Podaj adres email, na który chcesz dostawać Tygodnik Kulturalny
Informacje
- Dokąd zmierzają "Dwa Teatry"? Podsumowanie festiwalu (2 opinie)
-
Oko-uchem. Lenin na bramie dla sentymentalnych
(106 opinii)
-
Co artyści robią w kanałach? Reportaż o Orkiestrze Opery Bałtyckiej
(12 opinii)
-
Duchy i zapaśnicy, czyli Noc Muzeów w Trójmieście
(114 opinii)
- Teatr bez teatru - nieudany "Stalker" Teatru Wybrzeże (24 opinie)
archiwum »
Najczęściej czytane
- Dokąd zmierzają "Dwa Teatry"? Podsumowanie festiwalu (2 opinie)
-
Oko-uchem. Lenin na bramie dla sentymentalnych
(106 opinii)
- Teatr bez teatru - nieudany "Stalker" Teatru Wybrzeże (24 opinie)
-
Dwa Teatry z Jerzym Stuhrem i Anną Seniuk
(13 opinii)
-
Co artyści robią w kanałach? Reportaż o Orkiestrze Opery Bałtyckiej
(12 opinii)
scena trójmiejska
Gdańsk:
Gdynia:
Sopot:
przewodnik kulturalny
Twierdza Wisłoujście - archiwum wiadomości
Przeglądasz archiwum artykułów w kategorii Kultura.
Przejdź do archiwum wszystkich kategorii.
-
Lipa: Nowy Port to kawał mojego życia
27 października 2010 (51 opinii)
Mieszkam w Nowym Porcie od urodzenia. Nie znam tutaj miejsc pięknych. Znam takie, które mają dla mnie jakieś znaczenie. Bo ta dzielnica to kawał mojego życia. Miejsca, o których opowiem nie są tylko wspomnieniami, wciąż są dla mnie ważne. Zapraszam na mój obchód po Nowym Porcie - pisze w ramach cyklu "Gdańsk OdNowa" Tomek "Lipa" Lipnicki, lider gdańskiego zespołu Lipali....
-
Dopalacz Napoleon. Zaciągnąć się do wojsk Xięstwa
Warszawskiego w Gdańsku24 lipca 2010 (13 opinii)
Uczestniczą w rekonstrukcjach walk czasów napoleońskich i organizują je od podstaw. Stroje, w których się wtedy pokazują, to nie tylko przebrania na okazję imprezy. Napoleończycy, bo o nich mowa, żyją swoją pasją na co dzień, przywołując ducha minionych czasów. O Napoleończykach dowiaduję się przypadkiem i nie ukrywam, że nie mam pojęcia, o co chodzi. W końcu udaje mi się...
-
Europejskie Dni Dziedzictwa pełne atrakcji
10 września 2009 (2 opinie)
Wystawy poświęcone wydarzeniom II wojny światowej, pokaz multimedialny oraz gra miejska pełna zadań i łamigłówek - to propozycje Muzeum Miasta Gdyni na uświetnienie Europejskich Dni Dziedzictwa. Muzeum Narodowe w Gdańsku obchodzi w tym czasie urodziny, a Twierdza Wisłoujście zaprasza do obozu rycerzy najemnych. Europejskie Dni Dziedzictwa narodziły się w 1991 roku. Wtedy...
-
Czy kryzys zagościł w kulturze?
20 marca 2009 (30 opinii)
Gdańskie instytucje kultury w tym roku w sumie nie powinny narzekać - mają dostać od miasta ponad 43 mln zł dofinansowania. Ale z powodu kryzysu, nie wiadomo czy ta suma nie będzie "obcięta". Już teraz niekorzystny kurs walut i wycofywanie się sponsorów powoduje, że część imprez będzie miało skromniejszą oprawę niż w poprzednich latach. Z kasy Gdańska finansowane jest...
-
Sezon w trójmiejskich muzeach
26 kwietnia 2006
Jedne trójmiejskie muzea sumienniej, inne mniej przygotowują się do nadchodzącego sezonu wakacyjnego. Tak czy siak zwolennicy chłodnych muzalnych murów nie powinni narezkać na brak atrakcji.Pyszczaki na okrągłoW gdyńskim Akwarium cały czas trwają drobne prace wykończeniowe, przygotowujące budynek do przyjmowania zwiedzających. Placówka ciągle zdobywa także nowe, żywe...