kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

czubaj - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 4 artykuły

• Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kryminałach

13 grudnia 2010   (3 opinie)

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kryminałach Po co w kryminałach sceny przemocy, w jaki sposób myśli detektyw i dlaczego powieści z dreszczykiem najchętniej czytamy w pociągach? Na te i mnóstwo innych pytań warto poszukać odpowiedzi w doskonałej książce Mariusza Czubaja "Etnolog w Mieście Grzechu". Trudno oprzeć się wrażeniu, że powieści kryminalne są traktowane przez miłośników literatury z wyraźnym pobłażaniem i...

• Kryminał "od kuchni"

23 lipca 2010   (3 opinie)

Kryminał "od kuchni" "Mamy tu w tej chwili do czynienia z największym zagęszczeniem pisarzy kryminałów na metr kwadratowy w Europie, a może i na świecie" mówił Mariusz Czubaj podczas panelu dyskusyjnego "Mogliby w końcu kogoś zabić, czyli twórcze zmagania z kryminałem", który 22 lipca odbył się w sopockiej Bookarni. Autorzy odkrywali tajniki swojego warsztatu. W Sopocie spotkali się pisarze...

• Kryminalne zagadki w sam raz na lato

21 lipca 2010   (3 opinie)

Kryminalne zagadki w sam raz na lato Idealna lektura na lato? Oczywiście kryminał! Wielbiciele tego gatunku powinni sięgnąć po wydany niedawno zbiór opowiadań pod przewrotnym tytułem "Mogliby w końcu kogoś zabić" - to intrygująca próbka możliwości polskich autorów, zachęcająca do zapoznania się z ich pozostałymi dokonaniami literackimi. Pisarzy będzie można spotkać w czwartek podczas panelu kryminalnego w...

• Kryminalny tydzień w Gdyni

12 lutego 2009   (10 opinii)

Kryminalny tydzień w Gdyni W Gdyni trwa "Kryminalna Polifonia", czyli spotkanie z bardzo popularnym, a niedocenianym gatunkiem literatury i filmu - kryminałem. Przez tydzień od 9 do 15 lutego Gdynia promuje kryminały. Z tej okazji Miejska Biblioteka Publiczna w Gdyni w kawiarni Cyganeria zorganizowała spotkanie promocyjne poświęcone najnowszemu kryminałowi duetu Marek Krajewski-Mariusz Czubaj -...