbywa się hasłem "Mity, legendy i historie prawdziwe". - Nigdy nie byliśmy...

• Szykujcie się na najbliższą Fetę!

11 marca 2010   (44 opinie)

Szykujcie się na najbliższą Fetę! Po raz drugi Feta zawita na bastiony i Stare Przedmieście. Przyjadą teatry z Niemiec, Rosji, Belgii, Holandii, Hiszpanii, Szwecji, Norwegii, Danii i Izraela. Atrakcji będzie sporo - dla dzieci pojawią się monstrualne smoki, dla dorosłych Czerwony Kapturek podszyty erotyką. XIV edycja kochanego przez mieszkańców Trójmiasta Festiwalu Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA...