kalendarz

maj»
PnWtSrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Twierdza Wisłoujście - archiwum wiadomości

Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)

Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.

Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.

rss - kultura

Znaleziono 5 artykułów

• Lipa: Nowy Port to kawał mojego życia felieton w trojmiasto.pl

27 października 2010   (51 opinii)

Lipa: Nowy Port to kawał mojego życia Mieszkam w Nowym Porcie od urodzenia. Nie znam tutaj miejsc pięknych. Znam takie, które mają dla mnie jakieś znaczenie. Bo ta dzielnica to kawał mojego życia. Miejsca, o których opowiem nie są tylko wspomnieniami, wciąż są dla mnie ważne. Zapraszam na mój obchód po Nowym Porcie - pisze w ramach cyklu "Gdańsk OdNowa" Tomek "Lipa" Lipnicki, lider gdańskiego zespołu Lipali....

• Dopalacz Napoleon. Zaciągnąć się do wojsk Xięstwa
    Warszawskiego w Gdańsku

24 lipca 2010   (13 opinii)

Dopalacz Napoleon. Zaciągnąć się do wojsk Xięstwa Warszawskiego w Gdańsku Uczestniczą w rekonstrukcjach walk czasów napoleońskich i organizują je od podstaw. Stroje, w których się wtedy pokazują, to nie tylko przebrania na okazję imprezy. Napoleończycy, bo o nich mowa, żyją swoją pasją na co dzień, przywołując ducha minionych czasów. O Napoleończykach dowiaduję się przypadkiem i nie ukrywam, że nie mam pojęcia, o co chodzi. W końcu udaje mi się...

• Europejskie Dni Dziedzictwa pełne atrakcji

10 września 2009   (2 opinie)

Europejskie Dni Dziedzictwa pełne atrakcji Wystawy poświęcone wydarzeniom II wojny światowej, pokaz multimedialny oraz gra miejska pełna zadań i łamigłówek - to propozycje Muzeum Miasta Gdyni na uświetnienie Europejskich Dni Dziedzictwa. Muzeum Narodowe w Gdańsku obchodzi w tym czasie urodziny, a Twierdza Wisłoujście zaprasza do obozu rycerzy najemnych. Europejskie Dni Dziedzictwa narodziły się w 1991 roku. Wtedy...

• Czy kryzys zagościł w kulturze?

20 marca 2009   (30 opinii)

Czy kryzys zagościł w kulturze? Gdańskie instytucje kultury w tym roku w sumie nie powinny narzekać - mają dostać od miasta ponad 43 mln zł dofinansowania. Ale z powodu kryzysu, nie wiadomo czy ta suma nie będzie "obcięta". Już teraz niekorzystny kurs walut i wycofywanie się sponsorów powoduje, że część imprez będzie miało skromniejszą oprawę niż w poprzednich latach. Z kasy Gdańska finansowane jest...

• Sezon w trójmiejskich muzeach

26 kwietnia 2006

Sezon w trójmiejskich muzeach Jedne trójmiejskie muzea sumienniej, inne mniej przygotowują się do nadchodzącego sezonu wakacyjnego. Tak czy siak zwolennicy chłodnych muzalnych murów nie powinni narezkać na brak atrakcji.Pyszczaki na okrągłoW gdyńskim Akwarium cały czas trwają drobne prace wykończeniowe, przygotowujące budynek do przyjmowania zwiedzających. Placówka ciągle zdobywa także nowe, żywe...