kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

eine kleine todesmusik - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 5 artykułów

• Splendor Gedanensis rozdane

27 lutego 2011   (16 opinii)

Splendor Gedanensis rozdane Przyznano tegoroczne nagrody Splendor Gedanensis. Otrzymali je Grzegorz Kwiatkowski, Rafał Roskowiński i Leszek Możdżer. Nagrodę dla mecenasa kultury uzyskała firma Polkomtel. Nagroda trafiła do twórców z diametralnie odległych dziedzin - literatury, sztuki i muzyki. W tej pierwszej zwyciężył Grzegorz Kwiatkowski, poeta, który wydał już trzy tomy wierszy - "Przeprawa",...

• Wiersze niewygodne o tym, czego szuka Grzegorz Kwiatkowski

7 września 2010   (57 opinii)

Wiersze niewygodne o tym, czego szuka Grzegorz Kwiatkowski Trzeci tom Grzegorza Kwiatkowskiego przenosi nas do świata odczuć, przeżywania i poniżanej, spotwarzonej intymności. To spora zmiana w stosunku do agresywnej "Przeprawy" i wyrafinowanego, precyzyjnego "Eine Kleine Todesmusik". I chociaż "Osłabić" nie pozostawia obojętnym, to też nie angażuje tak, jak poprzednie książki Kwiatkowskiego. Dlaczego? Stali czytelnicy poezji...

• Muzyczna poezja Grzegorza Kwiatkowskiego

8 stycznia 2010   (15 opinii)

Muzyczna poezja Grzegorza Kwiatkowskiego Grzegorz Kwiatkowski to dla mnie poeta-zagadka. Nietypowy sposób obrazowania świata, oszczędny a niemal prozatorski opis wydarzeń, czy gawędziarski ton wierszy czynią z jego twórczości zjawisko intrygujące, wobec którego trudno pozostać obojętnym. Autor "Eine Kleine Todesmusik" już w tytule odsyła do muzyki klasycznej i dwóch jej wielkich mistrzów - autora "Eine kleine...

• Najlepsi z najlepszych. Gdańskie nagrody dla młodych
    twórców rozdane.

21 listopada 2009   (19 opinii)

Najlepsi z najlepszych. Gdańskie nagrody dla młodych twórców rozdane. Poeta i muzyk Grzegorz Kwiatkowski, grafik, artysta wizualny, reżyser filmów animowanych Maciej Salamon oraz pianistka Małgorzata Walentynowicz zostali tegorocznymi laureatami Nagrody Miasta Gdańska dla Młodych Twórców w Dziedzinie Kultury. Uroczystość wręczenia nagród tradycyjnie odbyła się w gdańskim Klubie Żak. To już 10. edycja nagrody o którą ubiegać mogą się...

• Jestem wyznawcą pesymizmu - Grzegorz Kwiatkowski o swojej
    najnowszej książce

27 sierpnia 2009   (6 opinii)

Jestem wyznawcą pesymizmu - Grzegorz Kwiatkowski o swojej najnowszej książce O zbliżającej się premierze tomu wierszy "Eine Kleine Todesmusik" rozmawiamy z jego autorem, trójmiejskim poetą Grzegorzem Kwiatkowskim. Łukasz Rudziński: Czemu twój drugi tomik poezji ma taki muzyczny tytuł? Grzegorz Kwiatkowski: Połączyłem muzykę Mozarta i Schuberta. Początkowo chciałem tomik nazwać "Moja mała śmiertelna muzyka", ale to "moja mała" wydało mi się zbyt...